8 перших ознак того, що вашому організму не вистачає білка 8 перших ознак того, що вашому організму не вистачає білка
Здоровʼя та спорт

8 перших ознак того, що вашому організму не вистачає білка

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 11 грудня, 2023, 18:09
 0

Білок є основним будівельним блоком наших м'язів, кісток, шкіри та інших тканин. Він необхідний для зростання та ремонту тканин та для правильного функціонування імунної системи. Уміння розпізнати початкові ознаки дефіциту білка має вирішальне значення для здоров'я, пише OnlyMyHealth.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Основні завдання білків – забезпечення зростання, побудови та розвитку організму. Білковий склад мають майже всі ензими та частина гормонів. Білки беруть активну участь у виробництві антитіл і забезпечують міцність і активність імунної системи, а також беруть участь у транспортуванні багатьох сполук.

Багато людей відчувають дефіцит цього найважливішого макронутрієнта, навіть не підозрюючи про це. Розпізнавання цих ранніх симптомів має вирішальне значення для загального здоров'я та благополуччя. Ось вісім ранніх ознак того, що ви страждаєте від дефіциту білка.

М'язова слабкість та втома

Однією з основних функцій білка є підтримання здоров'я м'язів. Якщо ви виявите, що відчуваєте незрозумілу м'язову слабкість, втому або загальне почуття млявості, це може бути сигналом про те, що вашому організму недостатньо білка.

Стоншення та випадіння волосся

Білки життєво важливі для росту та живлення волосся. Недостатнє споживання білка може призвести до стоншення та випадіння волосся. Якщо ви помітили значну зміну текстури та об'єму вашого волосся, варто задуматися про те, чи достатньо ви споживаєте білка.

Ламкі нігті

Дефіцит білка може проявлятися у вигляді слабких нігтів, що легко ламаються. Здорові нігті вимагають балансу поживних речовин, включаючи білок, для підтримки їхньої міцності та цілісності. Якщо ваші нігті схильні ламатися або розшаровуватись, це може бути ознакою недостатнього рівня білка.

Набряки

Білки допомагають регулювати баланс рідини в організмі. Якщо у вас часто набрякають руки, ноги чи кісточки, це може вказувати на дисбаланс рівня білка в організмі. Набряк виникає при накопиченні рідини в тканинах.

Часті інфекції

Білки потрібні для міцної імунної системи. Якщо ви часто хворієте або дуже довго одужує від поширених інфекцій, це може бути ознакою того, що вашому організму не вистачає білка, необхідного для підтримки сильної імунної відповіді.

Труднощі з концентрацією уваги

Білки відіграють важливу роль у синтезі нейротрансмітерів, які мають вирішальне значення для когнітивної функції. Дефіцит білка може призвести до труднощів з концентрацією уваги, провалів у пам'яті та розумової втоми. Якщо ви помітили зниження своїх когнітивних здібностей, подумайте, чи достатньо у вашому раціоні білка.

Проблеми зі шкірою

Білки сприяють підтримці еластичності та відновленню шкіри. Нестача білка може призвести до сухості та лущення шкіри і навіть сприяти розвитку шкірних захворювань. Якщо ви спостерігаєте значні зміни у стані вашої шкіри, варто оцінити кількість споживаного білка.

Повільне загоєння ран

Білки необхідні відновлення і регенерації тканин, зокрема які беруть участь у загоєнні ран. Якщо ви помітили, що ваші рани гояться довше, ніж зазвичай, це може вказувати на недостатній рівень білка.

Якщо у вас є якийсь із цих показників, бажано проконсультуватися з сімейним лікарем чи дієтологом, щоб оцінити ваші харчові звички та скласти план, що дозволяє забезпечити адекватне споживання білка для оптимального здоров'я. Пам'ятайте, що підтримання збалансованої дієти є ключем для задоволення потреб організму в необхідних поживних речовинах, включаючи білок.

Теги: світові новини , здоров'я , харчування , симптоми , протеїн

  • 18 квiтня 16:22 Стало відомо, де дивитись матчі збірної України на Євро-2024: які канали покажуть трансляції    0
  • 16 квiтня 15:40 Британський дієтолог назвав фрукти, які не дають схуднути    0
  • 08 квiтня 17:31 Що буде з організмом, якщо з'їдати хоча б одне яблуко на день    0
  • 03 квiтня 17:43 54-річна Дженніфер Лопес назвала звичку, яка допомагає їй залишатися у формі та стримувати потяг до їжі    0
  • 01 квiтня 18:00 Дослідження показало, що навіть дві ночі неспокійного сну можуть змусити людину почуватися на 4 роки старше    0
  • 25 березня 17:37 Вбивці колагену: 7 продуктів, які провокують зморшки та прискорюють старіння шкіри    0
  • 20 березня 14:50 5 психічних розладів, на які страждають жителі великих міст    0
  • 14 березня 15:53 Виявилося, що гарячий душ може бути шкідливим для здоров'я і навіть смертельним – Mirror    0
  • 07 березня 16:22 Декілька простих правил, які вдвічі прискорять ваше схуднення    0
  • 22 лютого 12:23 Сьогодні донецький Шахтар зіграє проти французького Марселя: де і коли дивитись вирішальний матч 1/8 фіналу Ліги Європи    0
  • 20 лютого 15:52 Експерти розповіли, як часто потрібно міняти зубну щітку, гребінець та інші предмети побуту    0
  • 15 лютого 15:27 Вчені розповіли, як подолати ранкову втому: три основні правила    0
  • 08 лютого 14:22 Усик - Фьюрі: букмекери змінили коефіцієнти після скасування та перенесення бою    0
  • 02 лютого 13:36 До 2050 року захворюваність на рак у світі зросте більш ніж на 75% — прогноз ВООЗ    0
  • 01 лютого 15:06 Ви повинні це побачити: вийшло епічне промо-відео до бою Усік – Ф'юрі    0
  • 30 сiчня 15:35 99-річна плавчиня з Канади побила три світові рекорди за один день (відео)    0
  • 25 сiчня 16:07 Ці 10 продуктів помітно прискорять ріст волосся    0
  • 23 сiчня 15:56 Білл Гейтс заявив, що нові вакцини від COVID-19 будуть у вигляді пластирів    0
  • 17 сiчня 16:05 Все, що варто знати про ліпосакцію    0
  • 09 сiчня 16:21 Зимове схуднення без особливих зусиль: 4 простих поради щодо зниження ваги до літа    0