Виїзд з місця проживання чоловіків призовного віку в Україні Виїзд з місця проживання чоловіків призовного віку в Україні
Події

Тепер офіційно: чоловікам призовного віку заборонено залишати місце проживання без дозволу військкома

Фото: Генштаб України
Анна Нестерова 05 липня, 2022, 13:55
 0

Генеральний штаб ЗСУ сьогодні, 5 липня, підтвердив інформацію про те, що чоловікам призовного віку без дозволу військкома заборонено залишати місце свого проживання.

Однак жодні деталі не розкриваються і саме тому в суспільстві зростає невдоволення подібними заявами, оскільки в українців виникає велика кількість питань, на які вони не отримують чітких відповідей.

Не забудьте підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.

У повідомленні йдеться: "Норма Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

З метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних Сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Дозвіл видається від 30 діб до року залежно від категорії субʼєкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю".

Варто зазначити, що спочатку інформацію про це опублікували в офіційному Telegram-каналі Запорізької ОВА.

У повідомленні йшлося про те, що для виїзду за межі місць проживання військовозобов'язані чоловіки мають отримати спеціальний дозвіл у військкома.

"Через повномасштабне вторгнення на територію України та пов'язаний з цим режим мобілізації набули чинності певні обмеження на виїзд з територій проживання для категорій військовозобов'язаних. Це стосується, в тому числі, процедури перетину лінії розмежування на в'їзд або на виїзд", - йдеться в повідомленні.

Ця заява викликала в суспільстві не малий резонанс і набула статусу "скандальної". Українці розцінили це як спробу насильно "прив'язати" їх до міст та районів, а також обмежити свободу пересування. Ряд експертів також критично висловилися щодо цієї ситуації.

Після цього народний депутат від «Слуги народу» Олександр Федієнко виклав в мережу лист головнокомандувача Валерія Залужного, який був адресований усім органам влади – тобто й військовим адміністраціям на місцях.

У листі зазначається, що для виїзду за межі місця проживання справді потрібно мати дозволи військкома. Цей порядок має діяти також і під час перетину державного кордону.

Вже сьогодні, 5 липня, Генеральний штаб ЗСУ підтвердив інформацію про те, що чоловікам призовного віку без дозволу військкома заборонено залишати місце свого проживання.

Телеграм Олександра Федієнка Фото: Телеграм Олександра Федієнка

Теги: російсько-українська війна

  • 15 березня 18:52 Український військовий зустрів на полі бою рідного батька, який стріляв по ньому із російського танка (відео)    0
  • 15 березня 16:23 Чоловік із Кенії заявив, що він позашлюбний син Ілона Маска – фото    0
  • 14 березня 15:09 На які товари українці витрачають найбільше грошей, а на чому жорстко економлять – дослідження "Делойт"    0
  • 13 березня 18:00 В Україні почали продавати «обереги від ТЦК», щоб уникнути мобілізації (фото)    0
  • 13 березня 16:20 В Україні хочуть удесятеро збільшити виплати при народженні дитини: названі суми    0
  • 12 березня 19:20 Telegram налічує 900 млн користувачів: що ще розповів Павло Дуров у своєму першому інтерв'ю за 7 років    0
  • 12 березня 17:42 TikTok готує нову соціальну мережу для фотографій: що відомо    0
  • 07 березня 15:17 Найстарішій людині у світі виповнилося 117 років: жінка розкрила свій секрет довголіття (фото)    0
  • 06 березня 14:36 Вперше на обкладинку Playboy потрапила Саманта Еверлі – модель, створена штучним інтелектом (фото)    0
  • 05 березня 15:08 З 1 квітня в Україні зміниться мінімальна зарплата: названо суму    0
  • 28 лютого 18:43 Скільки чоловіків в Україні готові мобілізуватись: що їх відлякує і що мотивує – результати опитування    0
  • 27 лютого 16:29 Маленька принцеса Шарлотта очолила топ-10 найбагатших дітей світу у 2024 році    0
  • 22 лютого 14:31 Скільки українців вважають США та Польщу дружніми країнами – результати опитування    0
  • 21 лютого 18:19 Такер Карлсон розкрив, яку суму Борис Джонсон запросив за інтерв'ю на тему війни в Україні    0
  • 21 лютого 17:08 Українці відкрили найбільшу кількість ФОПів на другий рік війни: топ-сфери нових бізнесів    0
  • 20 лютого 16:23 Перша людина з чіпом у мозку змогла керувати комп'ютерною мишкою силою думки — Ілон Маск    0
  • 15 лютого 15:51 Кабмін розглядає варіант бронювання від мобілізації за 6-7 тисяч грн/місяць    0
  • 15 лютого 15:06 У Японії вивели перших свиней, чиї органи можна буде пересадити людині (фото)    0
  • 13 лютого 18:33 Ілон Маск пожартував з відповідей Путіна в інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону    0
  • 12 лютого 17:45 Чорнобильські вовки-мутанти розвинули стійкість до раку: як це допоможе людству    0