WhiteBIT надасть голоси закритим пам’ятникам Києва WhiteBIT надасть голоси закритим пам’ятникам Києва
Город

WhiteBIT надасть голоси закритим пам’ятникам Києва

Gloss 09 ноября, 2023, 09:00
 0

10—12 листопада три київських пам’ятники стануть місцем для мистецького перформансу «Примарна поезія» від іспанського художника Пабло Вальбуени. Подію презентує одна з найбільших європейських криптобірж з українським корінням — WhiteBIT. Закриті захисними спорудами Володимир Великий, Григорій Сковорода та Богдан Хмельницький стануть «полотном» для світлового шоу та віршів українських поетів. Цей проєкт — наступний етап виставки, що працювала в тимчасовому культурному просторі «Модуль тимчасовості» (МОТ).

Першу концепцію Пабло Вальбуена презентував у межах виставки МОТ, де показав відеосимуляцію на основі панорамного знімання ірпінського «кладовища автомобілів». Під час своєї подорожі до України на відкриття простору Пабло також відвідав деокуповані місця Київщини в пошуках правильної локації для майбутнього перформансу. Ці поїздки підштовхнули повністю змінити концепцію: замість сірості й розрухи, яку йому не раз траплялося бачити в новинах, художник побачив волю та стійкість українців, які не зупиняються, а й далі живуть, відновлюють свої будинки та вулиці після трагічних подій, оберігають культурні пам’ятки.

«”Примарна поезія [Київ]” повертає пам’ятники, захищені від війни, до життя у публічному просторі Києва. Щоб уникнути руйнування через російську агресію, монументи оточені мішками з піском, дерев’яними панелями та риштованням. Ці конструкції призначені для безпеки пам’ятників і культурних символів, які вони презентують, але водночас вони ховають їх від очей публіки, ніби величезні домовини», — описує митець.

ВІЗУАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ (автор: Пабло Вальбуена) Фото: ВІЗУАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ (автор: Пабло Вальбуена)

Цей проєкт тимчасово «оживляє» закриті пам’ятники: вони підсвічуватимуться спеціальними приладами з пульсуючим ефектом й озвучуватимуться голосами одинадцяти українських поетів, що записали близько сорока власних віршів. Роботу зі збору поезій курував український поет, перекладач та літературознавець Остап Сливинський.

«Для нас надважливо підтримати українську культуру, адже без мистецтва немає майбутнього. Ми виступали співорганізаторами “Модуля тимчасовості” й саме там мали за честь познайомитися з Пабло. Так народився новий проєкт, що випливає з попереднього — “Примарна поезія”. Сподіваємося, що цей перфоманс стане знаковим у житті столиці. Великий бізнес не може жити окремо від суспільства, тому ми прагнемо брати участь у найрізноманітніших проявах його життя: освіті, культурі, військовій і гуманітарній допомозі», — зазначив Володимир Носов, засновник і СЕО криптобіржі WhiteBIT, що презентує подію.

Побачити перформанс можна буде 10—12 листопада в Києві з 17:00 до 23:00 на трьох локаціях: пам’ятник Володимирові Великому в парку «Володимирська гірка», пам’ятник Богданові Хмельницькому на Софійській площі та пам’ятник Григорію Сковороді на Контрактовій площі.

Нагадаємо, тимчасовий культурний простір «Модуль тимчасовості» працював на Контрактовій площі, а згодом вирушив у тур Україною, зібравши понад 56 500 відвідувачів. В основі простору — виставка сучасного мистецтва від 28 митців з 10 країн, що представляють роботи на тему «тимчасовості» — раптовості, невизначеності, крихкості часу. Відвідати простір тепер можна онлайн — за підтримки WhiteBIT повну копію МОТ і всі експонати перенесли в метавсесвіт, доступний з будь-якої точки світу.

WhiteBIT — це одна з найбільших європейських централізованих криптобірж родом з України. Компанія була заснована ще у 2018 році. На біржі представлено понад 350 торгових пар, 270 цифрових активів та 10 державних валют. WhiteBIT разом з Міністерством цифрової трансформації створили «Освітній проєкт з криптограмотності та блокчейну» на порталі Дія.Освіта. Компанія співпрацює з Національним університетом «Києво-Могилянська академія», МЗС України, є партнером Національної збірної команди України з футболу, футбольних клубів «Барселона» та «Трабзонспор», Lifecell та кіберспортивної платформи FACEIT. Мета WhiteBIT — масове впровадження технології блокчейн в Україні та світі.

  • 22 апреля 17:02 Покупка однокомнатной квартиры в Киеве равна 17 годам аренды: какая ситуация в других городах Украины    0
  • 11 апреля 16:41 Будут ли отключение света из-за разрушения Трипольской ТЭС — ответ «Укрэнерго»    0
  • 04 апреля 16:09 В Украине водителя могут оштрафовать за нарушения, которые он не совершал: причина    0
  • 20 марта 19:49 В Украине переименуют 5 городов и более 100 сел: полный список новых названий    0
  • 18 марта 15:46 500 гривен штрафа и год без прав: водителей в Украине могут жестко наказать за невиновное нарушение    0
  • 12 февраля 13:10 В Украину вернутся морозы до -15: синоптики предупредили, когда ждать похолодание    0
  • 29 января 17:39 Чего ждать от погоды в последний месяц зимы: прогноз на февраль от Укргидрометцентра    0
  • 11 января 17:18 Как изменилась ситуация на рынке недвижимости Украины в 2023 году: предложения и цены    0
  • 09 января 15:38 «Київпастранс» витратить вісім мільйонів гривень на скляні зупинки    0
  • 02 января 14:27 Заработают ли графики отключения света после ракетной атаки: в Yasno дали ответ    0
  • 29 декабря 16:44 В Украину идут 20-градусные морозы: даты и карта погоды    0
  • 15:49 Где в Украине самая дешевая и самая дорогая чашка кофе: индекс Эспрессо Украины 2023    0
  • 13 декабря 13:47 Демограф рассказал, сколько людей будет жить в Украине через 10 лет    0
  • 08 декабря 18:22 От Триполья до наших дней: для детей ВПЛ и военных запустили цикл бесплатных исторических экскурсий от COMINBANK    0
  • 04 декабря 17:36 В киевских кинотеатрах запускают сеансы для людей с нарушениями слуха и зрения    0
  • 01 декабря 13:34 Как получить свои первые водительские права в Украине: инструкция по новым правилам 2023 года    0
  • 28 ноября 15:07 Опубликован рейтинг самых дорогих городов для жизни в Украине    0
  • 09 ноября 15:44 Октябрь этого года стал самым теплым за всю историю наблюдений, но в ноябре погода в Украине изменится    0
  • 09 ноября 09:00 WhiteBIT надасть голоси закритим пам’ятникам Києва    0
  • 07 ноября 16:28 8 вещей, которые каждый водитель должен проверить в автомобиле до наступления зимы    0