Рибалка на Дніпрі Рибалка на Дніпрі
Місто

Риболовля на Дніпрі - особливості, види риб, типи риболовлі

Gloss 06 сiчня, 2023, 11:24
 0

Навчитися ловити рибу – не так вже й складно. А ось стати професіоналом, який із кожного походу повертається з трофейними екземплярами – набагато складніше. Адже для цього потрібно не тільки придбати рибальські снасті, а й придбати купу корисних знань. Наприклад, знати, чим саме рибалка на Дніпрі відрізняється від інших видів лову риби. Тема ця велика, але якщо спрощувати, її можна звести до кількох ключових пунктів.

Велике розмаїття

Довжина Дніпра в межах України – 1121 км. Причому більшість із цих кілометрів – здорові водосховища. Кожне зі своєю екосистемою, підводним рельєфом та особливостями. Також така велика протяжність означає, що коли, наприклад, у Харкові вже ловлять з берега, на Київському водосховищі все ще може стояти лід. Тож рибалка на Дніпрі дуже різноманітна. І вам потрібно враховувати специфіку саме тієї місцевості, де ви ловитимете.

Водосховища та течія

Вирушаючи на якесь дніпровське водосховище, вам потрібно заздалегідь вивчити графік роботи місцевих ГЕС. Тобто коли вони починають скидання. Адже в цей час на певних ділянках сильно піднімається рівень води, а на інших утворюються повноцінні і досить сильні течії, які сильно впливають на поведінку риби. Так, наприклад, саме в ці періоди з'являється сенс ловити язя, чехоня та жереха. Та й інші види активізуються, оскільки течія збагачує воду киснем.

Доступні до вилову риби

Вам зовсім не обов'язково знати повний список того, що мешкає в Дніпрі – надто вже він великий. А ось розуміти, які риби до вилову заборонені, оскільки перебувають у Червоній Книзі, і пам'ятати, починаючи з яких розмірів видобуток можна залишати, а не відпускати, навпаки – життєво необхідно. Адже величезні штрафи не хочеться платити нікому. Також корисно знати, які види мають харчову цінність, а які підходять виключно для спортивної риболовлі. Якщо коротко, то в більшості водойм живуть: окунь, щука, судак, сом, карась, плотва, лящ, густера, короп, різні види бичків і верховодка. А в місцях, де в річку або водосховище впадають різні притоки, можна спіймати голавля, жереха, чехоня, язя, в'юна та деякі інші види, які потребують активної течії.

Лов у місті Фото: Лов у місті

Особливості лову у місті

Тут ви маєте кілька основних можливостей. Або набережна, або місцеві пляжі. Пляжі в літній сезон – взагалі не варіант, хіба що вранці та ввечері там можна нормально ловити, що добре, оскільки саме в цей час деяких хижаків починають проявляти активність. Зате там і дно чисте, і водоростей немає, і глибина поступово підвищується. Набережна доступна цілий рік, але там на дні багато різного антропогенного сміття, та й випадкові перехожі можуть збити ваші залишені без нагляду вудки. Є ще мости, але це тема окремої статті.

Особливості лову за містом

На жаль, береги Дніпра досить активно забудовані та обгороджені парканами, тож дістатись води складно. Плюс багато пляжів знаходяться у приватній власності. Є й вільні ділянки, але вони або заростають водоростями влітку, коли вода сильно прогрівається, або є сусідами з плавнями – заболоченими ділянками з великою кількістю очеретів та іншої прибережної рослинності. Так що вирушаючи на рибалку на Дніпрі, вам потрібно заздалегідь виявити перспективні місця. Або розпитуючи місцевих на різних рибальських сайтах та форумах, або озброїтися картами та шукати місця, де фарватер та глибокі ділянки підходять близько до берега. А ще можна озброїтися човном і забути про ці проблеми. Якщо, звичайно, зараз на річці дозволено мале судноплавство і немає додаткових заборон, пов'язаних, наприклад, з нерестом.

Лов за містом Фото: Лов за містом

Приманки та наживки

Найкраща натуральна наживка на будь-якого хижака – живець. Але обов'язково місцевий, але тільки що спійманий, так що - ще досить живий і активний. Саме до таких рибок звичніші місцеві хижаки. Кращий варіант - невеликий окунь, так як він реально живучий, дуже активний і не надто складний у затриманні. Насаджувати його або через ніздрю або зябра, якщо течія сильна, або через середину спини, якщо слабка.

Далі по уловистості йдуть хробаки (виповзки і гною), опариші та мотиль, а з рослинних приманок, ефективних у теплій воді – горох, перловка та мастирка.

Щодо штучних приманок, то тут все складно. Вибір залежить і від виду передбачуваного видобутку, і пори року, і зажадав від особливостей лову. І якихось універсальних рекомендацій тут немає. Хіба що експериментувати з різними приманками. 6 закидів з одного, 6 - з іншого, 6, з третього, якщо не допомогло - міняти місце.

Джерело: https://ibis.net.ua/post/ribolovlya-na-dnipri/

Теги: дніпро , риба , рибалка , рибалка київ

  • 22 квiтня 17:02 Купівля однокімнатної квартири в Києві дорівнює 17 рокам оренди: яка ситуація в інших містах України    0
  • 11 квiтня 16:41 Чи будуть відключення світла через руйнування Трипільської ТЕС — відповідь «Укренерго»    0
  • 04 квiтня 16:09 В Україні водія можуть оштрафувати за порушення, які він не скоював: причина    0
  • 20 березня 19:49 В Україні перейменують 5 міст та понад 100 сіл: повний список нових назв    0
  • 18 березня 15:46 500 гривень штрафу та рік без прав: водіїв в Україні можуть жорстко покарати за невинне порушення    0
  • 12 лютого 13:10 В Україну повернуться морози до -15: синоптики попередили, коли чекати на похолодання    0
  • 29 сiчня 17:39 Чого чекати від погоди в останній місяць зими: прогноз на лютий від Укргідрометцентру    0
  • 11 сiчня 17:18 Як змінилася ситуація на ринку нерухомості України у 2023 році: пропозиції та ціни    0
  • 09 сiчня 15:38 «Київпастранс» витратить вісім мільйонів гривень на скляні зупинки    0
  • 14:27 Чи запрацюють графіки відключення світла після ракетної атаки: у Yasno дали відповідь    0
  • 29 грудня 16:44 В Україну йдуть 20-градусні морози: дати та карта погоди    0
  • 27 грудня 15:49 Де в Україні найдешевша та найдорожча чашка кави: індекс Еспресо України 2023    0
  • 13 грудня 13:47 Демограф розповів, скільки людей житиме в Україні через 10 років    0
  • 08 грудня 18:22 Від Трипілля до наших днів: для дітей ВПО і військових запустили цикл безкоштовних історичних екскурсій від COMINBANK    0
  • 04 грудня 17:36 У київських кінотеатрах запускають сеанси для людей з вадами слуху та зору    0
  • 01 грудня 13:34 Як отримати свої перші водійські права в Україні: інструкція за новими правилами 2023 року    0
  • 28 листопада 15:07 Опубліковано рейтинг найдорожчих міст для життя в Україні    0
  • 09 листопада 15:44 Жовтень цього року став найтеплішим за всю історію спостережень, але у листопаді погода в Україні зміниться    0
  • 09 листопада 09:00 WhiteBIT надасть голоси закритим пам’ятникам Києва    0
  • 07 листопада 16:28 8 речей, які кожен водій повинен перевірити в автомобілі до настання зими    0