Росіяни крадуть українські пісні Росіяни крадуть українські пісні
Музика та кіно

Новий "тренд": росіяни крадуть українські пісні та видають за свої

Росіяни крадуть українські пісні Фото: Олександр Шатов
Марина Горносталь 09 червня, 2022, 22:26
 0

Зараз у процесі війни в Україні, розв'язаної Росією, для багатьох українців не буде секретом, що росіяни багато чого звикли красти. Внаслідок вторгнення російських солдатів, після деокупації територій, фіксується безліч випадків крадіжки майна в українців: пральні машинки, гроші, прикраси, техніка та багато іншого. Насправді ж росіяни вже довгий час крадуть і не лише матеріальне майно, а й інтелектуальну власність – наприклад музику.

Не забудьте підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.

У Росії, ймовірно, звикли користуватися принципом висловлювання англійського філософа Френсіса Бекона "Як гора не хоче йти до Магомета, Магомет піде до неї", тому росіяни, крім крадіжки музики, вирішили ще й створювати російськомовні кавери на українські пісні, замість створення своїх унікальних композицій.

Gloss.ua зібрав деякі пісні, які були переспівані громадянами РФ, а також вкрадені Росією та видані за свої.

Російські кавери на українські пісні

Публічне використання кавер-версій не вважається незаконним, якщо метою не є одержання з них заробітку. У протилежному випадку - необхідно питати дозволу на використання пісень у правовласника. Проте, не всіх порушників карають через потенційно довгі судові розгляди.

Якийсь Дмитро Швець у ютубі записує багато російськомовних каверів на українські композиції. У нього в блозі багато переспіваних пісень Кузьми Скрябіна та інших українських виконавців із кліпами, де зібрано кадри з різних фільмів.

Можете оцінити роботи Швеця, який "украв" пісню Скрябіна "Мам", пісню Океана Ельзи "Коли ми станем собою", пісню гурту "Антитіла" та десантника АТО Олександра Рожко "Не сумуй" ("В той день, коли закiнчиться вiйна").

Оригінал:



Російський кавер:



Деякі патріоти Росії вирішили переспівати російською мовою хіт 2013 року українського гурту "Океан Ельзи" "Обійми", пісню Христини Соловій "Тримай" та інші композиції, що українські користувачі в мережі сприйняли негативно.

@viktoriiaaa_69_ #fyp #on ♬ ГАБНІМІ МІНЬЯ - Viktoriia

@russia.z_ #Россия # РоссияПобедит🇷🇺♾️ #украинадно🤢🤮 #РОСІЯТОП #путінкраш❤️❤️❤️❤️❤️ #РосіяКраща # кримросисис2014года

Оригінал:


Крім того, на ютуб-каналі MUSEN також є російськомовний кавер на досить популярну пісню "Шум" українського електрофолк-гурту Go_A, який поїхав із цією композицією представляти Україну на "Євробачення-2021". Зазначимо, що тоді колектив посів п'яте місце у фіналі конкурсу.

Російський кавер:

Оригінал:

Вкрадені росіянами пісні

Якщо ви чули пісню 1992 року нібито російського гурту "Нэнси" під назвою "Дым сигарет с ментолом", то дізнаєтесь, що вона створена у Костянтинівці Донецької області України. Авторство привласнив собі Анатолій Бондаренко. Щоправда, зараз у "Вікіпедії" вже сказано, що гурт є російсько-українським.

У Росії стверджують, що вони мають російську народну пісню, яку знає кожен "Ой, мороз, мороз, не морозь меня!". За їхньою версією, композиція написана у 1954—1956 роках. Автором цієї пісні в закінченому варіанті є Марія Уварова, дружина першого виконавця пісні — Олександра Уварова.

Проте мало хто знає, що "Ой, мороз, мороз" написана в Україні в 1936 році. Дослідники стверджують, що композиція була популярною ще на початку 20 століття у Вінницькій області. Текст росіяни змінили на дві треті, але музика не змінилася.

Вкрадена пісня:

Оригінал:

Для багатьох українців це буде не новиною, адже після початку збройного вторгнення Росії в Україну "сплив на поверхню" факт про те, що улюблена пісня радянського диктатора Сталіна "Вставай, страна огромная" була вкрадена у військових Української Народної Республіки.

Російська легенда говорить про те, що цей патріотичний "хіт" був створений у перші дні Великої вітчизняної війни після нападу Гітлера на СРСР у 1941 році. Текст на той час написав російський автор пісень Лебедєв-Кумач, але мелодія створена у 1919 році в лавах криворізьких повстанців під назвою "Повстань, народе мій".

Оригінал:

Одна з найвідоміших українських колядок "Добрий вечір тобі, пане господарю", яка звучала ще у фільмі Сергія Параджанова "Тіні забутих предків", раптово перетворилася на російську колядку на Різдво, назва якої навіть не особливо змінилася - "Добрый тебе вечер, ласковый хозяин".

