5 ефективних способів відволіктися від негативних думок і впоратися з тривогою

Getty Images

Українцям зараз як ніколи необхідно вміти брати під контроль свої емоції та відволікатися від тривожних думок. Інформаційний простір кишить негативними новинами і це чинить надмірний тиск на нашу психіку.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Як відомо, стрес є головним фактором ризику при прояві та загостренні багатьох захворювань. Такий стан порушує діяльність людини, її поведінку та призводить до різноманітних порушень здоров'я.

Важливо навчитися брати під контроль тривогу та нескінченний потік думок у голові, щоб дати своєму організму можливість розслабитися та уникнути зайвого стресу. Ось 5 ефективних способів зняти напругу та відновити душевну рівновагу:

Дихальна гімнастика

Дихання – це основа нашого життя. Дихальні вправи та гігієна дихального процесу були поширені ще в Стародавньому Римі. Доведено, що усвідомлене дихання ефективно впливає на мозок: уповільнюється частота серцебиття; заспокоюється нервова система; знижується рівень гормону стресу, кортизолу.

Одна з найпопулярніших практик – техніка 4-7-8. Це один з різновидів повільного контрольованого дихання, де видих триваліший за вдих і є затримка дихання між ними.

Як її виконувати? Базова техніка: вдих через ніс протягом 4 секунд, затримку дихання на 7 секунд, і видих через рот протягом 8 секунд (кінчик язика при цьому повинен знаходитися за верхніми передніми зубами).

Фізичні вправи

Не секрет, що позбавитися негативних емоцій добре допомагає фізичне навантаження. Якщо охоплює страх, тривожні думки не дають заспокоїтись, потрібно дати тілу інтенсивно рухатися. Наприклад, зробити кілька присідань, побігати, пройтися швидким кроком, кілька разів спуститися та піднятися сходами.

Коли доводиться бути постійно в напрузі через потік негативних думок, варто переключитися на виконання фізичних вправ, причому кардіотренування підійдуть якнайкраще.

Однак, якщо ви за станом здоров'я не можете зайнятися активним спортом, зробіть легку розтяжку, йогу або просто прогуляйтеся пішки вулицею. Після будь-якої фізичної активності ви точно відчуєте розслаблення і градус переживань знизиться.

Генеральне прибирання

У разі стресу, коли рівень тривоги зашкалює, часто здається, що повсякденні справи стали безглуздими і недоречними. Особливо, коли ви не в змозі щось змінити. Але психологи радять зосередитися на виконанні рутинних дій. Наприклад, можна влаштувати генеральне прибирання, розібрати речі, навести лад у шафах, протерти пил, помити підлогу, позбутися мотлоху.

Наведення ладу у своїй оселі викликає в людини почуття контролю над ситуацією, зміцнює віру в те, що ми можемо керувати життям, упорядковує думки і, як наслідок, зменшує тривожність.

Постаратися позбутися негативних прогнозів

В умовах тривожної ситуації людині властиво будувати прогнози і найчастіше в уяві бачиться негативний варіант розвитку подій. Це певною мірою є спробою набути контролю над ситуацією. Однак постійне прокручування в голові негативного сценарію лише посилює тривогу та веде до виникнення пригніченості та депресії.

Краще зосередитися на сьогоденні, стежити за ситуацією в реальності, а не у своїх домислах, і в думках примиритися з дійсністю, яка є, без уявних бід.

Медитація

Якщо ви ще не пробували медитувати, можливо зараз саме час освоїти таку практику. Дослідження показали, що виконуючи медитації, людина вчиться контролювати себе та концентруватися на правильних позитивних думках, почуттях та відчуттях власного тіла. Це призводить до стану більшого спокою, фізичного розслаблення та психологічної рівноваги.

Починати радять із п'яти хвилин, з яких самій медитації потрібно присвятити лише дві. Пару хвилин слід приділити підготовці до вправи: сісти у будь-якій зручній позі з прямою спиною, розслабити тіло, сконцентруватися на диханні. Після медитації слід провести в тиші ще одну хвилину.

Читай також

Відкриття вчених показало, як людський мозок сприймає різні види любові

Що сильніше? Любов до дітей, до партнера чи до домашніх тварин

Українці на фестивалі Burning Man у США представили інсталяцію I'm Fine (фото)

Вона створена із реальних артефактів війни

Як інтимні іграшки впливають на здоров'я та стосунки

ТОП-10 справ на літо, які ви ще можете встигнути здійснити

Літо – найкращий час для створення спогадів

Особливий Супермісяць у серпні 2024 року: коли спостерігати за Блакитним Місяцем

Трапляється раз на 3 роки

Медіамагнат Марк Цукерберг встановив величезну статую своєї дружини у дворі будинку (фото)

Усім таких стосунків!

Експерти назвали побутові прилади, які потрібно завжди вимикати з розетки

Їх називають пристроями-вампірами

Як захистити дітей від сексуального насильства в Інтернеті – гайд для батьків від Дія.Освіта

Як не стати жертвою

10 жіночих звичок, які найбільше дратують чоловіків

Не виводьте його з себе

7 неочевидних ознак того, що вам час закінчувати стосунки

Коли криза затяглася на роки