Що передбачає законопроект про легалізацію медичного каннабісу - інфографіка

Getty Images

Україна знову повернеться до теми легалізації медичного каннабісу. Президент Володимир Зеленський також порушував цю тему під час виступу у Верховній раді з нагоди Дня Конституції України. На розгляд депутатів винесуть урядовий законопроект, а основні пункти його представив на інфографіці аналітичний портал «Слово і діло».

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Президент заявив, що Україна має створити найсильнішу в Європі галузь реабілітації – це стосується як будівництва реабілітаційних центрів, так і підготовки відповідних кадрів. Нагадаємо, нещодавно ми писали, що про роботу із законопроектом розповів голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Медичний канабіс за призначенням лікаря може використовуватися як знеболюючий препарат при фізичних і фантомних болях в області поранення або зниження прояву інтенсивності ПТСР (посттравматичний стресовий розлад). На сьогоднішній день є близько 7 мільйонів українців, яким необхідно боротися із ПТСР.

У пояснювальній записці законопроекту з посиланням на дослідження вчених говориться, що медичний канабіс доцільно застосовувати при:

У законопроекті йдеться, що культивуванням каннабісу зможуть займатися юридичні особи всіх форм власності за наявності ліцензії та в межах, встановлених Кабміном квот.

Розробляти нові наркотичні засоби зможуть наукові установи (державної, комунальної чи приватної форми власності за наявності ліцензії) виключно для застосування з медичною метою, а також для наукової діяльності.

Законопроект передбачає, що продавати ліки, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини, можна буде в аптеках усіх форм власності за наявності ліцензії. Купити такі засоби можна буде виключно за електронним рецептом лікаря.

Оборот каннабісу для медичних цілей та ліків з нього контролюватимуть шляхом маркування кожної партії та одиниці фасованої продукції унікальним штрих-кодом, ведення спеціального електронного реєстру обліку переміщення сортів рослин конопель та вироблених ліків.

Читай також

Які види спорту найефективніші для схуднення

Експерт назвала 5 видів тренувань

Дієтолог назвав продукти, від яких необхідно відмовитися, щоб позбутися жиру на животі

Вісцеральний жир згорає повільніше за звичайний

На Олімпіаді французький стрибун із жердиною збив планку статевим органом (відео)

Спортсмену надійшла щедра пропозиція від порносайту

Україна піднялася на 17 місце Олімпіади-2024: спортсмени здобули вже шість медалей (фото)

Успіхи української команди

Куріння та вейпінг влітку збільшують ризик смерті від теплового удару – дослідження

Вчені провели експеримент

Науковці створили препарат, який на 100% захищає від зараження ВІЛ

Вартість ін'єкції вражає

Низьке лібідо та дратівливість – ці симптоми вказують на дефіцит тестостерону у чоловіків

Поширена проблема сучасних чоловіків

Неочевидні шкідливі звички, які шкодять вашій шкірі обличчя

Спостереження дерматокосметологів

Кому не підходить інтервальне голодування: відповідь доктора медичних наук

Деяким людям не варто експериментувати з цим методом

Після матчу з Грузією на Кріштіану Роналду стрибнув фанат із трибуни (відео)

Футболіст дивом уникнув серйозної травми