Які країни світу мають ядерну зброю Які країни світу мають ядерну зброю
Події

Які країни світу мають ядерну зброю та входять до "ядерного клубу"

Фото: Колаж: Олександр Шатов
Анна Нестерова 19 серпня, 2022, 19:06
 0

Останнім часом розмови про ядерну зброю та її застосування звучать дедалі частіше. У 2022 році налічується дев'ять ядерних держав, які мають атомні бомби. Держави, які здійснили розробку, виробництво та випробування ядерної зброї, умовно прийнято називати "Ядерним клубом".

Не забудьте підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.

Варто зазначити, що повноцінною "ядерною тріадою" (стратегічна авіація, міжконтинентальні балістичні ракети та атомні підводні ракетоносці) володіє далеко не кожна держава.

Gloss.ua вирішив згадати, у яких країн зараз є атомні бомби, скільки їх налічується та які засоби доставки смертоносного вантажу має кожна з них.

Рейтинг країн світу, які мають ядерну зброю, за кількістю ядерних боєголовок

9 місце: КНДР (Північна Корея)

Кількість ядерних боєголовок: приблизно 20

Tomoyuki Mizuta із сайту Pixabay Фото: Tomoyuki Mizuta із сайту Pixabay

КНДР заявила про створення ядерної зброї в 2005 році і вже в жовтні 2006 року було проведено перше успішне підземне випробування ядерної бомби потужністю близько 1 кілотонни.

У травні 2009 року було проведено друге випробування ядерної бомби потужністю близько 12 кілотонн. Після цього в 2012 році КНДР проголосила себе ядерною державою і закріпила цей статус у Конституції.

Точних даних про кількість ядерної зброї у Північній Кореї не має, проте прийнято вважати, що вона володіє приблизно 20 боєголовками.

Також донедавна експерти вважали, що КНДР не володіє повноцінною ядерною тріадою, оскільки вона не має міжконтинентальних балістичних ракет, однак у 2022 році було здійснено запуск міжконтинентальної балістичної ракети, яка отримала назву "Хвасон-17", у бік Японії. Таким чином стало зрозуміло, що Північна Корея все-таки має повноцінну ядерну тріаду.

8 місце: Ізраїль

Кількість ядерних боєголовок: приблизно 80

PublicDomainPictures із сайту Pixabay Фото: PublicDomainPictures із сайту Pixabay

Ізраїль ніколи офіційно не визнавав, що володіє ядерною зброєю і не коментує інформацію про це, однак не заперечує цього факту. На думку експертів, Ізраїль володіє ядерними боєзарядами власної розробки ще з кінця 60-х - початку 70-х років.

Вважається, що Ізраїль проводив у 1979 році у Північній Атлантиці ядерні випробування (деякі вважають, що випробування проводилися спільно з ПАР).

Оскільки Ізраїль офіційно не визнає наявність у нього ядерної зброї, то говорити про точну кількість боєголовок важко. Прийнято вважати, що у державі зосереджено близько 80 зарядів, але може бути набагато більше. Також вважається, що Ізраїль має повноцінну ядерну тріаду, включаючи міжконтинентальні балістичні ракети та підводні човни.

7 місце: Індія
Кількість ядерних боєголовок: приблизно 160

motionstock із сайту Pixabay Фото: motionstock із сайту Pixabay

Індія провела перші успішні випробування ядерної бомби потужністю 20 кілотон у травні 1974 року. Однак офіційно визнавати себе ядерною державою Індія не поспішала. Це було зроблено лише після підземних випробувань кількох ядерних боєголовок, включаючи 32-кілотонну термоядерну бомбу, що відбулися у травні 1998 року.

З того часу Індії вдалося "накопичити" близько 160 ядерних боєголовок. Також країна має повноцінну ядерну тріаду, яка здатна доставити заряди до умовного місця призначення.

