10 альтернативних продуктів, якими можна замінити вашу звичну їжу

Getty Images

Щодня ми харчуємося звичними стравами. Вкрай рідко в наш раціон потрапляє якийсь новий продукт. У цій статті ви дізнаєтеся, якими продуктами можна замінити те, що ви їсте, щоб виглядати ще краще, стрункіше і відчувати легкість від харчування.

*Стаття переведена за допомогою бюро перекладів: дізнатися на https://profpereklad.ua/

Білий рис → Кіноа

100 г кіноа містить 4,4 г чистого білка, що більше, ніж у будь-якого іншого зернового. Для порівняння: у тій же кількості рису білка всього 2,4 г. Цей американський рис також містить усі дев'ять амінокислот, необхідних організму. Крім того, кіноа багата фосфором (втричі більше, ніж у рисі), залізом (удвічі перевершує пшеницю), кальцієм, цинком та клітковиною.

Рис відрізняється великою кількістю вуглеводів, але калорій в одній його порції трохи менше. Але кіно більш ефективно переробляється організмом, забезпечуючи все тіло паливом з чистого білка. Крім того, він благотворно впливає на здоров'я шлунка. Тому у суперечці з рисом та багатьма іншими зерновими кіноа виграє.

Білий хліб → Лаваш

Вівсяний хліб, а також вироби із пророщеного цільного або житнього зерна є найкориснішими. Справа в тому, що вони піддаються мінімальній обробці та зберігають найбільшу кількість вітамінів та поживних речовин. Але такий хліб дуже важко знайти на прилавках звичайних магазинів, і він буде коштувати недешево.

Тому для своїх бутербродів замість нарізаного білого хліба вибирайте тонкий лаваш без дріжджів: у ньому менше калорій і жирів. Крім того, у лаваші також є залізо та кальцій. У порівнянні з ним білий хліб практично не має поживної цінності.

Картопляне пюре → Пюре з цвітної капусти

Картопляне пюре має високий глікемічний індекс, а отже, при однаковому розмірі порції найбільше вплине на рівень цукру в крові. Крім цього, дієтологи радять обмежити в раціоні картопля при надмірній масі тіла та ожирінні.

У той час як у пюре з цвітної капусти міститься багато рослинного білка, у тому числі містяться незамінні амінокислоти як холін, аргінін, лізин, триптофан, метіонін.

Коржики з пшеничного борошна → Коржики з кукурудзяного борошна

Один 100-грамовий кукурудзяний коржик містить всього 218 ккал і 2,85 г жирів, тоді як аналогічний за вагою виріб з пшеничного борошна - 306 ккал і 7,99 г жиру. Різниця очевидна!

Сметана → Грецький йогурт

Нежирний грецький йогурт має ніжний м'який смак. За консистенцією він трохи товстіший, ніж сметана, і може стати чудовим замінником, оскільки має низьку калорійність. Крім того, грецький йогурт благотворно впливає на психологічний стан, зміцнює кістки та допомагає схуднути.

Сік → Фруктова вода

Фруктові соки (навіть якщо вони свіжі і зроблені з використанням усіх технологій) насправді не дуже корисні. Справа в тому, що найчастіше вони містять цукор та солодкий сироп, які провокують наш організм виробляти та відкладати зайвий жир.

Тому вибирайте воду зі свіжими фруктами замість соків. Розм'якніть ягоди та фрукти у склянці, залийте водою та залиште в холодильнику на 10 хвилин. Отриманий напій допоможе вам уникнути зайвих калорій і вплине на здоров'я зубів.

Майонез → Пюре з авокадо

Чи любите ви різні закуски із соусами? Тоді рахуйте: 100 г майонезу містять 714 ккал, безліч насичених жирів і близько 679 мг натрію. А в тій же кількості м'якоті авокадо - всього 103 ккал, а натрію - не більше 10 мг. При цьому його користь для здоров'я фантастична: він лідирує у списку продуктів проти старіння, тому що містить корисний рослинний жир та вітамін Е.

Авокадо також містить глютатіон, потужний антиоксидант, який допомагає організму насичуватися киснем і калієм, що підтримує шкіру і судини в хорошому стані. Не дивно, деякі вважають гуакамоле-пюрированную м'якоть авокадо супередою.

Картопля фрі → Солодка запечена картопля (батат)

Картопля фрі шкідлива з об'єктивних причин: вона містить безліч насичених жирів та вуглеводів, які не приносять нічого хорошого організму. Інша справа - батат, або солодка картопля. Він містить велику кількість вітамінів і поживних речовин, які так корисні для організму: а, С, білок та клітковину.

Крім того, батат легше перетравлюється, ніж звичайна картопля, яка містить шкідливі у великій кількості глікоалкалоїди. Так що наступного разу, коли ви захочете перекусити порцією фрі, краще запікайте натомість батат у духовці.

Томатний кетчуп → Свіжі помідори

Здавалося б, що поганого у томатних кетчупах, адже це просто помідори? Але немає. Вони часто містять велику кількість цукру, а іноді й інших незрозумілих інгредієнтів, які точно не потрібні тим, хто намагається підтримувати здорову дієту.

Тому краще вибирати свіжі, нарізані кубиками чи подрібнені помідори. Принаймні так ви точно знатимете, що кладете собі в рот. І ви точно не отримаєте безліч непотрібних вам цукрів, які тільки стимулюють ваше тіло виробляти і відкладати жир. Крім того, помідори корисні для шкіри, серця та шлунка.

Паста → Цільнозернові макарони

Калорійність цих продуктів майже однакова. Однак поглинання великої кількості пасти-їжі з високим вмістом вуглеводів збільшує ризик серцево-судинних захворювань. У той час як цільнозернові макарони, навпаки, можуть зменшити його.

Вживаючи локшину, спагетті або ріжки з цільнозернового борошна, ви отримаєте більше поживних речовин, наберете менше ваги та уникнете хронічних запалень.

Читай також

Які види спорту найефективніші для схуднення

Експерт назвала 5 видів тренувань

Дієтолог назвав продукти, від яких необхідно відмовитися, щоб позбутися жиру на животі

Вісцеральний жир згорає повільніше за звичайний

На Олімпіаді французький стрибун із жердиною збив планку статевим органом (відео)

Спортсмену надійшла щедра пропозиція від порносайту

Україна піднялася на 17 місце Олімпіади-2024: спортсмени здобули вже шість медалей (фото)

Успіхи української команди

Куріння та вейпінг влітку збільшують ризик смерті від теплового удару – дослідження

Вчені провели експеримент

Науковці створили препарат, який на 100% захищає від зараження ВІЛ

Вартість ін'єкції вражає

Низьке лібідо та дратівливість – ці симптоми вказують на дефіцит тестостерону у чоловіків

Поширена проблема сучасних чоловіків

Неочевидні шкідливі звички, які шкодять вашій шкірі обличчя

Спостереження дерматокосметологів

Кому не підходить інтервальне голодування: відповідь доктора медичних наук

Деяким людям не варто експериментувати з цим методом

Після матчу з Грузією на Кріштіану Роналду стрибнув фанат із трибуни (відео)

Футболіст дивом уникнув серйозної травми