7 музичних кліпів, які порушують гостросоціальні теми 7 музичних кліпів, які порушують гостросоціальні теми
Музика та кіно

7 музичних кліпів, які порушують гостросоціальні теми

Фото: Колаж Олександра Шатова
Анастасия Пасичная 22 листопада, 2021, 18:02
 0

Серед сучасних артистів останнім часом стало модним піднімати гострі та злободенні теми через свої треки та кліпи. Це допомагає як не особливо популярним артистам набрати рейтинг, так і вже відомим виконавцям порушити важливі питання.

Gloss.ua зібрав 7 кліпів про соціальні проблеми, які хочеться доглянути до кінця.

Не забудьте передплатити канал Gloss.ua в Telegram

Читайте також:

Childish Gambino - This Is America

Своє справжнє ім'я Дональд Гловер вважає за краще використовувати у світі кіно та телебачення. А ось його музичне альтер его, Childish Gambino, він використовує як сценічне у репі. Такий псевдонім він вибрав випадково на генераторі імен Wu-Tang Clan в інтернеті.

Кліп This is America, щойно з'явився у 2018 році, одразу став вірусним в інтернеті. Ролик, безумовно, розбурхав громадськість, адже музикант пройшовся у своєму кліпі з найгучніших проблем американської сучасності: расизм, поширення зброї, суїциди, масові вбивства та насильство.

На нього створювалися тисячі пародій, але ще нікому не вдалося перевершити оригінал в експресії та вплив на глядача.

MIA - Borders

Справжнє ім'я співачки MIA (вимовляється як "Майа") - Матхангі Арулпрагас. Вона поїхала зі своєю сім'єю з рідної країни Шрі-Ланки через громадянську війну, яка йшла там із 1983 по 2009 рік. Насичений за змістом кліп про злободенну та болісну тему біженства та міграції, який приніс їй велику популярність, співачка випустила у 2015 році.

У пісні та кліпі Borders (ред. — у перекладі з англ. "кордону") співачка порушує гострі питання для жителів Шрі-Ланки: мир, свобода, цінності, єдність і ті самі межі, що створюються між людьми та в голові.

Вона не з чуток знає, про що співає, тому протягом всієї своєї кар'єри Майа дотримується активної соціальної позиції, висловлюється з політичних питань і не боїться говорити про це у своїй творчості.

Young Fathers - Toy

Попередження! На початку кліпу сильно мерехтить світло, людям з епілепсією краще перемотати.

Шотландське тріо Young Fathers у 2018 році зняли провокаційний кліп, де ролі провідних світових лідерів виступають незадоволені та примхливі діти. Політики протягом декількох хвилин постають в образах "маленьких хлопчиків" і доводять один одному, хто крутіший і сильніший, грають у "іграшки", зляться і бунтують. Добра, детальна картина реальності.

" Чесно кажучи, мені дуже сподобалася ідея показати диктаторів розпещеними маленькими хлопчиками. Їх дуже злить, що у цьому світі все відбувається не так, як їм хочеться ", - поділився режисер відео Salomon Ligthelm. Він зауважив: " Спостерігаючи за станом політичного клімату, я б сказав, що реальність сьогодні дивніша, ніж вигадка ".

Ірина Кайратівна - 5000

"Ірина Кайратівна" - це гурт із шести колишніх КВК працівників, які об'єдналися і створили оригінальну, автентичну музику. У їхній творчості присутня суміш казахсько-російсько-англійської мови, вибухові кліпи та обов'язково гумористичні нотки.

2021 року казахстанський реп-колектив випустив прем'єрний гостросоціальний кліп з потужним посилом. Назва пісні говорить сама за себе — це посилання на мінімальний прийнятий розмір хабара в Казахстані.

У цьому кліпі є кадри, присвячені часам Казахського ханства та Алаш Орди. Не залишили поза увагою й сучасні проблеми: хабарі, корупція, салюти під час коронавірусу, лицемірство політиків, пропаганда, а також недобудована через корупцію лінія ЛТР у столиці. Відео вже має 19 мільйонів переглядів і це майже як населення Казахстану.

SIA - FREE ME (2017)

Для зйомок відеокліпу співачка Sia зібрала зіркову команду: актрису Зої Салдана як головну героїню, актрису Джулліану Мур у ролі оповідача та хореографа Райана Хефінгтона. А режисером зворушливого відеоролика став Блейк Мартін.

За сюжетом: молода жінка дізнається, що заражена ВІЛ. Сама драма пов'язана навколо того, що вона може передати вірус ненародженій дитині, якщо не лікуватиметься.

