Які продукти допоможуть підвищити лібідо: відповідь експерта з психосексуальної медицини Які продукти допоможуть підвищити лібідо: відповідь експерта з психосексуальної медицини
Здоровʼя та спорт

Які продукти допоможуть підвищити лібідо: відповідь експерта з психосексуальної медицини

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 08 серпня, 2023, 18:09
 0

Згідно з дослідженням, яке торік опублікував «Британський медичний журнал», кількість людей, які регулярно займаються сексом, зменшилася. Половина жінок і майже дві третини чоловіків хотіли б мати більш насичене статеве життя.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Як їжа впливає на лібідо? Чи існує між ними зв'язок? Чи допомагає їжа відчути необхідний настрій? А може навпаки – зменшує сексуальне бажання? На всі ці питання відповіла провідний консультант із психосексуальної медицини, представник Королівського коледжу акушерів та гінекологів Лейла Фродшам в інтерв'ю «ВВС Україна».

Чому знижується лібідо?

«Головні причини – це проблеми у відносинах та відсутність балансу між роботою та особистим життям», – каже доктор Фродшам.

У жінок це часто зумовлено менопаузою. Тканини, що колись зберігали природну вологість, атрофуються, тому під час сексу можуть виникати неприємні відчуття, сухість та біль.

Але найчастішою причиною сексуальних проблем є неврози. Тому всім, хто страждає на менопаузу або напади тривожності, Лейла Фродшам радить звернутися до лікаря.

Чи впливає харчування?

Неправильне харчування не можна вважати головною причиною низького лібідо, вважає Фродшам. Однак воно може погіршити існуючу проблему.

«Тривога та стрес, перевтома та робота зі змін впливають на те, яку їжу ми вибираємо. Люди харчуються нерозбірливо та зловживають шкідливими стравами та перекушуваннями. Така їжа зазвичай містить багато жиру, солі, цукру та рафінованих вуглеводів».

З іншого боку, і натомість стресу розвивається дефіцит магнію – мікроелемента, що впливає рівень сексуального потягу.

Ще один ворог лібідо – цукор. Його надмірне споживання негативно впливає на ендокринну систему, що відповідає за естрогени. У людей з надмірною вагою збільшується рівень глобуліну – білка, що зв'язує статеві гормони та виводить їх із організму.

Стрес змушує людей реагувати по-різному. Одні їдять більше за норму, а інші – катують себе безперервними дієтами та фізичними навантаженнями. Все це, звісно, не стимулює сексуальне бажання.

«Надмірні тренування та недостатня вага часто призводять до зниження рівня статевих гормонів у жінок. Тому дуже важливо дотримуватися здорового балансу. Це забезпечить і статевий потяг, і фертильність», – радить доктор Фродшам.

«Серед моїх пацієнтів – багато людей, які неправильно харчуються та не займаються спортом. Вони почуваються ніяково і соромляться роздягатися перед партнером», – пояснює Лейла.

«Ще один бар'єр на шляху до здорового способу життя – це стрес на роботі. Люди затримуються, їдять напівфабрикати. А вдома дивляться телевізор допізна, прокручують стрічку новин у соцмережах або розбирають робочу пошту. Так поступово пари втрачають емоційну близькість. І зрештою - потяг один до одного».

Що їсти, щоб підвищити лібідо?

Є думка, що сексуальне бажання стимулюють афродизіаки. Це харчові продукти або інші речовини, що нібито підвищують лібідо та потенцію. Проте наукових доказів впливу афродизіаків на організм людини немає.

Однак відомо, що деякі вітаміни та мінерали сприяють фертильності.

«Наприклад, устриці містять багато цинку, який потрібний організму для вироблення тестостерону. Вони заслужили на славу потужного афродизіаку ще й тому, що зовні нагадують жіночі геніталії. Джерелом цинку можуть бути й інші продукти, наприклад гарбузове насіння, але його рідко відносять до афродизіаків», – розповідає доктор Фродшам.

Вживаючи певну їжу, можна підвищити рівень дофаміну (гормону "задоволення"). Це свіжі фрукти та овочі, особливо чорниця, авокадо та спаржа.

Доктор Фродшам також радить додати до свого раціону продукти, що містять магній, який «особливо корисний гормональному балансу. Його багато в горіхах, насінні та листових овочах».

Що ще допоможе, окрім їжі?

«Важливо – стежити за своїм психічним здоров'ям та зменшувати тривожність. Тут допоможе медитація, гарний сон та відпочинок», – каже доктор Фродшам.

«Проводьте більше часу разом, обіймайтеся та виявляйте ніжність. Тілесний контакт підвищує рівень окситоцину, що посилює лібідо».

За словами сексолога, покращити стосунки допоможе планування сексу. Хтось скаже, що це може перетворити секс на рутину, але насправді це допоможе краще налаштуватися, спланувати щось нестандартне. Щоб жити разом, необхідно підтримувати контакт і статевий потяг.

Теги: світові новини , сексолог , лібідо , психологія , харчування , здоров'я , секс

  • 30 квiтня 17:58 П'ять звичок, з якими треба покінчити заради якісного сну    0
  • 18 квiтня 16:22 Стало відомо, де дивитись матчі збірної України на Євро-2024: які канали покажуть трансляції    0
  • 16 квiтня 15:40 Британський дієтолог назвав фрукти, які не дають схуднути    0
  • 08 квiтня 17:31 Що буде з організмом, якщо з'їдати хоча б одне яблуко на день    0
  • 03 квiтня 17:43 54-річна Дженніфер Лопес назвала звичку, яка допомагає їй залишатися у формі та стримувати потяг до їжі    0
  • 01 квiтня 18:00 Дослідження показало, що навіть дві ночі неспокійного сну можуть змусити людину почуватися на 4 роки старше    0
  • 25 березня 17:37 Вбивці колагену: 7 продуктів, які провокують зморшки та прискорюють старіння шкіри    0
  • 20 березня 14:50 5 психічних розладів, на які страждають жителі великих міст    0
  • 14 березня 15:53 Виявилося, що гарячий душ може бути шкідливим для здоров'я і навіть смертельним – Mirror    0
  • 07 березня 16:22 Декілька простих правил, які вдвічі прискорять ваше схуднення    0
  • 22 лютого 12:23 Сьогодні донецький Шахтар зіграє проти французького Марселя: де і коли дивитись вирішальний матч 1/8 фіналу Ліги Європи    0
  • 20 лютого 15:52 Експерти розповіли, як часто потрібно міняти зубну щітку, гребінець та інші предмети побуту    0
  • 15 лютого 15:27 Вчені розповіли, як подолати ранкову втому: три основні правила    0
  • 08 лютого 14:22 Усик - Фьюрі: букмекери змінили коефіцієнти після скасування та перенесення бою    0
  • 13:36 До 2050 року захворюваність на рак у світі зросте більш ніж на 75% — прогноз ВООЗ    0
  • 01 лютого 15:06 Ви повинні це побачити: вийшло епічне промо-відео до бою Усік – Ф'юрі    0
  • 30 сiчня 15:35 99-річна плавчиня з Канади побила три світові рекорди за один день (відео)    0
  • 25 сiчня 16:07 Ці 10 продуктів помітно прискорять ріст волосся    0
  • 23 сiчня 15:56 Білл Гейтс заявив, що нові вакцини від COVID-19 будуть у вигляді пластирів    0
  • 17 сiчня 16:05 Все, що варто знати про ліпосакцію    0