5 рецептів осінніх пирогів із сезонних продуктів

Gloss.ua вирішив надихнути вас на ароматну осінню випічку, яка порадує вас не лише результатом, а й процесом приготування. Ми підібрали прості рецепти пирогів із сезонних продуктів, урожай яких збирають саме в цю пору року.

Гарбузовий пиріг

Восени знайти гарбуз у супермаркеті не складе ніяких труднощів. Традиційно відкритий гарбузовий пиріг вважається десертом американської кухні і подають його як правило на Хелловін, День Подяки та Різдво. Радимо обирати гарбуз мускатного сорту (подовжений із закругленим кінцем) - вони найсолодші, тому найкраще підходять для десертів. Також у мускатних гарбузах особливо багато вітамінів-каротиноїдів, а значить крім вишуканого смаку, пиріг вийде ще й дуже корисним. Тільки будьте обережні, адже гарбузи даного сорту зберігаються менше за інші, чим довше вони лежать - тим менше в них залишається солодкості та вітамінів.

Складові:

(на форму діаметром близько 30 см)

Процес приготування:

  1. Готуємо пісочну основу для пирога: потрібно просіяти в глибоку миску борошно та сіль. Додаємо м'яке вершкове масло та перетираємо руками до стану хлібних крихт.
  2. Збиваємо одне яйце і вмішуємо в тісто.
  3. Тісто скочуємо в кулю, загортаємо в плівку і залишаємо в холодильнику на 40-50 хвилин.
  4. Переходимо до начинки: потрібно очистити гарбуз від шкіри та насіння, нарізати м'якоть кубиками.
  5. Відправляємо гарбуз у каструлю з товстим дном, додаємо трохи води і гасимо до м'якості та повного випаровування рідини.
  6. Готовий гарбуз подрібнюємо блендером в однорідну масу, потім протираємо через сито.
  7. Охолоджене тісто розгортаємо і поміщаємо у форму діаметром близько 30 см. Пісочному тісту для рівномірного випікання знадобиться вантаж: застеліть його пергаментом і зверху насипте будь-яку крупу. Розігрійте духовку до 190 градусів і випікайте основу протягом 15 хвилин.
  8. У цей час, гарбузове пюре потрібно збити з двома яйцями, що залишилися, цукром, вершками, сіллю, ваніліном і корицею.
  9. Суміш, що вийшла, виливаємо в запечену основу і знову відправляємо пиріг в духовку на 50-60 хвилин при 180 градусах.
  10. Охолоджений пиріг можна прикрасити збитими вершками або подавати з кулькою ванільного морозива.

Кіш з грибами, шпинатом та сиром

Кіш - це традиційна страва французької кухні, який являє собою шарований тарт з основою з рубаного тіста і заливкою з суміші яєць, вершків і сиру. Начинку для кіша можна вибрати будь-яку, французи готують його з того, що є в холодильнику. Ми пропонуємо вам спробувати приготувати вегетаріанський кіш із грибами та шпинатом. Можливо, вам вже пощастило самостійно зібрати гриби в лісі, тоді можете поекспериментувати, додавши в пиріг різні їхні види.

Складові:

(на форму діаметром 28 см)

Процес приготування:

  1. Починаємо з тіста: в просіяне з сіллю борошно потрібно натерти на тертці охолоджене вершкове масло, постійно помішуючи. Потім додаємо холодну сметану та швидко замішуємо тісто, не даючи йому нагрітися від тепла рук.
  2. Скочуємо тісто в кулю, загортаємо в харчову плівку і відправляємо в холодильник приблизно на 1 годину.
  3. Приступаємо до начинки: нарізаємо цибулю порей (напівкільцями), гриби та шпинат.
  4. На олії (бажано оливковій) обсмажуємо гриби на великому вогні до випаровування рідини. Потім додаємо цибулю порей та шпинат, смажимо всі разом ще 2 хвилини. Даємо начинці охолонути.
  5. Розкочуємо тісто, укладаємо у форму, застилаємо зверху пергаментом і насипаємо вантаж (будь-яку крупу). Ставимо тісто на 25 хвилин у розігріту до 180 градусів духовку.
  6. Готуємо заливку: вінчиком збиваємо яйця в глибокі миски, вмішуємо вершки і дрібно натертий сир. Додайте сіль, перець та улюблені спеції, щоб наситити заливку смаком.
  7. Дістаємо нашу основу з духовки, прибираємо вантаж і збираємо кіш: розкладаємо начинку всередину і покриваємо її заливкою. Лопаткою розподіляємо весь вміст рівномірно по формі і знову відправляємо пиріг в духовку на 40 хвилин при температурі 180 градусів.
  8. Дайте готовому кішу злегка охолонути і насолоджуємось усією родиною!

Пиріг з карамелізованими яблуками та грушами

Для солодкоїжок і тих, хто втомився від класичної Шарлотки, пропонуємо спробувати приготувати ароматний та повітряний пиріг з карамелізованими яблуками та грушами. Для цього рецепту йайкраще підійдуть більш кисліші плоди, які після карамелізації додадуть вашому десерту приємний кисло-солодкий смак.

