Навіщо ЗСУ проводить військову операцію в Курській області РФ: аналітика експерта Навіщо ЗСУ проводить військову операцію в Курській області РФ: аналітика експерта
Події

Навіщо ЗСУ проводить військову операцію в Курській області РФ: аналітика експерта

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 09 серпня, 2024, 15:19
 0

Як повідомляють російські telegram-канали, Збройні сили України почали вибудовувати укріпрайон на території Курської області. Незважаючи на це, українське військове та політичне керівництво взагалі не підтверджує цю операцію.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Очевидно, що Генштаб України не коментує прорив на територію РФ, зберігаючи радіомовчання згідно з режимом оперативної таємності. Це необхідно для того, щоб приховати від радіорозвідки противника місцезнаходження та дії своїх сил.

Проте військовий аналітик Данського королівського оборонного коледжу Андерс Нільсен, проаналізувавши українську операцію в Курській області, зробив кілька висновків, якими поділився на своєму каналі в YouTube.

Далі - слова Андерса Нільсена

Масштаби операції

Хоча багато залишається ще невідомим, вже можна з упевненістю говорити, що це набагато більша операція, ніж попередні рейди російських добровольців. Тоді добровольці та Сили оборони України переходили кордон, брали в полон деяких солдатів ворога, знищували техніку, робили фотографії та поверталися назад. Тепер все значно масштабніше: це можна помітити як за кількістю задіяних солдатів, так і за технікою. Наприклад, російським вдалося вразити українську ЗРК "Бук"; це дуже цінна система. Те, що ЗСУ готові ризикувати "Буками" означає, що це не просто рейд для піару. У той же час, операція навряд чи має на увазі масштабний наступ з метою взяти Курськ або щось на зразок того. Хоча ми поки що багато не знаємо, поки що виглядає, що Україна розпочала обмежену операцію, візьме під контроль деякі території та почне окопуватися.

Виснаження Збройних Сил РФ

Українське командування займається відображенням літнього російського наступу. Нещодавно українські офіційні особи говорили, що очікують на кульмінацію цього наступу через 6-8 тижнів. Як не дивно, це представляє проблему: стратегічною метою України на цей рік є максимально виснажити ЗС РФ, перебуваючи в обороні, проте якщо росіяни досягнуть кульмінації та візьмуть оперативну паузу на поповнення та перегрупування, то виснаження їхніх сил знову зупиниться. Водночас, нова українська операція не дозволяє цього зробити – російське керівництво не може обирати, захищати їм Курську область чи ні, вони будуть зобов’язані намагатися вибити ЗСУ з регіону. Якщо ЗСУ окопаються в Курській області і почнуть вести там оборону, то російським доведеться атакувати їх, незважаючи на виснаження наступального потенціалу.

Відведення російських військ із Донецького напрямку

Крім цього, росіянам доведеться перекидати під Курськ сили з напряму головного удару на Донеччині. Якщо вони з цим зволікатимуть - це дасть змогу українцям зайняти велику територію та краще окопатися. Таким чином, російський наступ на Донбасі з перекиданням сил під Курськ досягне кульмінації раніше. Сама операція одночасно є і операцією з метою відвернути російські сили з напряму головного удару, і водночас змусити їх продовжити наступати навіть після вичерпання резервів.

Перенесення війни на російську територію

Окрім цього, українську операцію варто також розглядати в контексті стратегії переведення війни на російську територію. На початку вторгнення бойові дії велися лише на території України. Однак поступово Україна почала бити дронами по цілях в російському тилу, проводити рейди, а тепер операцію із застосуванням цілих бригад. Це дуже важливо для того, щоб війна могла завершитись на прийнятних для України умовах. Єдине, що Путін вважає важливішим, ніж перемогу в Україні – збереження власної влади. Єдиний спосіб того, як Україна може змусити його припинити війну – змусити вважати, що продовження війни коштуватиме йому влади. І перенесення війни на російську територію є інструментом тиску на нього, виставляючи його політику в непривабливому світлі.

Ескалація

Адміністрація Байдена, надаючи Україні обмежену військову допомогу, намагалася керувати ескалацією – щоб сама війна залишалася обмеженою та була обмеженою в інтенсивності. Однак ця політика на практиці призвела до затягування війни, все більшого її перенесення на російську територію і тільки більшої ескалації.

Операція торкнулася строковиків

Ще один аспект операції - вона торкається строковиків. Строкова служба стосується багатьох у РФ. Бажаючи уникнути падіння популярності, російське керівництво зробило так, що в окупаційних військах служать ті, хто підписав контракт - тобто так чи інакше погодилися брати участь. Російській публіці може бути все одно, якщо на війні помре якийсь бідняк звідкись із Сибіру, проте смерть солдатів-строковиків з Москви, Петербурга та інших великих міст сприйматиметься набагато болючіше для їхніх родичів, що негативно позначиться на підтримці режиму.

Переклад тексту @yigal_levin

Теги: експерти , ВСУ , російсько-українська війна , світові новини , новини України

  • 13 вересня 15:56 В Україні хочуть ввести податки на посилки з AliExpress та Temu    0
  • 12 вересня 16:51 Деякі українці можуть отримати безкоштовне житло: як подати заявку    0
  • 12 вересня 15:29 Два американські туристи вперше в історії людства вийшли у відкритий космос (відео)    0
  • 11 вересня 17:59 Трамп та Харріс вперше зустрілися на дебатах: що кандидати говорили про Україну    0
  • 11 вересня 15:46 У школах України можуть скасувати золоті та срібні медалі    0
  • 09 вересня 18:31 В Україні хочуть ввести систему тотального відеоспостереження за громадянами    0
  • 06 вересня 17:37 Аналог YouTube: Ілон Маск запускає додаток X TV для смарт-телевізорів    0
  • 06 вересня 17:09 Трамп задався питанням, як йому реагувати на те, що Путін підтримав Камалу Харріс    0
  • 05 вересня 16:44 Для Путіна розробляють еліксир вічного життя – The Times    0
  • 04 вересня 18:30 Росія готує геймерів до війни в Україні: що відомо    0
  • 04 вересня 17:13 Жителі трьох областей України зможуть отримати гроші для власного бізнесу    0
  • 03 вересня 16:17 До Землі мчить астероїд розміром у два футбольних поля    0
  • 03 вересня 15:24 Instagram прослуховує кожного користувача через мікрофон телефону    0
  • 02 вересня 16:42 Нацбанк пропонує змінити назву розмінних монет з "копійки" на "шаг"    0
  • 28 серпня 16:24 Влада Франції видала ордер на арешт Миколи Дурова – брата Павла Дурова    0
  • 27 серпня 18:10 Українці можуть пройти опитування щодо якості освіти в країні: займе всього 7 хвилин    0
  • 26 серпня 15:05 Топ-20 найсмішніших назв бізнесу, який відкрився в Україні у 2024 році    0
  • 23 серпня 15:36 На аукціон Prozorro виставили колекцію годинників Медведчука: найдорожчі лоти (фото)    0
  • 22 серпня 20:14 Офіційний акаунт McDonald's в Instagram обдурив людей на 700 тисяч доларів    0
  • 22 серпня 15:42 Російський z-канал «Два майори» розвели на 1 мільйон рублів шахраї з Дніпра (відео)    0