WhiteBIT надасть голоси закритим пам’ятникам Києва WhiteBIT надасть голоси закритим пам’ятникам Києва
Місто

WhiteBIT надасть голоси закритим пам’ятникам Києва

Gloss 09 листопада, 2023, 09:00
 0

10—12 листопада три київських пам’ятники стануть місцем для мистецького перформансу «Примарна поезія» від іспанського художника Пабло Вальбуени. Подію презентує одна з найбільших європейських криптобірж з українським корінням — WhiteBIT. Закриті захисними спорудами Володимир Великий, Григорій Сковорода та Богдан Хмельницький стануть «полотном» для світлового шоу та віршів українських поетів. Цей проєкт — наступний етап виставки, що працювала в тимчасовому культурному просторі «Модуль тимчасовості» (МОТ).

Першу концепцію Пабло Вальбуена презентував у межах виставки МОТ, де показав відеосимуляцію на основі панорамного знімання ірпінського «кладовища автомобілів». Під час своєї подорожі до України на відкриття простору Пабло також відвідав деокуповані місця Київщини в пошуках правильної локації для майбутнього перформансу. Ці поїздки підштовхнули повністю змінити концепцію: замість сірості й розрухи, яку йому не раз траплялося бачити в новинах, художник побачив волю та стійкість українців, які не зупиняються, а й далі живуть, відновлюють свої будинки та вулиці після трагічних подій, оберігають культурні пам’ятки.

«”Примарна поезія [Київ]” повертає пам’ятники, захищені від війни, до життя у публічному просторі Києва. Щоб уникнути руйнування через російську агресію, монументи оточені мішками з піском, дерев’яними панелями та риштованням. Ці конструкції призначені для безпеки пам’ятників і культурних символів, які вони презентують, але водночас вони ховають їх від очей публіки, ніби величезні домовини», — описує митець.

ВІЗУАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ (автор: Пабло Вальбуена) Фото: ВІЗУАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ (автор: Пабло Вальбуена)

Цей проєкт тимчасово «оживляє» закриті пам’ятники: вони підсвічуватимуться спеціальними приладами з пульсуючим ефектом й озвучуватимуться голосами одинадцяти українських поетів, що записали близько сорока власних віршів. Роботу зі збору поезій курував український поет, перекладач та літературознавець Остап Сливинський.

«Для нас надважливо підтримати українську культуру, адже без мистецтва немає майбутнього. Ми виступали співорганізаторами “Модуля тимчасовості” й саме там мали за честь познайомитися з Пабло. Так народився новий проєкт, що випливає з попереднього — “Примарна поезія”. Сподіваємося, що цей перфоманс стане знаковим у житті столиці. Великий бізнес не може жити окремо від суспільства, тому ми прагнемо брати участь у найрізноманітніших проявах його життя: освіті, культурі, військовій і гуманітарній допомозі», — зазначив Володимир Носов, засновник і СЕО криптобіржі WhiteBIT, що презентує подію.

Побачити перформанс можна буде 10—12 листопада в Києві з 17:00 до 23:00 на трьох локаціях: пам’ятник Володимирові Великому в парку «Володимирська гірка», пам’ятник Богданові Хмельницькому на Софійській площі та пам’ятник Григорію Сковороді на Контрактовій площі.

Нагадаємо, тимчасовий культурний простір «Модуль тимчасовості» працював на Контрактовій площі, а згодом вирушив у тур Україною, зібравши понад 56 500 відвідувачів. В основі простору — виставка сучасного мистецтва від 28 митців з 10 країн, що представляють роботи на тему «тимчасовості» — раптовості, невизначеності, крихкості часу. Відвідати простір тепер можна онлайн — за підтримки WhiteBIT повну копію МОТ і всі експонати перенесли в метавсесвіт, доступний з будь-якої точки світу.

WhiteBIT — це одна з найбільших європейських централізованих криптобірж родом з України. Компанія була заснована ще у 2018 році. На біржі представлено понад 350 торгових пар, 270 цифрових активів та 10 державних валют. WhiteBIT разом з Міністерством цифрової трансформації створили «Освітній проєкт з криптограмотності та блокчейну» на порталі Дія.Освіта. Компанія співпрацює з Національним університетом «Києво-Могилянська академія», МЗС України, є партнером Національної збірної команди України з футболу, футбольних клубів «Барселона» та «Трабзонспор», Lifecell та кіберспортивної платформи FACEIT. Мета WhiteBIT — масове впровадження технології блокчейн в Україні та світі.

  • 22 квiтня 17:02 Купівля однокімнатної квартири в Києві дорівнює 17 рокам оренди: яка ситуація в інших містах України    0
  • 11 квiтня 16:41 Чи будуть відключення світла через руйнування Трипільської ТЕС — відповідь «Укренерго»    0
  • 04 квiтня 16:09 В Україні водія можуть оштрафувати за порушення, які він не скоював: причина    0
  • 20 березня 19:49 В Україні перейменують 5 міст та понад 100 сіл: повний список нових назв    0
  • 18 березня 15:46 500 гривень штрафу та рік без прав: водіїв в Україні можуть жорстко покарати за невинне порушення    0
  • 12 лютого 13:10 В Україну повернуться морози до -15: синоптики попередили, коли чекати на похолодання    0
  • 29 сiчня 17:39 Чого чекати від погоди в останній місяць зими: прогноз на лютий від Укргідрометцентру    0
  • 11 сiчня 17:18 Як змінилася ситуація на ринку нерухомості України у 2023 році: пропозиції та ціни    0
  • 09 сiчня 15:38 «Київпастранс» витратить вісім мільйонів гривень на скляні зупинки    0
  • 02 сiчня 14:27 Чи запрацюють графіки відключення світла після ракетної атаки: у Yasno дали відповідь    0
  • 29 грудня 16:44 В Україну йдуть 20-градусні морози: дати та карта погоди    0
  • 15:49 Де в Україні найдешевша та найдорожча чашка кави: індекс Еспресо України 2023    0
  • 13 грудня 13:47 Демограф розповів, скільки людей житиме в Україні через 10 років    0
  • 08 грудня 18:22 Від Трипілля до наших днів: для дітей ВПО і військових запустили цикл безкоштовних історичних екскурсій від COMINBANK    0
  • 04 грудня 17:36 У київських кінотеатрах запускають сеанси для людей з вадами слуху та зору    0
  • 01 грудня 13:34 Як отримати свої перші водійські права в Україні: інструкція за новими правилами 2023 року    0
  • 28 листопада 15:07 Опубліковано рейтинг найдорожчих міст для життя в Україні    0
  • 09 листопада 15:44 Жовтень цього року став найтеплішим за всю історію спостережень, але у листопаді погода в Україні зміниться    0
  • 09 листопада 09:00 WhiteBIT надасть голоси закритим пам’ятникам Києва    0
  • 07 листопада 16:28 8 речей, які кожен водій повинен перевірити в автомобілі до настання зими    0