“Рождение звезды”, “Рома” или “Зеленая книга”? Киноэксперты прогнозируют, кому достанется “Рождение звезды”, “Рома” или “Зеленая книга”? Киноэксперты прогнозируют, кому достанется
Музыка и кино

“Рождение звезды”, “Рома” или “Зеленая книга”? Киноэксперты прогнозируют, кому достанется "Оскар"

Екатерина Доброгорская
Фото: sacredwall.com
24 января, 2019, 17:21
 0

Наверняка вы уже видели список номинантов на “Оскар” и конечно уже подумали, кому бы статуэтку дали, будь вы киноакадемиком. Если помните, еще перед оглашением списка мы решили предугадать, кто окажется в номинациях и у нас даже неплохо получилось. Но одно дело угадать кандидатов, другое - предсказать победителей. С этим нам помогли профессионалы, чья работа - решать, какие фильмы попадут на международные кинофестивали в Украине.

Богдан Жук

Программный координатор КМКФ "Молодость"

Найкращий фільм - "Народження зірки", реж. Бредлі Купер

Важко оцінювати ймовірність перемоги того чи іншого фільму, не бачивши половини через значну обмеженість нашого прокату. Однак можна все одно розпізнати лідерів: "Народження зірки" Бредлі Купера і "Рома" Альфонсо Куарона.

Зазвичай шанси не дуже великі у фільмів, які не мають номінації за режисуру – як у першого. Та "Рома" може стати першим в історії нагороди іншомовним фільмом, відзначеним головною премією. Щоправда, лише вісім іншомовних фільмів за історію "Оскара" отримували таку номінацію.

І все ж поставлю на "Народження зірки", бо це класична й улюблена Голівудом історія (уже третій рімейк), плюс Академія любить, коли хтось вдало виступає в новому амплуа: а тут актор Купер вперше береться за режисуру (а також сценарій), а співачка Леді Ґаґа проникливо й чуттєво виконує головну роль. Роблю цей висновок із попередніх років нагороди, але перемога "Роми" буде дуже приємним здивуванням.

Найкраща жіноча роль - Ґленн Клоуз, "Дружина"

Цьогорічний "Оскар" може стати роздачею нагород "за заслуги" в багатьох номінаціях – і в цій категорії це було б найбільш доречно. Відзначити великий талант видатної актриси, яку вже номінували сім разів і яка грає в кіно вже 45 років. Конкуренція серйозна: Олівія Коулмен і Леді Ґаґа. Остання, без сумніву, отримає статуетку за найкращу пісню (“Shallow”). Коулмен завжди прекрасна, та ставки на неї менші, ніж на двох інших конкуренток. А Клоуз пора вже вшанувати, щоб Меріл Стріп була не єдиною актрисою свого покоління, якій зараз дають "Оскари".

Найкраща чоловіча роль - Рамі Малек, "Богемна рапсодія"

Сумнівів не маю, бо нечасто трапляється така талановита й чітко зіграна роль такої унікальної людини, як Фредді Мерк'юрі. Крім того, академіки люблять байопіки, і хоч цей був дуже проблемним, суперечливим і скандальним, єдине, що тут не викликає питань – це гра Малека.

Найкращий режисер - Альфонсо Куарон, "Рома"

Тут знов або нагорода за заслуги – Спайку Лі (важко повірити, що це взагалі його перша номінація на "Оскар"), або Куарон, у якого вже є за пазухою "найкраща режисура" за "Гравітацію". Впевнений, що "Рому" відзначать або за режисуру, або як найкращий фільм. У цій категорії це видається ймовірнішим.

Найкращий оригінальний сценарій - "Зелена книга", Нік Ваєлонга, Браян Гейс Каррі, Пітер Фареллі

Серйозний учасник американського сезону нагород – у категорії "найкращий фільм" його шанси менші, ніж у кількох лідерів, тож його можуть відзначити принаймні за сценарій.

Найкращий адаптований сценарій - "Народження зірки", Ерік Рот, Бредлі Купер, Вір Феттерс

Тут або "Народження зірки", або "Якби Біл-Стріт могла говорити". Ймовірно, переможе перший, бо він зірковіший, і оскарівська кампанія в цього фільму потужніша.

Найкраща чоловіча роль другого плану - Махершала Алі, "Зелена книга"

Єдина перешкода для перемоги Алі – це те, що він уже отримав "Оскар" два роки тому за "Місячне сяйво". І все ж, здається, в цій категорії конкурентів у нього немає, хіба що оспіваний критикою Річард Е. Ґрант із "Чи зможеш ти мене пробачити?".

