5 рецептів освіжаючих літніх напоїв, які можна приготувати вдома

У спекотний сезон руки все частіше тягнуться до солодких газованих напоїв на полицях супермаркетів, адже за словами дієтологів, у нас створюється помилкове враження, що така вода краще втамовує спрагу. Однак, якщо вас турбує кількість цукру, барвників, консервантів та підсилювачів смаку в солодких газировках, то настав час задуматися про альтернативу.

Gloss.ua зібрав 5 рецептів найпопулярніших охолоджуючих напоїв з відмінним смаком, які можна приготувати вдома та вгамувати спрагу без надмірної шкоди здоров'ю.

Домашній лимонад

Якщо ви досі не пробували готувати домашній лимонад, то багато втратили. Адже робити його дуже просто, можна експериментувати зі смаками використовуючи улюблені фрукти та ягоди, а діти обожнюють його не менше ніж дорослі. В інтернеті можна знайти десятки видів домашнього лимонаду: з апельсином, полуницею, грушею, малиною, персиком, огірком, базиліком, ананасом, ківі, гранатом і т.д. Ми дамо вам рецепт класичного лимонаду, від якого можна відштовхуватися при експериментах із різними смаками.

Складові:

Процес приготування:

  1. Добре миємо лимони і сушимо паперовими рушниками. З 2 лимонів знімаємо цедру тонким шаром (без білої м'якоті).
  2. З усіх 3 лимонів вичавлюємо сік.
  3. Змішуємо в каструлі 500 мл питної води, цукор та лимонну цедру. Варимо до повного розчинення цукру (або цукрозамінника).
  4. Додаємо листочки м'яти, лимонний сік та ще 500 мл питної води. Розмішуємо та доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню та повністю остуджуємо.
  5. Проціджуємо лимонад у глечик, вливаємо 500 мл газованої води, лід та листя свіжої м'яти. Для краси можна додати кілька лимонних кружалець.

Примітка : замість цукру і замінників цукру можна використовувати мед, додавати його в напій потрібно на останньому етапі (коли лимонад охолоне). Також, у цей рецепт можна додати й інші цитрусові (лайм, апельсин), тоді смак стане ще більш насиченим.

Мохіто з ківі та базиліком

Мохіто – найпопулярніший літній коктейль у світі родом із Куби. У класичному вигляді мохіто складається з п'яти інгредієнтів: білого рому, лайма, м'яти, содової та цукру. За роки існування цей напій видозмінювали та доповнювали усілякими способами, коктейль полюбили за простоту, свіжість та комбінацію кислого із солодким. Алкогольний мохіто від безалкогольного відрізняється лише наявністю рому у складі, вам вирішувати – додавати його чи ні. Класичний рецепт ви напевно знаєте, тому хочемо запропонувати вам приготувати мохіто з ківі та базиліком.

Складові:

Процес приготування:

  1. Для цукрового сиропу закип'ятіть воду в сотейнику, після чого насипте туди цукор і залиште сироп на вогні до розчинення цукру. Близько двох хвилин кип'ятити, після чого зняти з вогню та охолодити до кімнатної температури.
  2. У ємність кружальцями нарізати ківі. Листя базиліка порвати або нарізати і додати до ківі, після чого влити до них цукровий сироп.
  3. Тепер потрібно трохи потовкти суміш, але не так, щоб вона стала кашею, після чого додати до неї сік лайма і ще раз перемішати.
  4. Коктейль залити в шейкер, додати туди льоду і трусити протягом півхвилини, після чого розлити по келихах.

Примітка : колотий лід можна зробити в блендері або скласти його в пакет-слайдер, загорнути в рушник і побити качалкою.

Холодний персиковий чай

Гарячий напій зробили холодним у США, додали до нього лимон та м'яту (у класичній інтерпретації), завоювали велику популярність у американців, а потім поширили тенденцію по всьому світу, почавши продавати готовий холодний чай у герметичній упаковці. Як і попередні напої з нашого списку, холодний чай можна готувати зі своїми улюбленими ягодами та фруктами, спираючись на класичний рецепт. Оскільки зараз сезон персиків, пропонуємо вам приготувати холодний персиковий чай з найстиглиших плодів.

