10 альтернативних продуктів, якими можна замінити вашу звичну їжу
Щодня ми харчуємося звичними стравами. Вкрай рідко в наш раціон потрапляє якийсь новий продукт. У цій статті ви дізнаєтеся, якими продуктами можна замінити те, що ви їсте, щоб виглядати ще краще, стрункіше і відчувати легкість від харчування.
*Стаття переведена за допомогою бюро перекладів: дізнатися на https://profpereklad.ua/
Білий рис → Кіноа
100 г кіноа містить 4,4 г чистого білка, що більше, ніж у будь-якого іншого зернового. Для порівняння: у тій же кількості рису білка всього 2,4 г. Цей американський рис також містить усі дев'ять амінокислот, необхідних організму. Крім того, кіноа багата фосфором (втричі більше, ніж у рисі), залізом (удвічі перевершує пшеницю), кальцієм, цинком та клітковиною.
Рис відрізняється великою кількістю вуглеводів, але калорій в одній його порції трохи менше. Але кіно більш ефективно переробляється організмом, забезпечуючи все тіло паливом з чистого білка. Крім того, він благотворно впливає на здоров'я шлунка. Тому у суперечці з рисом та багатьма іншими зерновими кіноа виграє.
Білий хліб → Лаваш
Вівсяний хліб, а також вироби із пророщеного цільного або житнього зерна є найкориснішими. Справа в тому, що вони піддаються мінімальній обробці та зберігають найбільшу кількість вітамінів та поживних речовин. Але такий хліб дуже важко знайти на прилавках звичайних магазинів, і він буде коштувати недешево.
Тому для своїх бутербродів замість нарізаного білого хліба вибирайте тонкий лаваш без дріжджів: у ньому менше калорій і жирів. Крім того, у лаваші також є залізо та кальцій. У порівнянні з ним білий хліб практично не має поживної цінності.
Картопляне пюре → Пюре з цвітної капусти
Картопляне пюре має високий глікемічний індекс, а отже, при однаковому розмірі порції найбільше вплине на рівень цукру в крові. Крім цього, дієтологи радять обмежити в раціоні картопля при надмірній масі тіла та ожирінні.
У той час як у пюре з цвітної капусти міститься багато рослинного білка, у тому числі містяться незамінні амінокислоти як холін, аргінін, лізин, триптофан, метіонін.
Коржики з пшеничного борошна → Коржики з кукурудзяного борошна
Один 100-грамовий кукурудзяний коржик містить всього 218 ккал і 2,85 г жирів, тоді як аналогічний за вагою виріб з пшеничного борошна - 306 ккал і 7,99 г жиру. Різниця очевидна!
Сметана → Грецький йогурт
Нежирний грецький йогурт має ніжний м'який смак. За консистенцією він трохи товстіший, ніж сметана, і може стати чудовим замінником, оскільки має низьку калорійність. Крім того, грецький йогурт благотворно впливає на психологічний стан, зміцнює кістки та допомагає схуднути.
Сік → Фруктова вода
Фруктові соки (навіть якщо вони свіжі і зроблені з використанням усіх технологій) насправді не дуже корисні. Справа в тому, що найчастіше вони містять цукор та солодкий сироп, які провокують наш організм виробляти та відкладати зайвий жир.
Тому вибирайте воду зі свіжими фруктами замість соків. Розм'якніть ягоди та фрукти у склянці, залийте водою та залиште в холодильнику на 10 хвилин. Отриманий напій допоможе вам уникнути зайвих калорій і вплине на здоров'я зубів.
Майонез → Пюре з авокадо
Чи любите ви різні закуски із соусами? Тоді рахуйте: 100 г майонезу містять 714 ккал, безліч насичених жирів і близько 679 мг натрію. А в тій же кількості м'якоті авокадо - всього 103 ккал, а натрію - не більше 10 мг. При цьому його користь для здоров'я фантастична: він лідирує у списку продуктів проти старіння, тому що містить корисний рослинний жир та вітамін Е.
Авокадо також містить глютатіон, потужний антиоксидант, який допомагає організму насичуватися киснем і калієм, що підтримує шкіру і судини в хорошому стані. Не дивно, деякі вважають гуакамоле-пюрированную м'якоть авокадо супередою.
Картопля фрі → Солодка запечена картопля (батат)
Картопля фрі шкідлива з об'єктивних причин: вона містить безліч насичених жирів та вуглеводів, які не приносять нічого хорошого організму. Інша справа - батат, або солодка картопля. Він містить велику кількість вітамінів і поживних речовин, які так корисні для організму: а, С, білок та клітковину.
Крім того, батат легше перетравлюється, ніж звичайна картопля, яка містить шкідливі у великій кількості глікоалкалоїди. Так що наступного разу, коли ви захочете перекусити порцією фрі, краще запікайте натомість батат у духовці.
Томатний кетчуп → Свіжі помідори
Здавалося б, що поганого у томатних кетчупах, адже це просто помідори? Але немає. Вони часто містять велику кількість цукру, а іноді й інших незрозумілих інгредієнтів, які точно не потрібні тим, хто намагається підтримувати здорову дієту.
Тому краще вибирати свіжі, нарізані кубиками чи подрібнені помідори. Принаймні так ви точно знатимете, що кладете собі в рот. І ви точно не отримаєте безліч непотрібних вам цукрів, які тільки стимулюють ваше тіло виробляти і відкладати жир. Крім того, помідори корисні для шкіри, серця та шлунка.
Паста → Цільнозернові макарони
Калорійність цих продуктів майже однакова. Однак поглинання великої кількості пасти-їжі з високим вмістом вуглеводів збільшує ризик серцево-судинних захворювань. У той час як цільнозернові макарони, навпаки, можуть зменшити його.
Вживаючи локшину, спагетті або ріжки з цільнозернового борошна, ви отримаєте більше поживних речовин, наберете менше ваги та уникнете хронічних запалень.
Теги: здоров'я , схуднення , альтернатива , їжа , харчування , світові новини