Стоматолог назвав три продукти, які краще не їсти на сніданок Стоматолог назвав три продукти, які краще не їсти на сніданок
Здоровʼя та спорт

Стоматолог назвав три продукти, які краще не їсти на сніданок

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 16 серпня, 2023, 19:31
 0

Кожен хотів би мати здорові зуби та білосніжну посмішку, але не всі замислюються про те, які саме продукти можуть негативно впливати на зубну емаль, якщо вживати їх вранці натщесерце. Стоматолог Абель Азізі докладно пояснив, які три продукти краще уникати під час сніданку, передає U-News.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

«Щоб запобігти пошкодженню зубів і зберегти здоров'я порожнини рота, важливо уникати певних продуктів, які можуть мати негативний вплив на зуби, особливо вранці, коли природні захисні сили ротової порожнини знижені через зменшення вироблення слини під час сну», – пояснює стоматолог.

Цитрусові

«Відмова від цитрусових з ранку має вирішальне значення для запобігання пошкодженню зубів через їхню високу кислотність, — пояснює стоматолог. – Цитрусові, такі як апельсини, грейпфрути та лимони, містять лимонну кислоту, яка може послабити зубну емаль, роблячи зуби більш уразливими до ерозії та карієсу».

Якщо у вас чутливі зуби, це, безумовно, має вас зацікавити. Лікар пояснив наукове підґрунтя:

«Ранкове вироблення слини слабке, що знижує природний захист ротової порожнини від кислот, а споживання кислих фруктів у цей час може посилити пошкодження. Бажано обирати менш кислі варіанти сніданку, щоб захистити зубну емаль і здоров'я порожнини рота в цілому».

Кава

Багато людей починають свій день з чашки чорної кави натщесерце, але стоматолог Абель Азізі застерігає від гарячого напою, якщо ви хочете уникнути жовтих зубів або навчитися відбілювати зуби в домашніх умовах.

«Рекомендується уникати кави вранці, щоб запобігти пошкодженню зубів через її подвійний вплив — кислотність і потенційне фарбування. Кава кисла за своєю природою і з часом може поступово руйнувати зубну емаль, особливо якщо її вживати натщесерце, коли вироблення слини знижується».

Лікар додає:

«Крім того, темні пігменти кави можуть призвести до зміни кольору зубів, що погіршує їх естетичний вигляд. Щоб захистити здоров'я порожнини рота, бажано звести до мінімуму споживання кави вранці і подумати про те, щоб прополоскати рот водою після вживання кави, аби допомогти пом'якшити її вплив».

Солодкі пластівці та випічка

«Відмова від солодких каш і випічки вранці має важливе значення для запобігання пошкодженню зубів через високий вміст цукру і потенційну здатність сприяти розвитку карієсу», - зазначає лікар.

«Солодкі каші та випічка створюють середовище, сприятливе для росту шкідливих бактерій у роті, оскільки вони є постійним джерелом цукру, яким харчуються бактерії, що призводить до вироблення кислоти та ерозії емалі. Споживання цих продуктів на початку дня, коли потік слини зменшується під час сну, посилює ризик пошкодження. Вибір альтернативних варіантів сніданку зі зниженим вмістом цукру може допомогти захистити зубну емаль і підтримати здоров'я порожнини рота в довгостроковій перспективі», – підсумував лікар.

Теги: новини , здоров'я , зуби , стоматолог , поради , сніданки

  • 30 квiтня 17:58 П'ять звичок, з якими треба покінчити заради якісного сну    0
  • 18 квiтня 16:22 Стало відомо, де дивитись матчі збірної України на Євро-2024: які канали покажуть трансляції    0
  • 16 квiтня 15:40 Британський дієтолог назвав фрукти, які не дають схуднути    0
  • 08 квiтня 17:31 Що буде з організмом, якщо з'їдати хоча б одне яблуко на день    0
  • 03 квiтня 17:43 54-річна Дженніфер Лопес назвала звичку, яка допомагає їй залишатися у формі та стримувати потяг до їжі    0
  • 01 квiтня 18:00 Дослідження показало, що навіть дві ночі неспокійного сну можуть змусити людину почуватися на 4 роки старше    0
  • 25 березня 17:37 Вбивці колагену: 7 продуктів, які провокують зморшки та прискорюють старіння шкіри    0
  • 20 березня 14:50 5 психічних розладів, на які страждають жителі великих міст    0
  • 14 березня 15:53 Виявилося, що гарячий душ може бути шкідливим для здоров'я і навіть смертельним – Mirror    0
  • 07 березня 16:22 Декілька простих правил, які вдвічі прискорять ваше схуднення    0
  • 22 лютого 12:23 Сьогодні донецький Шахтар зіграє проти французького Марселя: де і коли дивитись вирішальний матч 1/8 фіналу Ліги Європи    0
  • 20 лютого 15:52 Експерти розповіли, як часто потрібно міняти зубну щітку, гребінець та інші предмети побуту    0
  • 15 лютого 15:27 Вчені розповіли, як подолати ранкову втому: три основні правила    0
  • 08 лютого 14:22 Усик - Фьюрі: букмекери змінили коефіцієнти після скасування та перенесення бою    0
  • 13:36 До 2050 року захворюваність на рак у світі зросте більш ніж на 75% — прогноз ВООЗ    0
  • 01 лютого 15:06 Ви повинні це побачити: вийшло епічне промо-відео до бою Усік – Ф'юрі    0
  • 30 сiчня 15:35 99-річна плавчиня з Канади побила три світові рекорди за один день (відео)    0
  • 25 сiчня 16:07 Ці 10 продуктів помітно прискорять ріст волосся    0
  • 23 сiчня 15:56 Білл Гейтс заявив, що нові вакцини від COVID-19 будуть у вигляді пластирів    0
  • 17 сiчня 16:05 Все, що варто знати про ліпосакцію    0