Питання етики: хто має право повідомляти людині про те, що вона втратила близького

Олександр Шатов

З початком повномасштабного вторгнення військ РФ на територію нашої країни життя українців розділилося на "до" та "після".

Наразі окупанти не залишають спроб захопити українські населені пункти – вони завдають нищівних ударів по цивільним об'єктам, вбивають мирне населення, викрадають і катують людей, займаються мародерством.

Не забудьте підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.

За офіційними даними, у період з 24 лютого по 25 липня поточного року в Україні через військові дії загинуло 5237 мирних жителів, з яких понад 300 — діти.

Зокрема, громадськість сколихнула ситуація з Іриною Дмитрієвою, яка з 4-річною дочкою Лізою потрапила під ракетний обстріл у Вінниці 14 липня. Дитина від отриманих травм померла на місці, а жінка потрапила в реанімацію. Ірина перенесла кілька операцій та перебувала у критичному стані. Журналіст Антон Кудінов разом із знімальною групою італійського телеканалу RAI News 24 проник у палату інтенсивної терапії, де лежала Ірина та показав їй кадри з ще живою дівчинкою, а також записав реакцію та коротке інтерв'ю з жінкою. Усі матеріали він опублікував на своїй сторінці в Facebook.

Після цього на Кудінова обрушився шквал критики та хейту, а комісія з журналістської етики засудила його дії. Під тиском громадськості він видалив усі матеріали із соцмережі, проте ця історія не на жарт обурила українців.

Подібні ситуації, на жаль, трапляються дуже часто і тому Gloss.ua вирішив поспілкуватися зі спеціалістами та дізнатися, хто має моральне право повідомляти людину про смерть її близького та як це правильно зробити.

"Повідомлення про смерть близького має відбуватися максимально дбайливим способом"

Коментує практикуючий психолог, гештальт-терапевт Анна Анікєєва 

"Зараз, під час війни, на жаль, ми щодня стикаємося з втратами. Щодня читаємо гіркі, страшні та шокуючі новини, відчуваючи прі чьому біль.

Стабільне та звичне середовище стало непередбачуваним і для людської психіки це серйозне випробування. Люди, які крім усіх цих жахливих факторів втрачають своїх близьких, ще більш вразливі і ще більш схильні до психологічної травми.

Враховуючи це, повідомлення про смерть близького має відбуватися максимально дбайливим способом.

Якщо ви вступаєте в контакт з не близькою вам людиною, чий родич загинув, ніколи не беріть на себе відповідальність повідомляти йому цю новину. У шоковому стані реакція може бути непередбачуваною, не варто брати на себе таку відповідальність.

Повідомити про загибель - повноваження та обов'язок медичних працівників або представників військової чи цивільної влади. Вони знають, як подбати про людину та максимально дбайливо повідомити трагічну новину.

Це відбувається особисто, не телефоном, готують спеціальними фразами психіку людини для сприйняття важкої новини. Той, хто повідомляє, повинен бути готовий залишатися поряд і дати моральну підтримку, а за необхідності й надати медичну допомогу людині, яка зазнає шоку від втрати близького".

"Все залежить від ситуації та стану людини, у якої загинув хтось із близьких"

Коментує психолог Катерина Шевцова 

"Про смерть близької людини можуть сповіщати родичі, лікарі або соціальні працівники. Тут все залежить від ситуації та стану людини, у якої загинув хтось із близьких.

У випадку із постраждалою з Вінниці лікарі вважали, що у її стані новина про смерть доньки може лише погіршити її самопочуття. Отже, журналістам не треба було втручатися.

Якогось регламентованого алгоритму, як сказати людині про загибель близьких, немає.

Проте можна виділити фрази, які точно не варто вживати:

Натомість можна спитати:

Якщо це ваша близька людина, можна запропонувати допомогу в організації похорон. Бо це дуже емоційно складний процес.

Пам'ятайте, що прийняття смерті близької людини має багато етапів, на кожному з яких той, хто втратив друга або родича, потребує досить бережного ставлення".

Читай також

Тест на уважність: за 10 секунд знайдіть бджілку, яка відрізняється від інших

У вас вийде!

Співзасновник Apple Стів Возняк поділився сімейним секретом виховання дітей

Риси успішних людей закладаються саме у дитинстві

5 ефективних способів відволіктися від негативних думок і впоратися з тривогою

Коли ви не в змозі щось змінити

Буденність з адреналіном: 7 найнебезпечніших будинків у світі (фото)

Змогли б там жити?

Олімпійський вогонь у день відкриття літніх Ігор у Парижі пронесе дрег-квін (фото)

Це рішення викликало хвилю невдоволення

Стиль, який відбиває вашу індивідуальність: як його створити?

Головні факти про кожен знак Зодіаку: сильні та слабкі сторони

Корисно для самоаналізу

Лайфхак для прибирання: як ідеально відмити сантехніку від нальоту

Без дорогих хімічних засобів

У день 38-ї річниці катастрофи на ЧАЕС вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl (відео)

З українською озвучкою!

Українські розробники представили нову хорор гру F20, де головні ролі зіграли відомі військові (відео)

Гравцю доведеться зіткнутися з незрозумілими явищами надприродного походження та «всіми природними людськими страхами»