Вкрадена пісня:

Оригінал:

Може багато хто чув пісню "Вот кто-то с горочки спустился". Росіяни з упевненістю стверджують, що у 1952 році народну композицію привіз Валентин Левашов із Алтайського краю.

Але оригінальна музика належить українському народному романсу "В саду осіннім айстри білі", який з'явився, за деякими даними, ще в 19 столітті, хоча й офіційно побачив світ у 1961 році у збірнику "Українські народні романси".

Відомості про справжнього автора оригінальних слів та музики відсутні, але в 60-х роках 20-го століття у пісні несподівано з'явився радянський композитор Борис Терентьєв та нинішня назва "Вот кто-то с горочки спустился".

Крім того, в Алтайському краї проживали українці через вимушене переселення у 1926 році. Саме насильно вивезені українці становили 20% населення краю. У 1959 році тут проживали 111 тисяч українців, а відповідно й знаходилася українська культура.

Вкрадена пісня:

Оригінал:

Окрема тема – "Сестры Победы" з Донбасу. Дівчата із окупованого Луганська після повномасштабного вторгнення Росії в Україну створили гурт. Вони є зібраним пропагандистським образом, який нібито виступає за перемогу Росії в російсько-українській війні 21 століття.

Частіше вони знімають свої відео в ролі медсестер Першої світової війни з прапорами РФ і так званої ЛНР, а також з літерами Z та V, які у Росії використовують для патріотичного настрою.

Так ці "Сестры Победы" вкрали музику новозеландських китобоїв Wellerman, а фразу з хіта українського електронного дуету PROBASS та HARDI "Доброго вечора, ми з України" змінили на "Доброго ранку, ми з Донбасу".

@winsisters22 #россия🇷🇺 #украина🇺🇦 #донбас #сестриперемоги #winsisters #лнр_топ #луганськ #lugansk #russia ♬ Win sisters - Сестри Перемоги
@sunny.ali.1 #донбас #россия🇷🇺 #украина🇺🇦 #луганськ #winsisters #сестриперемоги ♬ оригінальний звук - 😈🦂

Оригінал:


Частково за матеріалами сюжету "Телебачення Торонто".

Раніше ми писали, як насправді звучить пісня "Червона калина".

Теги: окупант , новини України , крадіжка , новини , музика

  • 10 квiтня 15:32 У ТОП-50 трендів України на Spotify серед лідерів пісня «Да, я русский»    0
  • 19 березня 15:11 Букмекери визначились із новим переможцем на Євробаченні-2024: Україну змістили з першого місця    0
  • 01 березня 15:49 Український гурт Quest Pistols презентував запальний кліп на новий трек «Божевільна» (відео)    0
  • 05 лютого 20:43 Скандальна екс-депутат Ірина Фаріон публічно образила переможниць нацвідбору на Євробачення-2024 Alyona Alyona та Jerry Heil    0
  • 30 сiчня 13:59 Український режисер Таня Муіньо зняла музичний кліп для Дженніфер Лопес (відео)    0
  • 25 сiчня 15:39 «Пісня року» та «Кращий виконавець»: названо номінантів на премію BRIT Awards 2024 (відео)    0
  • 24 сiчня 11:27 Претендентка національного відбору на Євробачення 2024 – Jerry Heil увійшла до складу журі міжнародного конкурсу    0
  • 07 грудня 14:36 DOROFEEVA випустила новий трек та присвятила його своїм хейтерам (відео)    0
  • 30 листопада 16:28 Apple Music назвав найпопулярніші пісні 2023 року в Україні    0
  • 24 листопада 15:35 Репери Каньє Вест та Ty Dolla $ign у специфічному контексті згадали Україну в новому треку    0
  • 09 листопада 15:00 Оголошено список учасників Національного відбору на «Євробачення-2024»: 20 українських виконавців (фото)    0
  • 16 жовтня 15:47 Почалося голосування за кандидатів у журі від України на Дитяче Євробачення 2023    0
  • 12 жовтня 14:07 Виступи японського жіночого гурту на шоу America's Got Talent стали вірусними в мережі (відео)    0
  • 30 серпня 17:35 Україна візьме участь у «Євробаченні 2024»: що змінили у нацвідборі    0
  • 22 серпня 17:00 Надя Дорофєєва та Макс Барських представили кліп на нову спільну пісню (відео)    0
  • 16 серпня 17:18 Джамала випустила кавер на пісню Мадонни «Frozen» для програми Spotify Singles    0
  • 10 серпня 16:45 В Україні пропонують запровадити штрафи за російську музику у громадських місцях – законопроект    0
  • 08 серпня 14:35 Українську режисерку номінували на престижну премію MTV Video Music Awards 2023: її робота (відео)    0
  • 14 липня 16:53 Біллі Айліш презентувала саундтрек до фільму «Барбі» — відео    0
  • 09 червня 19:39 TVORCHI та The Hardkiss випустили спільну пісню «Мрійники» (аудіо)    0