Що таке декаф: користь та шкода кави без кофеїну

Getty Images

Безліч людей просто не уявляють своє життя без такого підбадьорливого та ароматного напою, як кава. Це можна зрозуміти за кількістю кав'ярень у містах та великою кількістю компаній, які виробляють зерна. Однак, існує думка, що кава шкідлива через кофеїн, що міститься в ній.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

«Кожна людина має свою толерантність до кофеїну, і, хоча більша її частина видаляється при виробництві декафа, насправді одна кружка все одно може містити близько семи міліграмів. Але для порівняння: у звичайній каві його вдесятеро більше — тобто близько 100 міліграмів», — стверджує доктор медичних наук Джон Уайт.

Що таке декаф?

Декаф - це кава, приготовлена із зерен, у яких видалено близько 97% кофеїну за американським стандартом або 99,9% за європейським. Його запах і смак м'якіші, а колір трохи відрізняється від звичного нам.

Існує три основні методи видалення кофеїну із зерен :

Декаф – плюси:

Декаф залишає в собі всі корисні властивості кави та прибирає всі небажані побічні ефекти, які можуть бути спричинені надлишком кофеїну. Аромат та смак такого напою практично не поступаються оригіналу, за умови, що придбаний продукт якісний.

Кофеїн у великих кількостях може викликати головний біль, стрес, призвести до прискореного серцебиття, нервозності, занепокоєння, зневоднення і перешкодити якісному сну.

Дослідження доводять, що напої з кавових зерен, незалежно від наявності кофеїну в них, знижують рівень ферментів печінки.

Ще однією важливою перевагою декафа є те, що він позитивно впливає на когнітивні функції. Дослідження показало, що не кофеїн, а самі кавові зерна сприяють покращенню роботи мозку.

Кофеїн сприяє збільшенню серцевих скорочень, підвищуючи тим самим рівень артеріального тиску. Тому, при різних недугах серцево-судинної системи, зокрема гіпертонії, звичайна кава протипоказана. А ось напій, який не містить кофеїну, є цілком безпечним.

Декаф – мінуси:

Кава без кофеїну в зернах може бути корисною, але в основному, якщо вживання кофеїну протипоказане лікарем. Наприклад, коли у людини проблеми із серцем чи при вагітності. В інших випадках краще не ризикувати, особливо якщо ви точно не впевнені, що у виробництві декафа не використовувався розчинник.

Читай також

69-річний мільярдер заявив, що його 26-річна дівчина покохала його за посмішку і не знала, що він багатий

Зворушлива історія кохання

Топ-5 найпопулярніших у світі настільних ігор в 2024 році

Видані українською мовою

Instagram анонсував нові правила для користувачів віком до 16 років: що зміниться

Нововведення стосуються всіх підлітків та їх батьків

NV склали рейтинг найпопулярніших Instagram-акаунтів в Україні

Несподівана трійка лідерів

Відкриття вчених показало, як людський мозок сприймає різні види любові

Що сильніше? Любов до дітей, до партнера чи до домашніх тварин

Українці на фестивалі Burning Man у США представили інсталяцію I'm Fine (фото)

Вона створена із реальних артефактів війни

Як інтимні іграшки впливають на здоров'я та стосунки

ТОП-10 справ на літо, які ви ще можете встигнути здійснити

Літо – найкращий час для створення спогадів

Особливий Супермісяць у серпні 2024 року: коли спостерігати за Блакитним Місяцем

Трапляється раз на 3 роки

Медіамагнат Марк Цукерберг встановив величезну статую своєї дружини у дворі будинку (фото)

Усім таких стосунків!