5 ознак того, що ви їсте занадто багато цукру
Важко уявити життя без цукру - він міститься у багатьох продуктах, які ми їмо. Але скільки цукру надто багато? Про це пише Vogue.
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
Американська кардіологічна асоціація рекомендує жінкам вживати трохи більше шести столових ложок щодня; чоловікам – не більше дев'яти. Це еквівалентно 25-36 г цукру або приблизно 100-150 ккал на день. При цьому Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує з'їдати не більше 50 г, а в ідеалі - не більше 25 г цукру на день.
Багато чи мало?
Банка кока-коли містить 39 грам цукру, всі знають, що його багато. Але навіть «здорові» продукти наповнені прихованим цукром: батончик граноли – 8 г, баночка чорничного грецького йогурту – 14 г. Більшість із нас споживає щонайменше вдвічі більше, ніж потрібно.
Більшість цукру ми вживаємо навіть не спеціально. Він прихований у цукерках, тістечках та соку, а також у багатьох оброблених продуктах харчування. І їх не завжди легко дізнатися у списках інгредієнтів.
Враховуючи всю цю підступність великих харчових корпорацій, може важко зрозуміти, що споживання цукру виходить з-під контролю. Vogue UK поставили це питання доктору Лелі Алеманн, фахівцю з дерматології, флебології, проктології та дієтології. Ось можливі ознаки того, що ви їсте надто багато цукру.
1. Збільшення ваги і постійний голод
Не секрет, що цукор дуже калорійний, але є ще одна причина, чому ми можемо швидко набрати вагу: "Якщо ви їсте занадто багато цукру, ви постійно голодні", — каже Алеман. "Причина цього в тому, що цукор швидко підвищує рівень глюкози в крові, але не насичує через брак клітковини. Коли ви постійно голодні, ви з’їдаєте більше, ніж потрібно, що зрештою призводить до збільшення ваги".
2. Акне
"Коли ми їмо цукор, підвищується не тільки рівень інсуліну, а й гормону, який називається інсуліноподібним фактором росту 1 або скорочено IGF-1", — пояснює Алеманн. "Разом з інсуліном IGF-1 стимулює роботу сальних залоз і надмірне зроговіння в області сальних залоз, через що вони закупорюються, що призводить до появи прищів і запалень".
3. Тяга до солодкого і перепади настрою
"Коли ми їмо цукор, рівень глюкози швидко підвищується, що призводить до вивільнення інсуліну, однак цей сплеск часто настільки сильний, що рівень цукру в крові не падає до нормального рівня, а натомість падає нижче початкового. Це називається гіпоглікемією, яка потім призводить до тяги до солодкого. У деяких людей це також призводить до перепадів настрою та дратівливості", — каже Алеманн.
4. Запалення і слабкий імунітет
"Зазвичай цукор засвоюється організмом через тонкий кишечник. Однак, якщо кількість простих цукрів в раціоні (таких як глюкоза та фруктоза) перевищує ємність тонкого кишечника, вони потрапляють у товстий кишечник", — зауважує Алеман. Потім цукри стають їжею для бактерій, які там живуть: "Вибіркове харчування призводить до розмноження цих бактерій. Проблема полягає в тому, що, на жаль, на своїй бактеріальній поверхні вони несуть ендотоксини, які потім можуть покинути кишечник і потрапити в кров, що призводить до тихого запалення, яке прискорює старіння та послаблює імунну систему".
5. Прискорене старіння
"Науково доведено, що високе споживання цукру призводить до утворення так званих AGEs або прогресивних кінцевих продуктів глікації", — пояснює Алеманн. Вони фактично розплавляють наші колагенові волокна: "Коли AGE занадто багато, колагенові волокна стають жорсткими, крихкими та руйнуються. Тіло також менш здатне самовідновлюватися, а це означає, що якість колагену ще більше погіршується".
Текст: Філіп Вехсак
За матеріалами vogue.co.uk
Теги: світові новини , здоров'я , харчування , дієтолог , доктор , цукор