НБУ скасував обмеження щодо курсу валют НБУ скасував обмеження щодо курсу валют
Події

НБУ скасував обмеження щодо курсу валют: що це означає і скільки коштуватиме долар

НБУ скасував обмеження щодо курсу валют Фото: bank.gov.ua
Марина Горносталь 21 травня, 2022, 09:11
 0

Цього тижня валютний курс різко підскочив. Деякі обмінні пункти столиці виставили курс продажу долара 36-38 грн. І це незважаючи на те, що офіційний курс НБУ, як і раніше, зафіксований на рівні 29,25 грн за долар.

Нацбанк із 21 травня скасував обмеження курсу продажу валюти для банків. Раніше курс не мав відхилятися від офіційного більш ніж на 10%, пише kp.ua.

Валютний ринок насторожився напередодні великих змін: у Нацбанку заговорили про серйозні зміни щодо курсу валют, зокрема, про повернення до плаваючого курсу. Українці трохи занервували: кожному зрозуміло, що можливе скасування фіксованого курсу позначиться на наших гаманцях найсумнішим чином.

Чому НБУ хоче відмовитись від фіксованого курсу, до яких рубежів «допливе» долар і як це позначиться на цінах?

1. Чому офіційний курс тримається на рівні, нижчому за 30 грн за долар?

У перший день війни 24 лютого 2022 року Нацбанк оперативно призупинив роботу валютного ринку та зафіксував курс на рівні офіційного на той день – 29,2549 грн за долар. На той момент це було дуже важливим та правильним рішенням. Багато хто тоді казав, що це було зроблено на користь біженців – щоб вони мали змогу витрачати нечисленні залишки на гривнях за більш-менш прийнятним курсом. Але, зрозуміло, справа не лише у біженцях.

- У зв'язку з початком війни експортні потоки припинилися, але при цьому країні був потрібний імпорт, - пояснює керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин. – І фіксація курсу дозволяла за дорожчу гривню купити більше доларів, тобто заплатити за імпортний товар меншу суму у гривнях. Тож на той момент це було абсолютно правильне рішення.

2. Чому Нацбанк хоче повернутися до плаваючого курсу?

Кілька днів тому глава НБУ Кирило Шевченко повідомив, що сьогодні в регуляторі думають про те, як повернутися до режиму плаваючого курсу, вважаючи, що такий крок принесе більше стабільності на валютний ринок.

Глава Нацбанку пояснив, що Україна через повномасштабне вторгнення Росії зазнала величезних економічних втрат. І оскільки країна не має внутрішніх джерел фінансування, життєво важливе значення набувають зовнішні джерела. Отже, курс має бути реальним.

Андрій Шевчишин погоджується: сьогодні експорт відновлюється, та й загалом ми перебуваємо у періоді, коли курс треба відпускати.

В Україні зараз тяжка економічна ситуація, низькі податкові надходження, безробіття, зруйновані підприємства, продовжує експерт. При цьому нам, за різними оцінками, потрібні інвестиції обсягом 5-7 млрд доларів на місяць. І щоб допомогти економіці функціонувати, їй потрібний реальний курс.

- Зняття обмежень на встановлення курсів, за якими банки продають валюту населенню, покращить умови роботи легальних суб'єктів ринку. Це сприятиме посиленню конкуренції, підвищенню ліквідності легального сегмента та зменшенню нелегальних операцій. Все це зробить валютний ринок стійкішим і сприятиме зниженню амплітуди курсових коливань у готівковому сегменті, – пояснив рішення НБУ щодо зняття обмежень для банків заступник голови банку Юрій Гелетій.

3. Наскільки велика ймовірність, що гривню відпустять?

Шевчишин впевнений, що плаваючий курс запровадять – питання, коли це станеться.

- У своєму рішенні НБУ спиратиметься на оперативну інформацію щодо руху капіталу - надходження інвестицій, експортно-імпортні потоки, бюджетна допомога - і вибере найкращий період, - пояснив Шевчишин у коментарі «КП в Україні». – При цьому курс міжбанку ослабне, почнеться ослаблення і на готівковому ринку.