Складові:

(на форму діаметром 28 см)

Процес приготування:

  1. Наріжте яблука та груші дольками. Збризкайте фрукти лимонним соком, щоб вони не темніли.
  2. У розігріту сковороду з товстим дном додаємо вершкове масло (50 г) та 2-3 столові ложки цукру (~60 г). Коли цукор розчиниться, додаємо дольки яблук та груш. Карамелізуємо фрукти близько 5 хвилин. За бажанням можна додати дрібку кориці.
  3. Готуємо тісто: збийте яйця та цукор до стану густої піни. Коригуйте кількість цукру залежно від солодкості ваших фруктів. Потім додайте сметану та ванільний цукор. Добре збийте отриману масу.
  4. Просійте борошно з розпушувачем у тісто і акуратно вмішайте їх силіконовою лопаткою.
  5. Дно форми застеляємо пергаментним папером. Боки та дно змащуємо вершковим маслом (10 г). За бажанням можна присипати форму сухарями чи манкою.
  6. Заповніть форму тістом, а зверху викладіть карамелізовані дольки яблук та груш. Дайте пирогу постояти 5 хвилин.
  7. Випікайте у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці близько 50 хвилин. Перевіряйте готовність сухою шпажкою.
  8. Готовий пиріг можна полити карамеллю, що залишилася від фруктів, попередньо прогрівши її, щоб вона знову стала рідкою.

Пиріг з інжиром за рецептом Марти Стюарт

Марта Стюарт - відома американська домогосподарка, чиї кулінарні книги та поради по господарству стали відомими на весь світ завдяки своїй простоті та користі. Інжир - напрочуд гарний фрукт, який максимально розкриває свій смак під час теплової обробки. Якщо поєднати цей унікальний фрукт із вдалим рецептом Марти, ви отримаєте ідеальний осінній пиріг, який просто тане у роті.

Складові:

(на форму діаметром 21 см)

Процес приготування:

  1. Інжир помийте, обсушіть і розріжте навпіл.
  2. Змішайте сухі інгредієнти: борошно із сіллю та розпушувачем.
    Розм'якшене масло збийте із цукром. Потім додайте яйце та молоко. Збийте до однорідності. Всі продукти мають бути кімнатної температури!
  3. Додайте сухі інгредієнти до рідких і перемішуйте до консистенції густої сметани.
  4. Застеліть форму пергаментом і змастіть боки вершковим маслом. Вилийте тісто у форму і викладіть половинки інжиру злегка утоплюючи їх усередину.
  5. Випікайте пиріг у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці протягом 10 хвилин. Потім зменшіть температуру до 160 градусів і випікайте ще близько 40 хвилин.
  6. Готовий пиріг повністю остудити перед тим, як вийняти його з форми. За бажанням, посипте цукровою пудрою.

Пиріг на кефірі з м'ясом та цибулею

Саме в холодну пору року хочеться готувати більш ситні та насичені страви, наприклад, такі як м'ясний пиріг. Тісто на кефірі виходить пишним і ніжним з хрусткою скоринкою, воно чудово поєднується із соковитою начинкою з фаршу та цибулі. На смак страва нагадує кавказькі пироги, тільки тісто тут бездрожжеве. У рецепті для начинки використовують свинину, проте ви можете замінити її на той вид м'яса, який вам більше до смаку (яловичина, телятина, курка).

Складові:

Процес приготування:

  1. Починаємо з тіста: віночком збовтуємо яйце з сіллю, кефіром, содою та олією. Додайте 2 склянки борошна та замісіть тісто. Потім додавайте борошно скільки знадобиться (~0,5 склянки), поки тісто не почне відставати від рук. Після вимішування залиште тісто на столі під рушником на 20 хвилин.
  2. Переходимо до начинки: подрібніть м'ясо, часник і одну цибулину в блендері або м'ясорубці. Решту цибулі наріжте соломкою, подрібніть зелень і додайте все це у фарш. Потім влийте вершки (або молоко) і додайте сіль, спеції до смаку. Перемішайте всю начинку до однорідності.
  3. Присипте робочу поверхню борошном і розкотіть тісто одним великим коржиком до товщини приблизно 8 мм. У центр викладіть начинку і розрівняйте її по колу, відступаючи від країв.
  4. Загортайте краї до центру, щільно защипуючи їх та випускаючи все повітря, щоб сік не випливав під час запікання. Руками добре розрівняйте пиріг.
  5. Застеліть деко пергаментним папером і змастіть маслом. Переверніть пиріг і перенесіть на деко. Розкачайте його качалкою до рівної і плоскої форми. У середині зробіть невеликий отвір для виходу пари.
  6. Проколіть пиріг виделкою по всій поверхні, не торкаючись дна. Поверхню змастіть вершками або збитим жовтком. Зверху посипте кунжутом.
  7. Випікайте у розігрітій духовці при 180 градусах протягом 30-40 хвилин.
  8. Готовий пиріг збризкайте водою і накрийте рушником. Дайте охолонути протягом 15-20 хвилин.

 

Читай також

В Індії жінка подала до суду на чоловіка через те, що він любив кішку сильніше, ніж її

Тварина стала причиною скандалів і травм

Успіх починається з команди: як «Аврора» створює умови та можливості для розвитку і кар'єрного зростання

Україна в топ-15 на PornHub: порносайт підбив підсумки року і розкрив найпопулярніші категорії

44% українських користувачів – жінки

Найпопулярніші запити в Google у 2024 році: чим найбільше цікавилися українці

Персони, товари та терміни, які шукали весь рік

8 ідей новорічного декору окрім ялинки: як створити святковий настрій (фото)

Порадуйте себе та близьких

Купив – поюзав – утилізував: нова екоініціатива оʼgо

Вихідні дні та свята у грудні 2024 року: календар подій

Насичений місяць

Вчені встановили, що чоловіки та жінки мають різні види пам'яті

Жінки запам'ятовують усі деталі

MrBeast став найоплачуванішим блогером планети у 2024 році

Хто ще потрапив до списку найбагатших

Оксфордський словник вибрав brain rot словом 2024 року: що означає цей термін

З англійської - "гниття мозку"