Топ документалок для диктаторів Топ документалок для диктаторів
Кіно

Абсолютна влада: 5 документальних фільмів про диктаторів

Фото: Колаж: Олександр Шатов
Анна Нестерова 12 жовтня, 2022, 13:07
 0

Історія знає безліч випадків, коли при владі опинявся норовливий лідер, який був готовий піти на все заради задоволення власних амбіцій. Таких людей називають диктаторами. Вони жонглюють життям і волею власного народу, а також не перед чим не зупиняються.

Не забудьте підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.

У світлі останніх подій Gloss вирішив зібрати документальні фільми, які розповідають про диктаторів, життя при диктатурі та реакцію суспільства на подібних "лідерів".

"Скидання диктатора"

Рік: 2002

Режисер : Стів Йорк

У фільмі розповідається історія краху югославського президента Слободана Мілошевича, розказана активістами молодіжного руху "Відсіч" та їх американськими консультантами.

Слободан Мілошевич вів неоднозначну внутрішню та зовнішню політику. Його методи неодноразово піддавалися критиці та викликали безліч питань. Мілошевич, який носив прізвисько "Балканський м'ясник", відомий як один із найкривавіших тиранів Європи.

Про зміну його диктаторського режиму замислювалися не раз і не лише всередині країни, але вирішальним ударом проти диктатора стала діяльність белградського студентського руху "Відсіч" у 90-х.

"Сучасна російська окупація: що спільного між Путіним та Гітлером"

Рік: 2011-2012

Режисер: "Громадське ТБ Грузії"

Ви побачите, як сучасна Росія окупує території незалежних держав, намагаючись повернути їх у "сферу свого впливу" і як Путін робить те, що робив Гітлер.

Що спільного між зовнішньою політикою путінської Росії та нацистської Німеччини 30-х років XX століття розповідають творці документального фільму.

+

"Путіну – 70 років. Шлях від ФСБшника до кривавого диктатора"

Рік: 2022

Режисер: телеканалі FREEДОМ

Йшов 1998 рік. Росія ще не зализала рани після Першої чеченської війни, а економічна криза зробила десятки мільйонів росіян реально жебраками. Але з новим головою ФСБ росіянам раптом стало не до політики та економіки.

Загалом через рік новопризначений голова ФСБ Путін стає прем'єр-міністром РФ. І за дивним збігом обставин Росія почала потопати в крові. По суті, саме 1999 року клан Путіна стає повноправним господарем у країні. Безперечно, що саме теракт 1999 року та відновлення війни з Чечнею привели до Кремля молодого, жорсткого лідера. Про те, як склався президентський шлях Володимира Путіна, дивіться у документальному матеріалі телеканалу FREEДОМ.

"Гра без правил"

Рік: 2019

Режисер: Антон Тележніков

Саме початок 1990-х у новітній історії Білорусі. У черзі за холодильником "Мінськ" стоять 25 років. Люди виходять на масові страйки, а найактивніші білоруси йдуть у бізнес чи політику.

Документальний фільм розповідає про становлення політичної кар'єри Олександра Лукашенка та про те, як від гучних обіцянок світлого майбутнього для свого народу він перейшов до терору, залякування та відверто узурпував владу.

+

Серія документальних фільмів "Лукашенко. Золоте дно"

Рік: починаючи з 2021

Режисери: команда Nexta

Наймасштабніше розслідування про таємниці Олександра Лукашенка - "найчистішого" пересидента у світі. Дорога нерухомість, власний авто- та авіапарк, годинники і навіть золоті ручки... Інсайди, схеми, плани, документи, свідчення очевидців та голі факти про розкішне життя диктатора.

Команда NEXTA зібрала воєдино все - як відомі, так і не опубліковані раніше матеріали про сім'ю Лукашенка, його гаманці та хитрі способи взаємовигідного співробітництва з підгодованими олігархами.

"Акт вбивства"

Рік: 2012

Режисери: Джошуа Оппенхаймер, Крістіна Сін

У 1960-х індонезійський уряд було скинуто армією та мусульманськими активістами. Це ознаменувало початок тридцятирічної диктатури Хаджі Мухаммеда Сухарто. Противників військового диктату оголошували комуністами - їх убивали, катували, грабували та відправляли до в'язниці.

Репресії кривавого диктатора забрали життя від 500.000 до 1.000.000 осіб, а понад 1.500.000 були ув'язнені під гаслом: "війна з комунізмом", але це була справжня війна проти свого народу.

Варто зазначити, що завдяки корупції та вседозволеності злочинці, які брали участь у масовому знищенні громадян, не були покарані. Вони дають інтерв'ю на камеру і з гордістю розповідають про свої злочини...

"Чавес: посеред державного перевороту" (Революцію не покажуть по телевізору)

Рік: 2003

Режисери : Кім Бартлі, Доннача О'Брайан

Документальний фільм ірландських режисерів про політику уряду Уго Чавеса у Венесуелі, її оцінку у суспільстві та спробу перевороту у 2002 році.

