Від Трипілля до наших днів: для дітей ВПО і військових запустили цикл безкоштовних історичних екскурсій від COMINBANK Від Трипілля до наших днів: для дітей ВПО і військових запустили цикл безкоштовних історичних екскурсій від COMINBANK
Місто

Від Трипілля до наших днів: для дітей ВПО і військових запустили цикл безкоштовних історичних екскурсій від COMINBANK

Gloss 08 грудня, 2023, 18:22
 0

У Музеї становлення української нації, що розташований у підніжжя монумента Батьківщина-мати, пройде серія безкоштовних екскурсій для дітей.

Експозиція музею – це послідовність залів, кожна з яких розповідає про якийсь етап української історії, його головні віхи та ключові історичні постаті.

Перший зал присвячений Трипільській культурі, потім, від стародавніх князів Святослава, Володимира-Хрестителя, Ярослава Мудрого, крізь історію гетьманства, Центральної Ради та національно-визвольних рухів, відвідувач зрештою доходить до нашої поточної реальності – «кіборгів», які захищали донецький аеропорт, та героїв нинішнього етапу війни з російським агресором.

Інформація подана наочно, доступно та технологічно: майже в кожному залі є інтерактивні дошки двома мовами (українською та англійською), проектори демонструють батальні сцени, на стінах висять телеекрани, що імітують вікна. Наприклад, у залах з історії козацтва крізь них можна побачити живих «козаків», що їдуть повз вікно на конях.

Але головна фішка експозиції – постаті історичних особистостей та просто типових представників різних епох. Виглядають вони значно реалістичніше воскових постатей, так як виконані за іншою технологією: шкіра зроблена не з воску, а з високоякісного силікону.

Наразі фігур близько сотні, і скульптори продовжують розширювати колекцію.

Творець музею, відомий майстер бойових мистецтв Валерій Галан, ставив за мету донести до глядачів самобутність та яскравість української культури, показати, що нам є чим пишатися протягом усієї нашої історії. І тим самим – протистояти інформаційній пропаганді.

І сьогодні торкнутися цієї історії отримали можливість ті, від кого залежатиме майбутнє України. Для дітей військослужбовців, школярів з-поміж внутрішніх пересленців, підопічних благодійного фонду ONUKY організували безкоштовні екскурсії до музею.

Проект ініціював COMINBANK, так «банк з історією» вирішив відзначити свій 30-річний ювілей.

«Ми робимо свій внесок у поширення достовірних історичних знань серед молодого покоління, щоб історична правда стала непохитною фортецею проти ворожої пропаганди», – розповіла Голова Правління банку Тетяна Путінцева.

За її словами, у планах фінустанови – ще ціла низка просвітницьких проектів для дітей. Причому в пріоритеті – напрям educament, що набирає популярності (англ. education – «освіта» плюс entertainment – «розвага»), коли важливі корисні відомості подаються в розважальній або ігровій манері. Експозиція у Музеї становлення української нації – яскравий приклад такої подачі.

Кореспондент Gloss на власні очі переконався, наскільки освіта дієвий метод. А якби вдалося скинути пару десятків років, такий лікнеп точно став би згадкою на все життя.

  • 22 квiтня 17:02 Купівля однокімнатної квартири в Києві дорівнює 17 рокам оренди: яка ситуація в інших містах України    0
  • 11 квiтня 16:41 Чи будуть відключення світла через руйнування Трипільської ТЕС — відповідь «Укренерго»    0
  • 04 квiтня 16:09 В Україні водія можуть оштрафувати за порушення, які він не скоював: причина    0
  • 20 березня 19:49 В Україні перейменують 5 міст та понад 100 сіл: повний список нових назв    0
  • 18 березня 15:46 500 гривень штрафу та рік без прав: водіїв в Україні можуть жорстко покарати за невинне порушення    0
  • 12 лютого 13:10 В Україну повернуться морози до -15: синоптики попередили, коли чекати на похолодання    0
  • 29 сiчня 17:39 Чого чекати від погоди в останній місяць зими: прогноз на лютий від Укргідрометцентру    0
  • 11 сiчня 17:18 Як змінилася ситуація на ринку нерухомості України у 2023 році: пропозиції та ціни    0
  • 09 сiчня 15:38 «Київпастранс» витратить вісім мільйонів гривень на скляні зупинки    0
  • 02 сiчня 14:27 Чи запрацюють графіки відключення світла після ракетної атаки: у Yasno дали відповідь    0
  • 29 грудня 16:44 В Україну йдуть 20-градусні морози: дати та карта погоди    0
  • 15:49 Де в Україні найдешевша та найдорожча чашка кави: індекс Еспресо України 2023    0
  • 13 грудня 13:47 Демограф розповів, скільки людей житиме в Україні через 10 років    0
  • 08 грудня 18:22 Від Трипілля до наших днів: для дітей ВПО і військових запустили цикл безкоштовних історичних екскурсій від COMINBANK    0
  • 04 грудня 17:36 У київських кінотеатрах запускають сеанси для людей з вадами слуху та зору    0
  • 01 грудня 13:34 Як отримати свої перші водійські права в Україні: інструкція за новими правилами 2023 року    0
  • 28 листопада 15:07 Опубліковано рейтинг найдорожчих міст для життя в Україні    0
  • 09 листопада 15:44 Жовтень цього року став найтеплішим за всю історію спостережень, але у листопаді погода в Україні зміниться    0
  • 09 листопада 09:00 WhiteBIT надасть голоси закритим пам’ятникам Києва    0
  • 07 листопада 16:28 8 речей, які кожен водій повинен перевірити в автомобілі до настання зими    0