Солодко та корисно: найкращі замінники цукру

Замінники цукру – це не лише вимушений вибір для людей із деякими видами діабету.

Цукор також прагнуть замінити, щоб схуднути, скоротити кількість швидких вуглеводів, запобігти виникненню карієсу і захистити себе від можливих проблем зі здоров'ям у майбутньому.

Не забудьте підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.

Варто розуміти, що сучасні замінники цукру відрізняються від звичного столового цукру зниженим глікемічним індексом, проте це не означає, що їх можна вживати в необмеженій кількості. Оптимальна кількість замінника цукру на день не повинна перевищувати 30 грам.

Gloss.ua вирішив розповісти, які ж бувають натуральні види цукрозамінників, що допоможуть вам відмовитися від цукру та позитивно позначаться на вашому здоров'ї.

Найкращі натуральні цукрозамінники

Стевія

Стевія - це натуральний підсолоджувач, що отримується з листя рослини - стевії медової, яка в 300 разів солодша за звичайний столовий цукор.

Стевія не має абсолютно ніякого впливу на рівень цукру в крові і не містить калорій.

Однак деякі дослідження показують, що передозування стевії призводить до нудоти, здуття живота, а також до розладів травлення та роботи шлунково-кишкового тракту. Безпечною вважається доза, що не перевищує 4 мг на кілограм маси тіла людини.

Стевію можна використовувати як підсолоджувач для кави або чаю, а також для приготування десертів. Продається вона у вигляді пігулок, порошку чи сиропу.

Сорбіт

Сорбіт виробляється переважно з кукурудзяного крохмалю, але раніше його видобували з плодів горобини. Цей замінник цукру практично повністю засвоюється організмом та має низьку калорійність.

Сорбітол – це шестиатомний солодкий на смак спирт. Його додають і в кондитерські вироби, і в дієтичні продукти, і в сиропи від кашлю. Він же робить солодкою жувальну гумку без цукру.

Надмірне вживання сорбіту може викликати метеоризм або шлунково-кишкову недостатність. Саме тому небажане перевищення адекватних дозувань. Продається у вигляді порошку та таблеток.

Агава

Спирт із цієї рослини використовують при приготуванні текіли, проте нектар агави - це натуральний, з цукерковим або вершковим смаком підсолоджувач глибокого бурштинового кольору.

Нектар агави має порівняно низький глікемічний індекс, але має специфічний смак, тому перед покупкою рекомендується його продегустувати.

У сиропі агави міститься багато фруктози, тому вживати його потрібно з особливою обережністю.

Кленовий сироп

Цей підсолоджувач також входить до категорії корисних цукрозамінників, оскільки не містить ні консервантів, ні штучних добавок. Його видобувають у Канаді та США із концентрату кленового соку.

Кленовий сироп має приємний запах та аромат, у своєму складі містить марганець, цинк та рибофлавін, який допомагає у метаболічних процесах.

Кленовий сироп можна сміливо додавати до десертів. Зберігати його необхідно у темному прохолодному місці.

Бджолиний мед

Бджолиний мед це одна з безумовно корисних альтернатив цукру. Мед використовується не лише у кулінарії, а й у медицині. У ньому міститься велика кількість вітаміну А, В, Е, С, К.

Слід пам'ятати, що мед потрібно вживати дозовано і в обмежених кількостях.

Хімічний склад меду залежить від його виду, але незалежно від цього, у його складі вода та прості вуглеводи: глюкоза, фруктоза, сахароза. Тому для тих, хто намагається повністю прибрати прості вуглеводи з раціону, мед – не найкращий варіант.

Крім того, варто пам'ятати, що це сильний алерген, тому може мати обмеження. Крім того, є ризик формування перехресних реакцій.

Фруктоза

Фруктоза (а також ксиліт і сорбіт) солодша за цукор, а її всмоктування в кров відбувається набагато повільніше. Її можуть використовувати як замінити цукру для людей, які страждають від цукрового діабету II типу, але лише в помірних кількостях.

Це доступні замінники цукру, проте необхідно пам'ятати про безпеку та рекомендації щодо застосування, оскільки при збільшенні допустимої норми можна завдати шкоди здоров'ю.

Кокосовий цукор

Цей продукт є на 100% органічним. Виготовляють його з нектару суцвіть кокосу, який містить цинк, магній та залізо. Перевага кокосового цукру в тому, що він плавно підвищує рівень глюкози в крові, сприяючи виробленню гормону глюкагону, а той, у свою чергу, допомагає спалювати жир і покращує роботу серцево-судинної системи.

Зазначимо, що у складі кокосового цукру міститься близько 80% сахарози, тому його не можна назвати низьковуглеводним. До того ж цей продукт менш солодкий, ніж традиційні підсолоджувачі.

Читай також

Coca-Cola оновила свою культову різдвяну рекламу за допомогою ШІ (відео)

Ролик нікому не сподобався

Яйце чи курка: вчені нарешті з'ясували, що з'явилося раніше

Стародавня загадка розкрита

У листопаді на українців чекає один з найбільших зорепадів року: дата

Видовищне небесне шоу

В Україні почали продавати іграшки та товари для свят у вигляді «Шахедів» (фото)

Дрон-камікадзе з цукерками

Як змінився хлопчик з упаковки Kinder Chocolate і чим він займається сьогодні

Не впізнати

Як створювати контент за допомогою ШІ без порушень авторських прав

Поради від Мінцифри

5 поширених звичок, які дратують майже кожну людину

Викликають дискомфорт у оточуючих

Лише половина українців відмовилася від російських блогерів та музики

Результати опитування

Соцмережі вибухнули мемами про створення ядерної зброї в Україні

Добірка найкращих

15 найбільш дивних законів США

Деякі з них справді здаються корисними