Водночас, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко дуже сумнівається, що НБУ найближчим часом піде на введення плаваючого курсу.

- Не думаю, що це станеться: по-перше, у цьому немає великого сенсу, по-друге, йде війна, - каже експерт. - Під час війни курс має бути фіксованим, а валютний обіг обмежений, і це цілком логічно. Ось коли війна закінчиться, тоді й треба повертатись до гнучкого курсу.

4. Чим викликаний сьогоднішній стрибок курсу в обмінниках?

Основна причина стрибка – не найрайдужніші очікування щодо плаваючого курсу. Як показує практика, в Україні паніку можуть викликати й безневинніші заяви.

А на думку Олександра Охріменка, основна причина сьогоднішньої девальвації гривні полягає у шоці, який пережила українська економіка.

- У нас є така «народна прикмета»: якщо зростає попит на валюту, економіка починає працювати, а якщо попит на валюту падає, це означає паніку і кризу, - поділився спостереженнями експерт.

5. Яким буде курс у «вільному плаванні»?

За оцінками Андрія Шевчишина, у перспективі курс опуститься до 45 грн за долар, і на цьому рівні будуть дуже великі «гойдалки», а також суттєва різниця між покупкою та продажем. Очевидно, що попит із боку населення на валюту за реального курсу падатиме.

Андрій Шевчишин: У перспективі курс опуститься до 45 грн за долар, і на цьому рівні будуть дуже великі гойдалки.
– Вартість гривні щодо долара та євро буде продиктована станом української економіки, – зазначив у коментарі «КП в Україні» аналітик компанії Esperio Олександр Болтян. – Не виключено, що повернення до плаваючого курсу означатиме падіння гривні до рівня 60 грн за долар і нижче. Але оскільки попиту на валюту за такого курсу не буде, і він почне поступовий відкат назад.

В умовах війни, коли багато хто втратив роботу, залишився з мінімальним доходом або без доходу взагалі і при цьому отримує цей дохід у гривні, інтерес до валюти падає, пояснює експерт. Населення воліє залишитися у національній валюті, оскільки ризикувати останніми грошима під час війни психологічно непросто.

6. Як плаваючий курс позначиться на цінах палива?

Таких цін на заправках українці ще не бачили. Олександр Болтян наводить цифри: з 1 квітня до 20 травня 2022 року середня вартість літра бензину А-95 зросла більш ніж на третину – до рівня 45,7 грн. Якщо гривня впаде ще в півтора рази, можна очікувати, що в ті ж півтора рази виростуть цінники на заправках.

Виникає закономірне питання: вартість палива вже й так вища за небо – невже є ще резерви для зростання? Експерти пояснюють: так буде доти, доки попит значно перевищуватиме пропозицію.

Щодо причин нинішньої ситуації на паливному ринку є різні думки. Так, наприклад, директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн не перший тиждень говорить про те, що основна причина дефіциту палива – відсутність достатніх поставок.

Водночас чимало економістів схиляють до того, що основна причина – все ж таки спекулянти, тобто власники паливних бізнесів.

– Попит на паливо в період війни зберігається, а спекулянти не готові втрачати можливість заробити на цьому, – каже Болтян. – При цьому пояснюють ситуацію «недостатнім рівнем постачання палива в Україну», «високими цінами на нафту у світі», «дорогим доларом» тощо.

Докладніше про те, чому в цінниках на заправках долар поки що ні до чого, зупинився Олександр Охріменко. За його словами, сьогодні імпортерам, які, скажімо, хочуть завезти смартфони купити валюту на міжбанку дуже складно. Тому вони купують валюту на чорному ринку та за допомогою різних «схем» завозять товар в Україну. Через це курс на чорному ринку зростає, відповідно зростають ціни на смартфони навіть за фіксованого офіційного курсу.

А ось щодо палива – тут зовсім інша історія.

Олександр Охріменко: Спекулянти продовжують заробляти на бензині, причому зростання курсу на чорному ринку не має жодного відношення до цін на заправках. Вони купують бензин за офіційним курсом – 29,25 грн за долар.
- Я переконаний, що реальних проблем із паливом у нас немає – просто нафтотрейдери займаються спекуляціями, - упевнений Охріменко. - Спекулянти вже добре «заробили» та продовжують «заробляти» на бензині, причому зростання курсу на чорному ринку не має жодного відношення до цін на заправках. Тому що вони купують бензин за офіційним курсом – 29,25 грн. за долар. А той курс, що на чорному ринку – це для покупців смартфонів.