Основою для теми став спільний соціальний проект з Abzyme Research Foundation #endHIV. Частина грошей від завантаження цього треку йде на дослідження нових засобів для боротьби з ВІЛ.

Alyona Alyona - "Сумно"

Українська реп-виконавиця Alyona Alyona відносно нещодавно підкорила серця шанувальників, але вже потрапила до рейтингу "30 найперспективніших європейців до 30 років" за версією Forbes.

Кліп "Сумно" - це пісня про жінок, які " страждали, боялися, боролися за своє життя та за дітей, намагалися бути почутими ", - заявляє Alyona Alyona.

У ролику головну роль зіграла Анастасія Лугова, яка відображає свою трагічну історію. На неї напали, побили та намагалися зґвалтувати у поїзді Маріуполь – Київ, вночі з 31 липня на 1 серпня. В описі відео є повна історія Анастасії.

Alyona Alyona підтримує всіх жертв насильства: "Я закликаю кожного, хто пережив насильство або став його свідком, розповісти про це, не мовчати! Адже якщо хоч одне життя буде врятовано — це вже велике досягнення..

Stromae - Santé

Багато хто чекав, коли відомий бельгійський виконавець Stromae повернеться зі своєю творчістю. Через три роки тиші він показав кліп Santé, який зняв у Києві. На радість місцевим мешканцям, у кліпі можна дізнатися кілька київських мостів, місцевих локацій та навіть зупинок громадського транспорту.

Задум автора — показати повсякденне, складне життя людей, рутину та їхню роботу, але яку вони, попри все, люблять.

Деякі фрагменти кліпу вражають своєю масштабністю. Одну зі сцен кліпу знімали близько шести годин на рухомому буксирі та використали для цього близько 100 кілограмів живої риби, яку потім випустили у воду.

Теги: треків , зірки , соціальність , соціальна тема , психологія , кліп , музика

  • 18 квiтня 15:58 DOROFEEVA та Лебіга презентували спільний трек та побили онлайн-рекорд українського Twitch (відео)    0
  • 10 квiтня 15:32 У ТОП-50 трендів України на Spotify серед лідерів пісня «Да, я русский»    0
  • 19 березня 15:11 Букмекери визначились із новим переможцем на Євробаченні-2024: Україну змістили з першого місця    0
  • 01 березня 15:49 Український гурт Quest Pistols презентував запальний кліп на новий трек «Божевільна» (відео)    0
  • 05 лютого 20:43 Скандальна екс-депутат Ірина Фаріон публічно образила переможниць нацвідбору на Євробачення-2024 Alyona Alyona та Jerry Heil    0
  • 30 сiчня 13:59 Український режисер Таня Муіньо зняла музичний кліп для Дженніфер Лопес (відео)    0
  • 15:39 «Пісня року» та «Кращий виконавець»: названо номінантів на премію BRIT Awards 2024 (відео)    0
  • 24 сiчня 11:27 Претендентка національного відбору на Євробачення 2024 – Jerry Heil увійшла до складу журі міжнародного конкурсу    0
  • 07 грудня 14:36 DOROFEEVA випустила новий трек та присвятила його своїм хейтерам (відео)    0
  • 30 листопада 16:28 Apple Music назвав найпопулярніші пісні 2023 року в Україні    0
  • 24 листопада 15:35 Репери Каньє Вест та Ty Dolla $ign у специфічному контексті згадали Україну в новому треку    0
  • 09 листопада 15:00 Оголошено список учасників Національного відбору на «Євробачення-2024»: 20 українських виконавців (фото)    0
  • 16 жовтня 15:47 Почалося голосування за кандидатів у журі від України на Дитяче Євробачення 2023    0
  • 12 жовтня 14:07 Виступи японського жіночого гурту на шоу America's Got Talent стали вірусними в мережі (відео)    0
  • 30 серпня 17:35 Україна візьме участь у «Євробаченні 2024»: що змінили у нацвідборі    0
  • 22 серпня 17:00 Надя Дорофєєва та Макс Барських представили кліп на нову спільну пісню (відео)    0
  • 16 серпня 17:18 Джамала випустила кавер на пісню Мадонни «Frozen» для програми Spotify Singles    0
  • 10 серпня 16:45 В Україні пропонують запровадити штрафи за російську музику у громадських місцях – законопроект    0
  • 08 серпня 14:35 Українську режисерку номінували на престижну премію MTV Video Music Awards 2023: її робота (відео)    0
  • 14 липня 16:53 Біллі Айліш презентувала саундтрек до фільму «Барбі» — відео    0