Пробіотики та пребіотики – лікар пояснює, у чому різниця
Ви напевно чули про корисні для кишечника пробіотики, які найчастіше асоціюються з кисломолочними продуктами. Але навряд знаєте, чим вони відрізняються від пребіотиків. Лікар-ендокринолог Юлія Кривов'яз розповіла про різницю цих термінів для видання Shuba.
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
«Чомусь, коли йдеться про пробіотики, багато хто відразу уявляє лікарські препарати. Але це не так, їх успішно можна знайти в продуктах, при чому в найрізноманітніших», – поділилася Юлія.
Розберемося в термінах: що таке пробіотики та пребіотики
Пробіотики – живі мікроорганізми, вживання яких покращує мікрофлору кишківника.
Пребіотики – «їжа» для цих та інших корисних мікроорганізмів кишківника, що допомагає розмножуватися пробіотикам.
Джерела пробіотиків та пребіотиків
Дуже важливо отримувати як пробіотики, так і пребіотики для мікрофлори кишківника та здоров'я в цілому.
Пробіотики містяться в кефірі, йогурті, квашеній капусті, солоних огірках, місо-супі, сирі (гауда, моцарелла, чедер), квасі;
Пребіотики містяться в бананах, яблуках, вівсянці, гречці, помідорах, цибулі, часнику, бобових, ягодах, спаржі.
Кожен, хто стикався з порушенням роботи кишечника, повинен розуміти різницю у пробіотиках та пребіотиках. У профілактичних цілях краще приймати пребіотики та пробіотики природного походження, у лікувальних цілях (за наявності захворювань) – пробіотиками та пребіотиками у вигляді фармацевтичних препаратів та БАД за рекомендацією лікаря.
Теги: здоров'я , доктор , новини , кишечник , харчування , користь