Apple представила iOS 18: головні фішки, про які вам треба знати Apple представила iOS 18: головні фішки, про які вам треба знати
Техно

Apple представила iOS 18: головні фішки, про які вам треба знати

Фото: Apple
Дарина Герасимчук 12 червня, 2024, 19:19
 0

На конференції WWDC 2024 компанія Apple представила оновлену операційну систему iOS 18, яка буде доступна всім користувачам починаючи з iPhone XS, XR та SE (2 покоління) у вересні.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Основні зміни в iOS 18 торкнуться кастомізації: головний екран, центр управління, повідомлення, емодзі тощо. Але головною сенсацією презентації став запуск власної системи штучного інтелекту, яка покращить Siri і співпрацюватиме з OpenAl.

Давайте по порядку:

Головний екран та центр управління

Значки програм тепер можна буде розміщувати не лише зверху, а й у будь-якому місці екрана. При використанні темної теми піктограми програм та шпалери автоматично затемнятимуться, щоб знизити навантаження на очі. Крім того, іконки можна буде підлаштовувати під єдину стилістику.

У центрі управління тепер можна буде розміщувати кнопки сторонніх програм, налаштовувати в тому числі дії на екрані блокування та кнопки екшн.

Приватність

Якщо ви відчували дискомфорт, даючи комусь у руки свій телефон, то цю проблему вирішено. Додалася нова функція Hide an App, що дозволяє захистити будь-яку програму паролем або Face ID. Вони не відображатимуться і продовжуватимуть залишатися приватними. Все, що потрібно приховати, залишиться в папці, яку також буде заблоковано.

Додаток «Фото»

Найбільший редизайн галереї приніс багато нових функцій. Тепер фотосітка у верхній частині показує всю медіатеку (немає поділу за датами, як було раніше), а добірки організовані за темами і відображаються в нижній частині. Ще додали фільтри та колекції для того, щоб простіше та швидше знаходити потрібні фотографії. Наприклад, тепер є окрема категорія для QR-кодів, квитанцій, ілюстрацій тощо.

Паролі

Тепер в iOS є додаток Паролі, де знаходяться всі ваші збережені логіни та паролі. Вхід до нього автоматично заблоковано Face ID/Touch ID. Він поділений на 6 блоків і збирає всі ваші зв'язки ключів, авторизації для сайтів, коди швидкого доступу, паролі Wi-Fi, до яких ви підключалися і таке інше.

Універсальний доступ

  • Відстеження руху очей. Тепер айфон можна повністю управляти за допомогою погляду. Корисна функція для людей з порушенням моторики та інших захворювань.
  • Відображення міток руху транспортного засобу. Нова функція покликана знизити заколисування в автомобілях під час руху та використання айфону. Спеціальні точки синхронізують із рухом авто та рухаються в протилежний бік.
  • Дії зі звуком. Тепер можна налаштувати будь-який звук із немаленького списку, щоб він відповідав за певну дію. Наприклад, поставили на звук «Чпок» блокування екрану. Вимовив, він заблокувався.

Повідомлення iMessage

iMessage працюватиме без інтернету. За допомогою технологій супутникового зв'язку користувачі зможуть відправляти та отримувати повідомлення, смайли та Tapback через iMessage та SMS. Ця функція буде доступна на iPhone 14 і новіших версіях смартфонів, оновлених до iOS 18.

Додано функцію Tapback у вигляді реакцій на повідомлення (подібно до реакцій у Telegram), а також можливість форматування тексту для виділення жирним шрифтом, підкресленням, закресленням та курсивом. Крім того, ви зможете запланувати надсилання повідомлення заздалегідь.

Для геймерів

Тепер і на iPhone є ігровий режим, раніше Game Mode був доступний лише на Mac. Він підвищує продуктивність у ресурсомістких іграх, скорочує фонову активність, значно скорочує затримку під час використання ігрового контролера через Bluetooth або AirPods. Також AirPods Pro додали підтримку об'ємного звуку в іграх.

Калькулятор

Як в iPhone, так і в iPad додаток Калькулятор сильно покращився. Тепер можна перемикатися між трьома режимами: звичайним, науковим та математичними нотатками. Також з'явилося бічне меню Історії та можливість перетворення/конвертації одиниць. Тепер можна швидко перевести Джоулі в Кіловатт-годину, євро в гривні, галон на 100 миль в кілометри на літр та багато іншого.

Нова функція Math Notes дозволить використовувати Apple Pencil для написання математичних виразів на iPad, а програма вирішить їх за вас. Крім того, додаток зможе будувати графіки та вирішувати складні математичні приклади.

Штучний інтелект Apple Intelligence

І нарешті, найцікавіше! Компанія запускає власну систему штучного інтелекту, яка покращить Siri та співпрацюватиме з OpenAl. Apple Intelligence з'явиться на iPhone, iPad та Mac.

Голосовий помічник Siri

Оновлений голосовий помічник буде глибше інтегрований до iPhone. Siri може виконувати дії у додатках iPhone від вашого імені. Наприклад, можна попросити Siri знайти інформацію в конкретному електронному листі або відшукати серед скріншотів фотографію прав водія. Apple використовує LLM (large language model, велику мовну модель), яка допоможе Siri краще розуміти запити користувачів.