Найкраща жіноча роль другого плану - Реджина Кінг, "Якби Біл-Стріт могла говорити"

Тут можна відзначити Емі Адамс (ще одна "за заслуги", це вже її шоста номінація і жодної статуетки), в якої не буває слабких ролей. Але вся американська кіноіндустрія в захваті від роботи Кінг у фільмі Дженкінса, і це, схоже, одна з найбільш передбачуваних нагород. Хоча "Оскари" часто бувають із сюрпризами – як-от геть неочікувана номінація Маріни де Тавіри в цій же категорії.

Найкращий іншомовний фільм - "Холодна війна", Павел Павліковскі (Польща)

Очевидним був би вибір "Роми", але щось мені підказує, що десятикратно номінований фільм отримає принаймні кілька статуеток, а в цій категорії академіки захочуть відзначити інше кіно. Якщо інше – то саме "Холодна війна". На це вказує й те, що фільм отримав ще дві номінації – це вкрай рідко трапляється в історії "Оскара" для іншомовних фільмів – але шанси в нього найкращі саме тут.

Найкраща операторська робота - Альфонсо Куарон, "Рома"

Куарон – і швець, і жнець, і на дуді грець. Тобто і режисер, і сценарист, і оператор, і монтажер у "Ромі". І вражаючий результат, практично бездоганний фільм – це доказ того, що він майстер у всьому. Але можна виокремити його роботу з камерою – надзвичайно майстерну. Думаю, саме він і переможе в цій номінації.


Леля Гольдштейн

Отборщик Одесского международного кинофестиваля

Оскаровская гонка немного скучновата, хотя радостно, что несмотря на традиционное обилие заурядного кино в духе "поем танцуя" у авторских фильмов Йоргоса Лантимоса и Альфонсо Куарона лидирующее количество номинаций – по 10.

При всем разнообразии поп-корна, комиксов, музыки и драматизма на любой лад главным претендентом по-моему на множество оскаров станет "Зеленая книга", потому что этот не только удобный со всех сторон проблематикой – о равенстве и толерантности – фильм, но и голливудское кино такого уровня, о котором мы успели призабыть. Фильм этот к тому же серьезный и забавный, еще учит нас быть счастливыми. Оскар любит такие сказочные истории. А кто не любит? Три Золотых глобуса, лучший фильм по версии Гильдии продюсеров США. И хотя мнения кинокритиков Глобусов часто не совпадают с решениями киноакадемиков, даже 5 номинаций на Оскар достаточно, чтобы считать его основным претендентом на победу. Конечно, вы должны понимать, что я все-таки кое-что знаю о хорошем кино, но вот с Оскаром во мнении мы часто не сходимся.

Уже несколько дней фейсбук смеется над номинациями "Черной пантеры" (7 штук), а я рада, что в Оскаровской гонке целых два фильм Marvel. Потому что Marvel круче DC – и хоть к нашему разговору это имеет мало отношения, но мне всегда важно это отметить. И потому что Marvel – это огромная история длиной в десятилетия. Ясное дело, что Лучшего фильма им не видать, но первый супергеройский блокбастер, выдвинутый в самую важную категорию – это уже победа. Я бы отдала "Пантере" все за дизайн костюмов и работу художников: аллюзии на Кензо и Марни, традиционные принты, афро-футуризм – красота.

Лучшего режиссера могли бы вполне дать Павликовскому за "Холодную войну". Обладатель Оскара в номинации Лучший фильм на иностранном языке в 2015, Павликовский, будучи участником основного конкурса, взял в Каннах приз за лучшую режиссуру. Но если считать Золотые глобусы, где режиссуру отдали Куарону, репетицией Оскара, то скорее всего и здесь обойдемся без сюрпризов.

Лучшая женская роль – Оливия Колман в "Фаворитке". Здесь бесспорно, даже если приз достанется другой. Мне в целом очень сложно представить, как с ней может соревноваться в одной категории, допустим, Леди Гага (фингерс кроссд, что это имя здесь не написано пророчески).

С лучшей женской ролью второго плана сложно. Хотя многие любят Эмму Стоун. При том что от "Фаворитки" в этой же категории – Рейчел Вайс. Я бы вообще все женское на Оскаре отдала актрисам этого фильма.

Лучшая мужская роль - "Зеленая книга", второго плана - так же.

Мои мечты. На деле главного актера получит Рами Малек за "Богемную рапсодию".

Лучший адаптированный сценарий - пусть бы Коэнам дали за "Балладу Бастр Скраггса", но дадут "Звезде".

Лучший оригинальный сценарий – надеюсь, "Зеленая книга" и вряд ли "Фаворитка".

Оскар любит каннских победителей, я тоже в секции Лучший фильм на иностранном языке буду болеть за Хирокадзу Корээда с "Магазинными воришками". Если Павликовскому не дадут лучшую режиссуру, то может перепасть в категории иностранной: "Холодная война" – очень тонкое, но при этом довольно конвенциональное кино, понятное и тут, и там.

Теги: кино , оскар