Особлива увага у фільмі приділяється тому, як переворот та мобілізацію венесуельців на підтримку Чавеса висвітлювали приватні ЗМІ.

Бонус:

Документальний серіал "Окупація"

У рамках проекту "Окупація" було знято 22 документальні фільми за підтримки "Громадського ТБ Грузії", МЗС Грузії, президентського фонду та місцевого Мінкульту. Зйомки велися в Угорщині, країнах Прибалтики, Фінляндії, Чехії, Афганістані та інших державах. У кожній із серій розповідається про політику СРСР та Росії у різних країнах у цьому та минулому століттях.

Творці заявляли, що "в усіх серіях виступають очевидці, політики, історики, а про війну 2008 року є лише документальні матеріали".

Переглянути всі серії документального серіалу можна за посиланням.

Документальний серіал "Настільна книга диктатора" від National Geographic

Документальний серіал виробництва National Geographic досліджує питання виникнення найкривавіших диктаторів, які відомі людству.

У кожному епізоді розповідається історія таких політиків, як Кім Ір Сен, Саддам Хусейн, Беніто Муссоліні, Франсіско Франко та інших. Протягом усієї історії диктатори використовували для захоплення та утримання влади кампанії «промивання мозку», страху та покарань. Автори намагаються зрозуміти мотиви поведінки диктаторів, а також простежити історію їхнього сходження "на трон"

Документальний проект "Як стати тираном" від Netflix

Стрімінговий сервіс Netflix випустив документальний проект «Як стати тираном», який розповість про відомих диктаторів у світовій історії.

Кожен епізод розповідає історії правління найжорстокіших диктаторів світу - Адольфа Гітлера, Йосипа Сталіна, Кім Ір Сена, Муаммара Каддафі, Саддама Хусейна, Беніто Муссоліні та ін. Під час створення серіалу також було використано анімацію.

«Тирани своїм прикладом підтверджують: щоб утримати кермо влади в залізному кулаку, амбітний лідер повинен знати, як отримати абсолютну владу», — йдеться у синопсисі до серіалу.

Всі серії можна переглянути за посиланням.

Теги: диктатори , Кіно 2022 , кіно , незалежне кіно , що подивитися

  • 17 квiтня 16:42 Український Marvel: у кінопрокат виходить фільм про 3-ю окрему штурмову бригаду «Ми були рекрутами» (трейлер)    0
  • 12 квiтня 17:43 Актриса Марго Роббі стане продюсером фільму за мотивами настільної гри «Монополія»    0
  • 29 березня 17:47 Голлівудська акторка з України розірвала контракт із Netflix, щоб не грати росіянку    0
  • 22 березня 16:24 8 найочікуваніших прем'єр українських фільмів цієї весни – трейлери    0
  • 20 березня 16:24 Вийшов трейлер фільму про українських письменників епохи "розстріляного відродження", який знімали 10 років (відео)    0
  • 13 березня 17:11 Оголошено лауреатів анти-премії «Золота малина-2024»: головні невдахи в кінематографі    0
  • 11 березня 16:16 Перший «Оскар» для України: як пройшло вручення найпрестижнішої кінопремії у світі    0
  • 06 березня 18:17 Режисер «Дюни» виконав останню волю вмираючої людини, яка мріяла побачити другу частину фільму    0
  • 23 лютого 15:15 Netflix випустив трейлер нового документального серіалу про події, що призвели до вторгнення РФ в Україну (відео)    0
  • 19 лютого 17:44 Оголошено переможців британської кінопремії BAFTA: український фільм серед тріумфаторів (відео)    0
  • 16 лютого 18:04 Росія запустила пропагандистський ролик, у якому українські військовополонені йдуть голосувати за Путіна (відео)    0
  • 06 лютого 15:30 "Я показав його смерть": у Варшаві вийшов тизер біографічного фільму «Путін» (відео)    0
  • 05 лютого 16:54 «Гра в кальмара 2»: Netflix показав тизер нового сезону, який вийде цього року (відео)    0
  • 01 лютого 16:35 На Netflix вийшов новий кримінальний міні-серіал «Гризельда», заснований на реальних подіях (трейлер)    0
  • 24 сiчня 16:30 Оголошено номінантів премії Оскар 2024    0
  • 19 сiчня 15:44 Названо найкращі серіали 2023 року: список переможців «Еммі» (трейлери)    0
  • 12 сiчня 18:09 Вийшов новий трейлер серіалу «Містер і місіс Сміт», ремейка бойовика з Бредом Піттом та Анджеліною Джолі (відео)    0
  • 18 грудня 20:10 Видання Variety назвало найгірші фільми 2023 року    0
  • 15 грудня 17:57 Україна потрапила в ТОП-20 країн з перегляду порно у 2023 році: улюблені категорії користувачів    0
  • 13 грудня 15:14 Warner Bros. представила новий трейлер фільму «Дюна: частина друга» з Тімоті Шаламе та Зендаєю (відео)    0