Складові:

Процес приготування:

  1. Закип'ятіть воду і залийте заварку, залиште на кілька хвилин. Процідіть.
  2. У напій додайте цукор, перемішайте. Потім додайте нарізаний лимон і залиште до охолодження.
  3. Два персики очистіть, видаліть кісточки і пюрируйте у блендері. Два інші персики наріжте часточками.
  4. До охолодженого чаю додайте пюре персика, перемішайте. Потім киньте нарізані плоди, м'яту, кубики льоду і можна розливати по келихах!

Примітка : не переборщіть із заваркою, дотримуйтесь правила: 1 чайна ложка чаю на 200-250 мл води і не тримайте її більше 5 хвилин, оскільки смак може стати дуже міцним.

Холодна малинова кава

Холодна кава давно стала улюбленими напоєм кавоманів у спекотну пору року. У кав'ярнях часто подають айс-латте із додаванням різних сиропів. Однак, в домашніх умовах можна приготувати ще смачнішу холодну каву, додавши до неї сезонні ягоди. Радимо спробувати холодний малиновий латте на основі міцного еспресо.

Складові:

Процес приготування:

  1. Змішуємо в сотейнику малину та цукор, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо на повільному вогні протягом 3-5 хвилин.
  2. Потім остудити ягідну масу, перетираємо через сито і переливаємо в банку зі щільною кришкою. Забираємо її в холодильник.
  3. Варимо свіжий еспресо, охолоджуємо до кімнатної температури.
  4. У кожну склянку кладемо по 2-3 ч. л. малинового пюре, заливаємо кавою, охолодженим молоком до смаку - і можна куштувати!

Індійський лассі з манго

Рецепти молочних коктейлів знайомі нам давно, але про індійський пряний напій лассі чули не всі. Приготувати лассі дуже просто, а рецептура дозволяє вдосталь експериментувати зі смаком. В основі коктейлю йогурт та молоко, фрукти, овочі та прянощі. Напій можна зробити як солодким, так і солоним. До речі лассі - це не тільки смачно, але й корисно, а замість манго можна вибрати будь-який інший фрукт чи овоч на ваш смак. Для приготування обов'язково потрібен блендер.

Складові:

Процес приготування:

  1. Складіть усі інгредієнти в блендер і добре подрібніть. Лассі готовий!

 

Читай також

У день 38-ї річниці катастрофи на ЧАЕС вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl (відео)

З українською озвучкою!

Українські розробники представили нову хорор гру F20, де головні ролі зіграли відомі військові (відео)

Гравцю доведеться зіткнутися з незрозумілими явищами надприродного походження та «всіми природними людськими страхами»

Мільйонер відмовився від своїх грошей, щоб знову заробити $1 000 000 з нуля: що пішло не так

Хотів довести, що розбагатіти може кожен

Психолог розповіла, як сформувати здорові стосунки у робочому колективі

Комфорт на роботі - запорука ефективності

Україна увійшла до ТОП-5 країн за кількістю розлучень: у якій країні найміцніші шлюби

Свіжий рейтинг від World of Statistics

У яких регіонах України жити дешевше у 2024 році — рейтинг Держстату

Найменший приріст споживчих цін

Топ-6 найкращих бізнес-книг зі списку Forbes видадуть в Україні цього року

Коли українські читачі зможуть ознайомитись із найкращою світовою бізнес-літературою

Стильна революція – від мінімалізму до екстравагантності, відкрийте свій індивідуальний стиль

Pepsi презентує новий візуальний стиль в Україні

Британець Расс Кук став першою людиною в історії, яка пробігла всю Африку

352 дні в дорозі, пограбування під дулом пістолета, затримання з мачете, Сахара та багато іншого