Ці лайфхаки допоможуть зберегти продукти в холодильнику під час відключень світла в літню спеку
Getty Images
Планові та аварійні відключення електроенергії бувають настільки довгими, що продукти в холодильнику псуються. Дефіцит в енергосистемі прогнозується на все літо через спеку, ну і звичайно ж, через постійні російські обстріли.
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
Дуже важливо зробити все для того, щоб зберегти їжу безпечною для вживання. Далі ми розповімо про лайфхаки, які допоможуть довше зберігати продукти свіжими при тривалому відключенні світла.
-
Не відкривайте холодильник без потреби
Так ви запобігаєте потраплянню в холодильник теплого повітря, адже оптимальна температура в ньому повинна бути не вищою за +4 градуси, а в морозилці – не перевищувати -4 градуси.
-
Пляшки з водою
Наповніть пластикові пляшки водою та покладіть у морозильну камеру. При відключеннях світла розкладіть раніше підготовлені ємності з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери. Таким чином ви продовжите час перебування продуктів у вимкненому холодильнику більш ніж на 4 години.
-
Сухий лід або акумулятори холоду
По можливості придбайте сухий лід або акумулятори холоду із спеціальним ізотермічним гелем. Цей лайфхак працює за тим самим принципом, що й пляшки з льодом: просто розкладіть їх по холодильнику під час відключення електрики. Таким чином, тривалість зберігання може збільшитися до 2 діб.
-
Морозильна камера
Якщо світла немає більше, ніж 4 години в літню спеку і ви не підготували додатковий холод, то всі харчові продукти краще перекласти в морозильну камеру. Заповненою вона тримає холод до 48 годин, наполовину порожньою – лише 24 години.
-
Перевірка їжі на безпеку
Не можна куштувати продукти на смак, щоб перевірити їхню безпеку. Якщо сумніваєтеся, краще викинути. Особливо це стосується продуктів, що швидко псуються - м'яса, риби, нарізаних фруктів і овочів, молочних продуктів.
Інші лайфхаки, які можуть бути вам корисні:
М'ясо. Щоб зберегти м'ясо без холодильника – його треба скласти в каструлю чи скляні банки та добре пересипати сіллю. Також можна зробити сольовий розчин – на 500 мл холодної води 10 ст. л. солі. Перед вживанням його потрібно попередньо вимочити у воді.
Риба. Майже з будь-якої риби можна зробити рибні консерви. Продовжити термін придатності можна і за допомогою солі. Рибу необхідно почистити, зрізати голову (вона найшвидше псується) і висушити паперовим рушником. Далі замочіть її в солоному розчині, обернувши будь-якою чистою тканиною.
Масло. Необхідно нарізати вершкове масло на шматочки і обернути пергаментом. Потім ці шматочки потрібно покласти в каструлю та залити сольовим розчином (1 ложка солі на 1 л води). Зверху покладіть щось важке і залиште у прохолодному місці.
Молоко. Щоб молоко не зіпсувалося без холодильника, його потрібно закип'ятити, додати щіпку соди, вилити в банку, накрити її рушником і поставити у відро з холодною водою. Так можна зберігати молоко періодично змінюючи воду більш холодну.
Яйця. Курячі яйця без холодильника можуть зберігатись приблизно один тиждень. Але і цей термін можна продовжити. Для цього потрібно вимити яйця в солоній воді, промити і витерти насухо. Яйця потрібно покласти в мішечок із рисом і зав'язати.
Овочі та фрукти. В основному овочі та фрукти можна зберігати і без холодильника. Важливо знайти їм не тільки прохолодне, але й темне місце.
Читай також
Журнал The Economist представив обкладинку-ребус на 2025 рік: чого чекати
Зашифровані символи майбутніх подій
В Україні почали продавати іграшки та товари для свят у вигляді «Шахедів» (фото)
Дрон-камікадзе з цукерками