Що відомо світові про рух хакерів Anonymous та їх участь у російсько-українській війні Що відомо світові про рух хакерів Anonymous та їх участь у російсько-українській війні
Техно

Що відомо світові про рух хакерів Anonymous та їх участь у російсько-українській війні

Дарина Герасимчук 13 червня, 2022, 12:45
 0

Хакери-активісти Anonymous не залишилися осторонь, коли Росія розпочала повномасштабну війну проти України, вони одними з перших записали відеозвернення до Володимира Путіна, оголосивши про кібервійну. « Ми ніколи не пробачимо брехні, і ніколи не забудемо життів, які були втрачені при вашому режимі » - цими словами закінчується звернення до кремлівського диктатора.

 

Gloss.ua розповість, що відомо світу про найвпливовіше угруповання хакерів і скільки потужних кібератак на їхньому рахунку.

Хто такі Anonymous?

Сам термін з'явився на початку 2000-х як концепція численних угруповань інтернет-користувачів, що являють собою один анархічний цифровий глобальний мозок.

Anonymous як рух було засновано у 2003 році. Активісти та хактивісти з усього світу більшою мірою не знайомі один з одним, живуть у різних містах та країнах, не мають чіткої внутрішньої структури та постійного членства, у своїй діяльності вони розраховують на колективну силу окремих учасників, яких неможливо ідентифікувати.

В основному, Анонімус виступають проти цензури та контролю в Інтернеті. Більшість їхніх дій спрямовані на уряди, організації та корпорації, діяльність яких суперечить ідеям угрупування. Anonymous також були учасниками глобального руху «Occupy», завдяки чому здобули світову популярність, метою протесту стало захоплення вулиці Уолл-Стріт у фінансовому центрі Нью-Йорка для привернення суспільної уваги до «злочинів фінансової еліти». Протестувальники вимагали збільшення кількості робочих місць, рівномірного розподілу доходів, банківських реформ та скорочення впливу корпорацій на політику. Небагато членів угруповання Анонімус виходили на протести (що є законним), тоді як інші застосовували DDoS-атаки і хакерство.

DDOS-атаки ((Distributed) Denial-of-service attack) є комплексом дій, здатних повністю або частково вивести з ладу інтернет-ресурс. Жертвами можуть стати будь-які ресурси, як веб-сайт, так і сервер. Вважається, що зробити DDoS-атаку самотужки неможливо. Хакери використовують цілу мережу комп'ютерів, заражених вірусом, які генерують велику кількість пакетів або запитів, які, зрештою, перевантажують цільову систему до відмови в обслуговуванні.

Символіка

Маска Гая Фокса, gagadget.com Фото: Маска Гая Фокса, gagadget.com

Символом учасників та прихильників руху Anonymous є маска Гая Фокса. Вперше маска в її сучасному вигляді з'явилася в коміксі "V - значить вендетта", який пізніше екранізували. Дія фільму відбувається в альтернативній нацистській Великій Британії, де свободи слова не існує. Люди з іншою національністю, віросповіданням переслідуються згідно із законом, і їх відправляють у концентраційні табори. Проти режиму повстає таємнича людина в масці - V. Він як партизан веде боротьбу проти влади і, вмираючи, звільняє країну від тоталітаризму, стаючи національним героєм. До кінця фільму таємниця особи V залишається не розкритою. До появи кінокартини маска не мала широкої популярності.

Відомо, що прототип V - Гай Фокс вважався головним символом змови в англомовних країнах, в 1605 році він був англійським дворянином, який брав участь у Пороховій змові (терористичному акті проти короля Якова I Англійського), за що зазнав сильних тортур і був засуджений до смертної кари через повішування, потрошення та четвертування. Що цікаво, під час страти Фокс зістрибнув з ешафоту, зламав шию і таким чином уникнув інших етапів болісної смерті. Фільм подає фігуру Гая Фокса не як боягузливого зрадника, яким його вважали у Великій Британії, а як людину, яка кинула виклик владі і боролася до кінця за свою правду, хоч і програла в результаті.

Логотип Anonymous, pngwing.com Фото: Логотип Anonymous, pngwing.com

Логотип Anonymous є чорно-білим зображенням чоловіка в костюмі та краватці, у якого замість голови запитальний знак, а сам силует розташований на тлі земної кулі.

Слоган руху, що став широко відомим в Інтернеті, звучить як: « We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us ». У перекладі: «Ми – Аноніми. Ми – Легіон. Ми не прощаємо. Ми не забуваємо. Чекайте на нас».