6 місце: Пакистан
Кількість ядерних боєголовок: 165

Syed Wasiq Shah із сайту Pixabay Фото: Syed Wasiq Shah із сайту Pixabay

У відповідь на індійські ядерні випробування Пакистан у травні 1998 провів підземні випробування шести ядерних зарядів на полігоні Рас-Кох в провінції Белуджистан.

З того часу Пакистану вдалося "накопичити" 165 ядерних боєголовок. Підводних човнів у них немає, проте дві інші складові ядерної тріади у Пакистану є.

Так, Пакистан замикає список "молодих ядерних держав" і має серед них найбільшу кількість ядерних боєголовок.

5 місце: Великобританія
Кількість ядерних боєголовок: 225

Neri Vill із сайту Pixabay Фото: Neri Vill із сайту Pixabay

Великобританія є єдиною країною, яка не проводила ядерних випробувань на своїй території. Вибухи англійці робили на землях Австралії та в Тихому океані.

Перший надводний ядерний вибух потужністю близько 25 кілотонн Великобританія здійснила у жовтні 1952 року, а у травні 1957 року було проведено термоядерне випробування.

Великобританія має в своєму розпорядженні 225 ядерних боєголовок, але лише 120 з них активні на даний момент. Усі заряди розміщені на підводних човнах та на кораблях, оскільки стратегічна авіація (ядерні бомбардувальники) та міжконтинентальні балістичні ракети у Великобританії відсутні.

4 місце: Франція
Кількість ядерних боєголовок: 290

jacqueline macou із сайту Pixabay Фото: jacqueline macou із сайту Pixabay

Франція провела перші успішні наземні випробування ядерного заряду потужністю 20 кілотон у лютому 1960 року в Алжирі. Термоядерне випробування було проведено у серпні 1968 року. Усього Франція провела понад 200! випробувань ядерної зброї.

На даний момент Франція має у своєму розпорядженні 290 боєголовок. З них активні - 280. Ядерні боєголовки розташовуються на підводних човнах і літаках, тобто повноцінної ядерної тріади держава не має.

Цікаво, що Франція наполегливо не підтримувала мирні ініціативи інших "ядерних" країн, які закликали до відмови від ядерної зброї та боролися за заборону ядерних випробувань. Лише у 90-х роках Франція приєдналася до "Договору про нерозповсюдження ядерної зброї".

3 місце: Китай
Кількість ядерних боєголовок: 350

文 邵 із сайту Pixabay Фото: 文 邵 із сайту Pixabay

Китай вперше підірвав ядерну бомбу потужністю 20 кілотон у жовтні 1964 року. У червні 1967 року було випробувано термоядерну бомбу.

Варто зазначити, що Китай є єдиною країною "ядерного клубу", яка взяла на себе зобов'язання не застосовувати і не загрожувати застосуванням ядерної зброї проти держав, які не володіють ядерною зброєю або без'ядерних зон у будь-який час і за будь-яких обставин.

Наразі Китай має 350 ядерних боєголовок. Скільки з них активні – невідомо. Раніше керівництво країни запевняло світову спільноту, що вони підтримуватимуть своє озброєння лише на мінімально достатньому рівні.

Однак Китай здійснює розгортання чотирьох нових типів балістичних ракет, здатних нести ядерні заряди, і це викликає занепокоєння. Крім цього Китай має повноцінну інноваційну ядерну тріаду, готову доставити "смертельний вантаж" у будь-яку точку на планеті.

2 місце: США
Кількість ядерних боєголовок: 5428

Ralph із сайту Pixabay Фото: Ralph із сайту Pixabay

На сьогоднішній день США можуть використати 1644 активні ядерні боєголовки. Сполучені Штати Америки є першою у світі країною, яка змогла розробити ядерну зброю та застосувати її у реальній війні.

Так, США здійснили перший в історії ядерний вибух потужністю 20 кілотон у липні 1945 року, а 6 і 9 серпня 1945 року ядерні бомби були скинуті, відповідно, на японські міста Хіросіма і Нагасакі. Перше в історії термоядерне випробування було проведено США в листопаді 1952 року.