На презентації показали один із сценаріїв: користувач запитав Siri, коли прилетить його мама. Голосовий асистент проаналізував повідомлення та знайшов потрібне з датою прильоту.

Genmoji та робота з фотографіями

Компанія представила нову функцію Genmoji, що дозволяє створювати власні емодзі на основі текстового запиту, а також новий генератор зображень за допомогою ШІ під назвою Image Playground.

Apple також впроваджує штучний інтелект у додаток "Фото". За допомогою нього користувачі зможуть видаляти зайвих людей та об'єкти з фотографій, створювати фільми-спогади за конкретним запитом, перетворювати ескізи на картинки.

Робота з текстом, повідомленнями та телефонними розмовами

ШІ вміє сам розставляти пріоритети у сповіщеннях показувати по-справжньому важливі перед рештою. Замість першого рядка повідомлення система покаже дуже короткий переказ. У певному режимі фокусування будуть надходити лише найважливіші повідомлення, наприклад, повідомлення від близької людини.

ШІ-функції допоможуть з генерацією тексту: Айфон допоможе вибрати тональність повідомлення (наприклад, професійніше або доброзичливіше), перевірить на помилки, коректно розставить коми або перекаже великий текст — перерахує ключові тези або стисне до абзацу, також може представити його у вигляді списку або таблиці.

В iOS 18 буде можливість записувати розмову із співрозмовником безпосередньо, без використання сторонніх програм. ШІ-функції проаналізують бесіду та виберуть звідти головне.

Що з конфіденційністю? Компанія заявляє, що більшість інформації обробляється на самому пристрої. Якщо доведеться обробити її в хмарі, то задіятимуть спеціальні «приватні хмари», які не запам'ятовуватимуть інформацію. Apple стверджує, що компанія не має доступу до цих процесів.

ChatGPT подружиться з Siri

Apple оголосила про співпрацю з OpenAI для впровадження ChatGPT у Siri. Чат-бот буде доступний безкоштовно в iOS 18 та macOS Sequoia без облікового запису та з'явиться цього року. Передплатники платної версії ChatGPT зможуть зв'язати свої облікові записи для доступу до преміум-функцій OpenAI.

Нейромережа працює разом з Apple Intelligence і буде задіяна лише з дозволу користувача.

Коли стане доступна iOS 18

Бета-тестування операційної системи у закритому режимі вже розпочалося. У липні стартує публічна (відкрита) бета. А для всіх користувачів iPhone нова iOS стане доступною у вересні після виходу iPhone 16 та iPhone 16 Pro.

Функції ШІ будуть доступні тільки на iPhone 15 Pro та 15 Pro Max, а також на iPad або Mac з чіпами M1 та для пізніших версій. Нові опції будуть працювати лише тоді, коли на пристрої встановлено англійську мову як основну. Додаткові мови почнуть підтримувати лише з 2025 року.

Теги: оновлення , iPad , iphone , ios , apple , техно

  • 05 червня 15:23 В Україні змінився лідер продажу серед нових автомобілів    0
  • 04 червня 13:37 П'ять шахраїв з Китаю обдурили компанію Apple на 12 мільйонів доларів    0
  • 27 травня 17:03 6 ознак того, що вам пора міняти машину    0
  • 24 травня 17:30 Вчені наблизилися до безсмертя: китайські дослідники зробили прорив у кріоніці    0
  • 16 травня 17:53 Як забезпечити роботу інтернету при відключеннях світла – два способи    0
  • 14 травня 15:29 Apple готується вбудувати штучний інтелект ChatGPT в iPhone вже в iOS 18    0
  • 06 травня 16:36 Чому не варто купувати вживане авто з механічною коробкою передач — причини    0
  • 02 травня 16:07 Представлено першу у світі безшумну клавіатуру: на її створення пішло п'ять років    0
  • 30 квiтня 17:33 Найкращі автомобілі для жінок: ТОП-10 компактних моделей    0
  • 24 квiтня 17:34 Експерти назвали 5 недорогих електричних кросоверів, які варті своїх грошей    0
  • 17:05 Пройшов перший "повітряний бій" між пілотованим літаком та винищувачем, яким керував ШІ (відео)    0
  • 16 квiтня 14:06 Українські інженери розробляють бойовий підводний човен, який стріляє торпедами (відео)    0
  • 15 квiтня 15:36 Експерти назвали 5 автомобільних брендів, які є найдешевшими в обслуговуванні    0
  • 12 квiтня 17:05 Apple розкрила можливості свого штучного інтелекту: він перевершує GPT-4    0
  • 11 квiтня 17:04 ТЦК зможе «мобілізувати» автомобілі українців: які авто будуть вилучати на потреби ЗСУ    0
  • 08 квiтня 10:50 AENO HD1: Фен з унікальною технологією для швидкого стайлінгу без шкоди для здоров’я волосся    0
  • 04 квiтня 15:46 Apple працює над створенням домашніх роботів – Bloomberg    0
  • 02 квiтня 15:42 Ілон Маск оцінив ймовірність загибелі людства через штучний інтелект у 20%    0
  • 28 березня 16:06 Ноутбуки ROG ‒ ідеальний вибір для геймерів та професіоналів    0
  • 28 березня 14:31 YouTube додасть нову функцію на основі штучного інтелекту, яка заощадить ваш час    0