Найвідоміші кібератаки

  • У 2008 році рух «Анонімус» отримав всесвітню популярність завдяки проекту «Чанологія» (протест проти діяльності Церкви саєнтології). DDoS-атаки, хуліганські дзвінки та масове розсилання факсів посипалися на Церкву саєнтології за їх спроби прибрати з Інтернету широко відоме інтерв'ю із саєнтологом Томом Крузом у січні 2008 року. Хактивісти вважали ці дії за інтернет-цензуру і мали намір «вигнати церкву з Інтернету», оскільки це суперечить їхній ідеології.
  • 2010 року Аноніми провели операцію «Розплата». Починалася вона з атак та зламів сайтів організацій та приватних осіб, які просувають закони про авторське право, обмеження свободи в інтернеті, які займаються пошуком та переслідуванням так званих «піратів». Продовженням операції «Розплата» стала акція із захисту сайту Wikileaks та його заарештованого засновника Джуліана Ассанжа. Тоді постраждали платіжні системи Visa, Mastercard, що заморозили рахунки Ассанджа, та PayPal, яка відмовилася приймати перекази на його ім'я. Крім цього, атаку зазнали хостинг-провайдер Amazon, швейцарський банк PostFinance, EveryDNS, сайт шведської прокуратури, сайт колишнього губернатора Аляски Сари Пейлін та багато іншого.
  • У 2011 році хакери заявили, що почали атаки на сайти уряду Єгипту, від яких постраждали ресурси Міністерства інформації Єгипту та правлячої Національної демократичної партії. У липні цього року Аноніми опублікували секретні дані, викрадені з сервера американської консультаційної компанії Booz Allen Hamilton. А у жовтні рух «Anonymous» взяли на себе відповідальність за злом понад 40 ресурсів, які розповсюджують дитячу порнографію. Крім цього опублікувавши особисті дані понад півтори тисячі користувачів одного з подібних сайтів.
  • У 2012 році хактивісти провели безліч акцій, серед яких: акція «MegaUpload» (протест проти закриття урядом однойменного сайту), атака на сайт Європарламенту (після підписання Польщею Торгової угоди щодо боротьби з контрафакцією), перехоплення телеконференції ФБР та Скотланд-Ярду (там обговорювали методи боротьби з хакерами), операція «Росія» (розкриття доказів тіньової фінансової діяльності проурядових організацій та приватних осіб - тобто «продажних чиновників та блогерів»), операція «Звільніть Хамзу» (демонстрація на захист саудівського блогера Хамзи Кашгарі, якого могли стратити за недоброзичливі твіти про пророка Мухаммеда), атака на сайт Інтерполу (за серію арештів 25 ймовірних членів руху Anonymous), атака на сайт AIPAC (найбільше проізраїльського лобі в США, яке Аноніми звинувачували у злочинах проти людства), атака на сайт Ватикану (хактивісти виступили проти корумпованої Римо-католицької церкви), SaveTheArctic (операція була спрямована на захист арктичного шельфу від нафтових розробок, тоді хакери зламали сайти компаній Exxon Mobil, Shell, BP, Газпром і Роснефть).
  • 2013 рік розпочався з атаки та злому хакерами Анонімус сайту Комісії США з виконання покарань. Вони заявили, що це було помстою за смерть інтернет-активіста Аарона Шварца, який працював над специфікацією RSS-фіду 1.0 та був співзасновником сайту соціальних новин Reddit. Потім у квітні того ж року Аноніми провели операцію «Ізраїль», під час якої атакували понад 100 тисяч ізраїльських сайтів, 40 тисяч сторінок Facebook, 5 тисяч Twitter-акаунтів та 30 тисяч банківських рахунків. Загальні збитки від цієї операції оцінили у три мільярди доларів. Атака стала відповіддю на ізраїльську військову операцію «Хмарний стіл» у секторі Газа.
  • У листопаді 2015 року хактивісти заявили, що розпочинають війну проти Ісламської держави, зламавши та опублікувавши в мережі 5000 акаунтів членів терористичного угруповання ІДІЛ у рамках акції «Операція Париж».

