Названо 8 кімнатних рослин, які покращують психічне здоров'я Названо 8 кімнатних рослин, які покращують психічне здоров'я
Здоровʼя та спорт

Названо 8 кімнатних рослин, які покращують психічне здоров'я

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 27 листопада, 2023, 19:32
 0

Дослідження показують, що час, проведений серед рослин на природі має значні переваги для психічного здоров'я. Зокрема, це зниження рівня стресу, покращення настрою, збільшення концентрації уваги та зниження ризику психічних розладів.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

90 відсотків людей більшість часу перебувають у приміщенні, а це означає, що середньостатистична людина проводить на природі мінімальну кількість часу, стверджує Американська психологічна організація з посиланням на дослідження Університету Редінга та Королівського садівничого товариства. Тому вчені розповіли, які кімнатні рослини мають переваги для здоров'я, зокрема для психічного.

Сансев'єрія ("тещин язик" або "зміїна шкіра")

Цей вазон не потребує особливого догляду, але може покращити якість повітря в приміщенні, перетворюючи вуглекислий газ на кисень та поглинаючи токсини з повітря.

Вона витримує широкий діапазон освітленості від слабкого до яскравого непрямого світла. Поливайте його помірно, даючи ґрунту просохнути між поливами.

Фікус Бенжаміна

Ця рослина також відома своїми очисними властивостями. Згідно з дослідженням, фікус увійшов до трійки найефективніших рослин для покращення настрою та загального психічного здоров'я. Але це не єдина його перевага, кажуть експерти.

Доглядати дерево в горщику відносно легко, якщо забезпечити йому відповідні умови. Фікуси люблять світло, але воно має бути розсіяним, без попадання прямих сонячних променів. Фікус Бенджаміна не любить холодного грунту, тому краще ставити підставку під горщик і не ставити на холодне підвіконня.

Дереву потрібне вологе повітря, адже воно родом із тропіків. Бажано обприскувати листя, поливати відстояною водою кімнатної температури. Однак не забудьте дати верхньому сантиметру ґрунту просохнути між кожним поливом.

Маранта біложильчаста

Маранта відома своїм красивим листям і може додати життєрадісності приміщенню, а вам підняти настрій. З широким зеленим листям і характерними червоно-білими позначками, вони можуть стимулювати візуальний інтерес і створювати відчуття жвавості та зв'язку з природою.

Щоб доглядати за рослиною, вам потрібно забезпечити яскраве непряме світло та постійно вологий ґрунт.

Пальми

Пальми слід тримати на яскравому непрямому світлі. Поливати рослину слід, коли верхній шар ґрунту висохне для забезпечення належного дренажу та запобігти гниття коренів.

Пальми з їх пишним пір'ястим листям можуть створити тропічну і безтурботну атмосферу. Їх асоціюють із тропічними країнами, що може викликати позитивні спогади та розслаблення.

Аспленіум гніздовий

Аспленіум гніздовий – вид папороті, що має унікальну текстуру. Ця естетична рослина може покращити настрій, а пишне та яскраво-зелене листя заспокоює.

Щодо догляду, то потрібно забезпечити рослину яскравим непрямим світлом, хоча вона може переносити низьку освітленість. Підтримуйте ґрунт рівномірно вологим, уникайте як перезволоження, так і пересихання.

Епіпремнум золотистий

Рослина відома своїми кучерявими ліанами і серцеподібним листям. Епіпремнум потребує мінімального освітлення, а вода потрібна лише тоді, коли ґрунт починає висихати.

Простота догляду за цією рослиною може допомогти тим, хто страждає на психічні розлади, такі як депресія, адже якщо не доглядати її протягом тижня, вона все одно продовжить рости.

Драцена звичайна

Рослина має тонке листя, яке схоже на меч. Драцена виявилася ефективним засобом покращення настрою людей.

Драцена віддає перевагу яскравому, непрямому світлу, але може переносити низьку освітленість. Вазон не вимагає особливого догляду, потрібно дати ґрунту частково висохнути між поливами та уникати надмірного поливу.

Кактуси

Як відомо, рослини із зеленим листям вважаються найбільш привабливими, що також покращує настрій. Згідно з дослідженням, кактуси мали менш заспокійливий ефект порівняно з іншими рослинами, але квітучі кактуси все одно справляли позитивне враження.

Кактус - невибаглива рослина, що вимагає мінімального поливу. Тільки не забудьте забезпечити їм яскраве, непряме світло.

Фото: відкриті джерела

Теги: світові новини , домашні рослини , здоров'я , догляд , квіти

  • 30 квiтня 17:58 П'ять звичок, з якими треба покінчити заради якісного сну    0
  • 18 квiтня 16:22 Стало відомо, де дивитись матчі збірної України на Євро-2024: які канали покажуть трансляції    0
  • 16 квiтня 15:40 Британський дієтолог назвав фрукти, які не дають схуднути    0
  • 08 квiтня 17:31 Що буде з організмом, якщо з'їдати хоча б одне яблуко на день    0
  • 17:43 54-річна Дженніфер Лопес назвала звичку, яка допомагає їй залишатися у формі та стримувати потяг до їжі    0
  • 01 квiтня 18:00 Дослідження показало, що навіть дві ночі неспокійного сну можуть змусити людину почуватися на 4 роки старше    0
  • 25 березня 17:37 Вбивці колагену: 7 продуктів, які провокують зморшки та прискорюють старіння шкіри    0
  • 20 березня 14:50 5 психічних розладів, на які страждають жителі великих міст    0
  • 14 березня 15:53 Виявилося, що гарячий душ може бути шкідливим для здоров'я і навіть смертельним – Mirror    0
  • 07 березня 16:22 Декілька простих правил, які вдвічі прискорять ваше схуднення    0
  • 22 лютого 12:23 Сьогодні донецький Шахтар зіграє проти французького Марселя: де і коли дивитись вирішальний матч 1/8 фіналу Ліги Європи    0
  • 20 лютого 15:52 Експерти розповіли, як часто потрібно міняти зубну щітку, гребінець та інші предмети побуту    0
  • 15 лютого 15:27 Вчені розповіли, як подолати ранкову втому: три основні правила    0
  • 08 лютого 14:22 Усик - Фьюрі: букмекери змінили коефіцієнти після скасування та перенесення бою    0
  • 02 лютого 13:36 До 2050 року захворюваність на рак у світі зросте більш ніж на 75% — прогноз ВООЗ    0
  • 01 лютого 15:06 Ви повинні це побачити: вийшло епічне промо-відео до бою Усік – Ф'юрі    0
  • 30 сiчня 15:35 99-річна плавчиня з Канади побила три світові рекорди за один день (відео)    0
  • 25 сiчня 16:07 Ці 10 продуктів помітно прискорять ріст волосся    0
  • 23 сiчня 15:56 Білл Гейтс заявив, що нові вакцини від COVID-19 будуть у вигляді пластирів    0
  • 17 сiчня 16:05 Все, що варто знати про ліпосакцію    0