З того часу Штати виробили понад 66 тисяч одиниць атомної зброї у понад 100 різних модифікаціях.

Варто зазначити, що США, як і РФ, відмовилися від участі в переговорах, що почалися навесні 2017 року, про повну відмову від ядерної зброї.

Основна маса ядерних боєголовок у США зосереджена на підводних човнах, проте вони мають повноцінну ядерну тріаду. Також США мають тактичну ядерну зброю - заряди для використання на фронті - гарматні снаряди, бомби і міни, кількість яких невідома.

Умовне 1 місце: Росія
Кількість ядерних боєголовок: 5977

0fjd125gk87 із сайту Pixabay Фото: 0fjd125gk87 із сайту Pixabay

На даний момент відомо, що РФ має 5977 ядерних боєголовок, з яких 1588 - активні. Кількість тактичної ядерної зброї - невідома.

Росія успадкувала ядерний арсенал СРСР, оскільки з військових баз колишніх союзних республік було вивезено наявні ядерні боєголовки до РФ.

Радянський Союз провів перше успішне випробування ядерного пристрою потужністю 22 кілотонни в серпні 1949 року. Перше термоядерне випробування було проведено у серпні 1953 року. У 1961 році СРСР провів випробування найпотужнішої ядерної зброї - Цар-бомби.

Ядерна тріада у РФ є і перебуває у стані бойової готовності.

 

За матеріалами Wikipedia.

Теги: новини України , світові новини , ядерна зброя

  • 13:33 Фахівці назвали 5 основних способів, за допомогою яких ваш номер телефону потрапляє до шахраїв    0
  • 12:49 «Епідемія ігроманії» в українців та у ЗСУ: 9 із 10 військових залежні від онлайн-казино та ставок    0
  • 26 березня 20:08 Археологи знайшли підтвердження існування амазонок: якими були жінки-войовниці    0
  • 26 березня 19:17 Населення планети скорочується вперше з часів «Чорної смерті» у 14 столітті    0
  • 26 березня 17:35 Більшість американців вважають, що українці будуть союзниками США у новій світовій війні – результати опитування    0
  • 26 березня 16:51 Шокуюче відео: у США обвалився 16-кілометровий міст після того, як в нього врізалося судно    0
  • 22 березня 15:50 Як українці відреагували на заклики США припинити удари по російським НПЗ – добірка мемів    0
  • 19 березня 15:41 Вчені збираються воскресити мамонтів до 2028 року: як вони це зроблять    0
  • 19 березня 13:37 Опалювальний сезон в Україні завершиться достроково цього року: причина    0
  • 15 березня 18:52 Український військовий зустрів на полі бою рідного батька, який стріляв по ньому із російського танка (відео)    0
  • 15 березня 16:23 Чоловік із Кенії заявив, що він позашлюбний син Ілона Маска – фото    0
  • 14 березня 15:09 На які товари українці витрачають найбільше грошей, а на чому жорстко економлять – дослідження "Делойт"    0
  • 13 березня 18:00 В Україні почали продавати «обереги від ТЦК», щоб уникнути мобілізації (фото)    0
  • 13 березня 16:20 В Україні хочуть удесятеро збільшити виплати при народженні дитини: названі суми    0
  • 12 березня 19:20 Telegram налічує 900 млн користувачів: що ще розповів Павло Дуров у своєму першому інтерв'ю за 7 років    0
  • 12 березня 17:42 TikTok готує нову соціальну мережу для фотографій: що відомо    0
  • 07 березня 15:17 Найстарішій людині у світі виповнилося 117 років: жінка розкрила свій секрет довголіття (фото)    0
  • 06 березня 14:36 Вперше на обкладинку Playboy потрапила Саманта Еверлі – модель, створена штучним інтелектом (фото)    0
  • 05 березня 15:08 З 1 квітня в Україні зміниться мінімальна зарплата: названо суму    0
  • 18:43 Скільки чоловіків в Україні готові мобілізуватись: що їх відлякує і що мотивує – результати опитування    0