Участь у російсько-українській війні 2022 року

  • 25 лютого 2022 року у зв'язку з військовою агресією Росії проти України хакери «Анонімус» оголосили кібервійну уряду Росії на своєму каналі в Twitter і взяли на себе відповідальність покласти пропагандистський сайт «RT» DDoS-атаками. Пізніше були атаковані сайти Кремля та Міністерства оборони.
  • 28 лютого сайти видань Forbes, «Фонтанка.ру», РБК, «Комерсант», ТАСС, «Известия» та низка інших зазнали атаки, в результаті якої замість стартової сторінки знаходилося антивоєнне звернення від Анонімів. Також хакери зламали дані морського відстеження яхти, яка, ймовірно, належить Володимиру Путіну.
  • 7 березня хакери зламали низку російських телеканалів, а також сервіси Wink та ivi.ru та транслювали там реальні кадри вторгнення Росії в Україну.
  • 23 березня учасники руху «Анонімус» зламали Банк Росії і заявили, що оприлюднять дані протягом 48 годин. У самому Банку Росії цю інформацію спростували, але вже 25 березня хакери опублікували 28 гігабайт даних, отриманих внаслідок злому.
  • 3 квітня Anonymous зламали бази даних Збройних сил РФ і виклали на загальний огляд масив даних, що містить інформацію про 120 тисяч російських військових, які беруть участь у бойових діях на території України. « Усі солдати, які беруть участь у вторгненні в Україну, мають постати перед військовим трибуналом », – йдеться у повідомленні групи Anonymous у Twitter.
  • 28 квітня хакери зламали велику енергокомпанію Росії «Електроцентромонтаж» і злили в мережу 1,23 мільйона електронних листів, робочої документації, технічних розрахунків та особистих листів, у яких співробітники скаржаться на санкції та просять грошей у борг.
  • 11 травня у Twitter з'явилася заява: « Anonymous зламав російську відеоплатформу RuTube. Майже 75% баз даних та інфраструктури основної версії, 90% резервної копії та кластера для відновлення баз сильно постраждали. Це означає, що RuTube, мабуть, зник назавжди ».
  • 17 травня Anonymous заявили про злом сайту російського Сбербанку - найбільшого банку Центральної та Східної Європи.

Насправді, кібератаки руху Анонімів за період російсько-української війни можна перераховувати нескінченно: сотні урядових ресурсів, державних сайтів, пропагандистських телеканалів і радіостанцій були зламані і безповоротно пошкоджені, терабайти закритих даних були злиті в загальний доступ, а прості росіяни регулярно мають можливість насолоджуватися гімном України в ефірах радіостанцій. Масові кібератаки хактивістів не тільки заважають роботі злочинного путінського режиму, а й завдають йому фінансових збитків.

 

Теги: хакери , Anonymous , російсько-українська війна , кібератака

  • 06 травня 16:36 Чому не варто купувати вживане авто з механічною коробкою передач — причини    0
  • 02 травня 16:07 Представлено першу у світі безшумну клавіатуру: на її створення пішло п'ять років    0
  • 30 квiтня 17:33 Найкращі автомобілі для жінок: ТОП-10 компактних моделей    0
  • 24 квiтня 17:34 Експерти назвали 5 недорогих електричних кросоверів, які варті своїх грошей    0
  • 18 квiтня 17:05 Пройшов перший "повітряний бій" між пілотованим літаком та винищувачем, яким керував ШІ (відео)    0
  • 16 квiтня 14:06 Українські інженери розробляють бойовий підводний човен, який стріляє торпедами (відео)    0
  • 15 квiтня 15:36 Експерти назвали 5 автомобільних брендів, які є найдешевшими в обслуговуванні    0
  • 12 квiтня 17:05 Apple розкрила можливості свого штучного інтелекту: він перевершує GPT-4    0
  • 11 квiтня 17:04 ТЦК зможе «мобілізувати» автомобілі українців: які авто будуть вилучати на потреби ЗСУ    0
  • 10:50 AENO HD1: Фен з унікальною технологією для швидкого стайлінгу без шкоди для здоров’я волосся    0
  • 04 квiтня 15:46 Apple працює над створенням домашніх роботів – Bloomberg    0
  • 02 квiтня 15:42 Ілон Маск оцінив ймовірність загибелі людства через штучний інтелект у 20%    0
  • 28 березня 16:06 Ноутбуки ROG ‒ ідеальний вибір для геймерів та професіоналів    0
  • 28 березня 14:31 YouTube додасть нову функцію на основі штучного інтелекту, яка заощадить ваш час    0
  • 22 березня 17:27 Російські війська скаржаться на новий український дрон-камікадзе, зроблений із фанери та пластикових пляшок (фото)    0
  • 21 березня 15:20 Компанія Маска показала, як перша людина з чіпом Neuralink у мозку грає в онлайн-шахи силою думки – відео    0
  • 19 березня 14:54 Названо 10 професій, які замінить штучний інтелект    0
  • 13 березня 16:46 Найбільший у світі літак із 117-метровим розмахом крил виконав тестовий політ (відео)    0
  • 05 березня 16:44 Apple представила новий MacBook Air з чіпом M3: характеристики та ціна    0
  • 04 березня 15:48 Єврокомісія оштрафувала корпорацію Apple на 1,8 мільярда євро: причина    0