7. Наскільки зростуть ціни на продукти?

Зрозуміло, що повернення до плаваючого курсу спричинить зростання цін, що зробить виробництво товарів усередині країни привабливішим і простимулює імпортозаміщення.

На думку Болтяна, зростання цінників у супермаркетах буде різким і безповоротним. І навіть якщо влада вирішить обмежити ціни законодавчо, проконтролювати ситуацію буде дуже важко.

Андрій Шевчишин уточнює: прямої пропорції між зростанням курсу та зростанням цін не буде. Тобто навіть якщо курс зросте з 30 до 45 грн, це не означає, що продукти подорожчають також у півтора рази.

- Зростання курсу, безумовно, спричинить зростання цін на критично дефіцитне сьогодні паливо, а паливо – це двигун торгівлі, - каже Андрій Шевчишин. – Доставка будь-якого товару, зокрема продуктів, до кінцевої точки вимагає автотранспорту. Але, по-перше, кумулятивний ефект не буде порівнянний з девальвацією, і загалом ця паливно-курсова складова у різних групах товарів становить від 3 до 10%.

По-друге, багато товарів вже подорожчали саме з урахуванням реального, а не фіксованого курсу. Тобто в їхній вартості новий курс повністю або частково вже закладено.

Теги: новини , обмеження , валюта , nbu , фінанси , новини України

  • 26 березня 20:08 Археологи знайшли підтвердження існування амазонок: якими були жінки-войовниці    0
  • 26 березня 19:17 Населення планети скорочується вперше з часів «Чорної смерті» у 14 столітті    0
  • 26 березня 17:35 Більшість американців вважають, що українці будуть союзниками США у новій світовій війні – результати опитування    0
  • 26 березня 16:51 Шокуюче відео: у США обвалився 16-кілометровий міст після того, як в нього врізалося судно    0
  • 22 березня 15:50 Як українці відреагували на заклики США припинити удари по російським НПЗ – добірка мемів    0
  • 19 березня 15:41 Вчені збираються воскресити мамонтів до 2028 року: як вони це зроблять    0
  • 19 березня 13:37 Опалювальний сезон в Україні завершиться достроково цього року: причина    0
  • 15 березня 18:52 Український військовий зустрів на полі бою рідного батька, який стріляв по ньому із російського танка (відео)    0
  • 15 березня 16:23 Чоловік із Кенії заявив, що він позашлюбний син Ілона Маска – фото    0
  • 14 березня 15:09 На які товари українці витрачають найбільше грошей, а на чому жорстко економлять – дослідження "Делойт"    0
  • 13 березня 18:00 В Україні почали продавати «обереги від ТЦК», щоб уникнути мобілізації (фото)    0
  • 13 березня 16:20 В Україні хочуть удесятеро збільшити виплати при народженні дитини: названі суми    0
  • 12 березня 19:20 Telegram налічує 900 млн користувачів: що ще розповів Павло Дуров у своєму першому інтерв'ю за 7 років    0
  • 12 березня 17:42 TikTok готує нову соціальну мережу для фотографій: що відомо    0
  • 07 березня 15:17 Найстарішій людині у світі виповнилося 117 років: жінка розкрила свій секрет довголіття (фото)    0
  • 06 березня 14:36 Вперше на обкладинку Playboy потрапила Саманта Еверлі – модель, створена штучним інтелектом (фото)    0
  • 05 березня 15:08 З 1 квітня в Україні зміниться мінімальна зарплата: названо суму    0
  • 18:43 Скільки чоловіків в Україні готові мобілізуватись: що їх відлякує і що мотивує – результати опитування    0
  • 27 лютого 16:29 Маленька принцеса Шарлотта очолила топ-10 найбагатших дітей світу у 2024 році    0
  • 22 лютого 14:31 Скільки українців вважають США та Польщу дружніми країнами – результати опитування    0