10 альтернативних продуктів, якими можна замінити вашу звичну їжу 10 альтернативних продуктів, якими можна замінити вашу звичну їжу
Здоровʼя та спорт

10 альтернативних продуктів, якими можна замінити вашу звичну їжу

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 24 сiчня, 2024, 13:29
 0

Щодня ми харчуємося звичними стравами. Вкрай рідко в наш раціон потрапляє якийсь новий продукт. У цій статті ви дізнаєтеся, якими продуктами можна замінити те, що ви їсте, щоб виглядати ще краще, стрункіше і відчувати легкість від харчування.

*Стаття переведена за допомогою бюро перекладів: дізнатися на https://profpereklad.ua/

Білий рис → Кіноа

100 г кіноа містить 4,4 г чистого білка, що більше, ніж у будь-якого іншого зернового. Для порівняння: у тій же кількості рису білка всього 2,4 г. Цей американський рис також містить усі дев'ять амінокислот, необхідних організму. Крім того, кіноа багата фосфором (втричі більше, ніж у рисі), залізом (удвічі перевершує пшеницю), кальцієм, цинком та клітковиною.

Рис відрізняється великою кількістю вуглеводів, але калорій в одній його порції трохи менше. Але кіно більш ефективно переробляється організмом, забезпечуючи все тіло паливом з чистого білка. Крім того, він благотворно впливає на здоров'я шлунка. Тому у суперечці з рисом та багатьма іншими зерновими кіноа виграє.

Білий хліб → Лаваш

Вівсяний хліб, а також вироби із пророщеного цільного або житнього зерна є найкориснішими. Справа в тому, що вони піддаються мінімальній обробці та зберігають найбільшу кількість вітамінів та поживних речовин. Але такий хліб дуже важко знайти на прилавках звичайних магазинів, і він буде коштувати недешево.

Тому для своїх бутербродів замість нарізаного білого хліба вибирайте тонкий лаваш без дріжджів: у ньому менше калорій і жирів. Крім того, у лаваші також є залізо та кальцій. У порівнянні з ним білий хліб практично не має поживної цінності.

Картопляне пюре → Пюре з цвітної капусти

Картопляне пюре має високий глікемічний індекс, а отже, при однаковому розмірі порції найбільше вплине на рівень цукру в крові. Крім цього, дієтологи радять обмежити в раціоні картопля при надмірній масі тіла та ожирінні.

У той час як у пюре з цвітної капусти міститься багато рослинного білка, у тому числі містяться незамінні амінокислоти як холін, аргінін, лізин, триптофан, метіонін.

Коржики з пшеничного борошна → Коржики з кукурудзяного борошна

Один 100-грамовий кукурудзяний коржик містить всього 218 ккал і 2,85 г жирів, тоді як аналогічний за вагою виріб з пшеничного борошна - 306 ккал і 7,99 г жиру. Різниця очевидна!

Сметана → Грецький йогурт

Нежирний грецький йогурт має ніжний м'який смак. За консистенцією він трохи товстіший, ніж сметана, і може стати чудовим замінником, оскільки має низьку калорійність. Крім того, грецький йогурт благотворно впливає на психологічний стан, зміцнює кістки та допомагає схуднути.

Сік → Фруктова вода

Фруктові соки (навіть якщо вони свіжі і зроблені з використанням усіх технологій) насправді не дуже корисні. Справа в тому, що найчастіше вони містять цукор та солодкий сироп, які провокують наш організм виробляти та відкладати зайвий жир.

Тому вибирайте воду зі свіжими фруктами замість соків. Розм'якніть ягоди та фрукти у склянці, залийте водою та залиште в холодильнику на 10 хвилин. Отриманий напій допоможе вам уникнути зайвих калорій і вплине на здоров'я зубів.

Майонез → Пюре з авокадо

Чи любите ви різні закуски із соусами? Тоді рахуйте: 100 г майонезу містять 714 ккал, безліч насичених жирів і близько 679 мг натрію. А в тій же кількості м'якоті авокадо - всього 103 ккал, а натрію - не більше 10 мг. При цьому його користь для здоров'я фантастична: він лідирує у списку продуктів проти старіння, тому що містить корисний рослинний жир та вітамін Е.

Авокадо також містить глютатіон, потужний антиоксидант, який допомагає організму насичуватися киснем і калієм, що підтримує шкіру і судини в хорошому стані. Не дивно, деякі вважають гуакамоле-пюрированную м'якоть авокадо супередою.

Картопля фрі → Солодка запечена картопля (батат)

Картопля фрі шкідлива з об'єктивних причин: вона містить безліч насичених жирів та вуглеводів, які не приносять нічого хорошого організму. Інша справа - батат, або солодка картопля. Він містить велику кількість вітамінів і поживних речовин, які так корисні для організму: а, С, білок та клітковину.

Крім того, батат легше перетравлюється, ніж звичайна картопля, яка містить шкідливі у великій кількості глікоалкалоїди. Так що наступного разу, коли ви захочете перекусити порцією фрі, краще запікайте натомість батат у духовці.

Томатний кетчуп → Свіжі помідори

Здавалося б, що поганого у томатних кетчупах, адже це просто помідори? Але немає. Вони часто містять велику кількість цукру, а іноді й інших незрозумілих інгредієнтів, які точно не потрібні тим, хто намагається підтримувати здорову дієту.

Тому краще вибирати свіжі, нарізані кубиками чи подрібнені помідори. Принаймні так ви точно знатимете, що кладете собі в рот. І ви точно не отримаєте безліч непотрібних вам цукрів, які тільки стимулюють ваше тіло виробляти і відкладати жир. Крім того, помідори корисні для шкіри, серця та шлунка.

Паста → Цільнозернові макарони

Калорійність цих продуктів майже однакова. Однак поглинання великої кількості пасти-їжі з високим вмістом вуглеводів збільшує ризик серцево-судинних захворювань. У той час як цільнозернові макарони, навпаки, можуть зменшити його.

Вживаючи локшину, спагетті або ріжки з цільнозернового борошна, ви отримаєте більше поживних речовин, наберете менше ваги та уникнете хронічних запалень.

Теги: здоров'я , схуднення , альтернатива , їжа , харчування , світові новини

  • 30 квiтня 17:58 П'ять звичок, з якими треба покінчити заради якісного сну    0
  • 18 квiтня 16:22 Стало відомо, де дивитись матчі збірної України на Євро-2024: які канали покажуть трансляції    0
  • 16 квiтня 15:40 Британський дієтолог назвав фрукти, які не дають схуднути    0
  • 08 квiтня 17:31 Що буде з організмом, якщо з'їдати хоча б одне яблуко на день    0
  • 03 квiтня 17:43 54-річна Дженніфер Лопес назвала звичку, яка допомагає їй залишатися у формі та стримувати потяг до їжі    0
  • 18:00 Дослідження показало, що навіть дві ночі неспокійного сну можуть змусити людину почуватися на 4 роки старше    0
  • 25 березня 17:37 Вбивці колагену: 7 продуктів, які провокують зморшки та прискорюють старіння шкіри    0
  • 20 березня 14:50 5 психічних розладів, на які страждають жителі великих міст    0
  • 14 березня 15:53 Виявилося, що гарячий душ може бути шкідливим для здоров'я і навіть смертельним – Mirror    0
  • 07 березня 16:22 Декілька простих правил, які вдвічі прискорять ваше схуднення    0
  • 22 лютого 12:23 Сьогодні донецький Шахтар зіграє проти французького Марселя: де і коли дивитись вирішальний матч 1/8 фіналу Ліги Європи    0
  • 20 лютого 15:52 Експерти розповіли, як часто потрібно міняти зубну щітку, гребінець та інші предмети побуту    0
  • 15 лютого 15:27 Вчені розповіли, як подолати ранкову втому: три основні правила    0
  • 08 лютого 14:22 Усик - Фьюрі: букмекери змінили коефіцієнти після скасування та перенесення бою    0
  • 02 лютого 13:36 До 2050 року захворюваність на рак у світі зросте більш ніж на 75% — прогноз ВООЗ    0
  • 15:06 Ви повинні це побачити: вийшло епічне промо-відео до бою Усік – Ф'юрі    0
  • 30 сiчня 15:35 99-річна плавчиня з Канади побила три світові рекорди за один день (відео)    0
  • 25 сiчня 16:07 Ці 10 продуктів помітно прискорять ріст волосся    0
  • 23 сiчня 15:56 Білл Гейтс заявив, що нові вакцини від COVID-19 будуть у вигляді пластирів    0
  • 17 сiчня 16:05 Все, що варто знати про ліпосакцію    0