5 важливих питань про електронну автоцивілку 5 важливих питань про електронну автоцивілку
Суспільство

5 важливих питань про електронну автоцивілку

Gloss 16 сiчня, 2024, 21:45
 0

Усім досвідченим водіям відомо, що на території України заборонено користуватися автомобілем без поліса ОСАГО. Така страховка дозволяє отримати компенсацію тим особам, хто постраждав внаслідок помилкових дій власника автоцивілки, які призвели до аварії на дорозі. Водії з досвідом звикли щорічно оформлювати такий документ в страхових компаніях, але не кожен знає про те, що набагато зручніше придбати страховку онлайн. Пропонуємо вам відповіді на поширені питання стосовно електронної автоцивілки, які вам допоможуть зорієнтуватися та швидко застрахуватися у 2024 році.

Чи є різниця між електронним полісом автоцивілки та паперовою страховкою?

За своєю суттю це однакові документи, які гарантують фінансовий захист у тому разі, якщо водій застрахованого автомобіля стає винуватцем ДТП та завдає шкоди іншим особам або їхньому майну. Основна відмінність полягає у формі відображення. Електронний поліс формується онлайн, потім відправляється клієнту електронною поштою. Тоді як звичайний страховий договір друкують на бланку вручну. На такому документі обов’язково повинні бути підписи клієнта та страхової компанії.

Важливо зазначити, що електронний і паперовий поліси мають однакову юридичну силу та стають чинними після укладання, сплати та підпису, відповідаючи всім вимогам законодавства України. Ціна автоцивілки в будь-якому вигляді здебільшого є однаковою. Під час укладання електронного договору інформація про нього миттєво передається до централізованої бази Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). Тоді як інформація про оформлення поліса на бланку може з’явитися там із певною затримкою.

Як можна оформити електронну автоцивілку й отримати поліс?

Провідні страхові компанії останнім часом багато зробили для спрощення процедури оформлення договорів ОСЦПВ онлайн. Наприклад, в СК «УНІКА» процес укладання електронної автоцивілки виглядає так:

  • на відповідній сторінці офіційного сайту власнику авто необхідно обрати одну зі страхових програм, які пропонує компанія, і натиснути кнопку «Купити»;
  • на наступному кроці потрібно вказати обсяг двигуна, місце реєстрації власника автомобіля, вік водія та розрахувати вартість страховки;
  • далі необхідно заповнити інформацію про свій автомобіль, внести особисті дані й оплатити послугу.

Поліс і всі супровідні документи будуть надіслані власнику авто у форматі файлу на вказану електронну пошту протягом 3–5 хвилин після внесення всіх необхідних даних і оплати. Цей документ можна зберегти на своїх пристроях (смартфоні, планшеті тощо) і в разі потреби демонструвати представникам патрульної служби з екрана.

Як перевірити, чи є чинною електронна автоцивілка?

Для того щоб переконатися, що страховий поліс на авто є дійсним, достатньо відвідати офіційний сайт МТСБУ. На цьому порталі є можливість уточнити наявність страховки за державним номером автомобіля, номером поліса або VIN-кодом транспортного засобу. Крім того, можна дізнатися, чи був актуальним поліс на конкретну дату.

Така перевірка необхідна для того, щоб дізнатися про термін дії страховки. Отже, можна своєчасно оформити новий поліс та уникнути ситуації, коли водій залишається незастрахованим, потрапляючи при цьому в аварію. Крім того, проведення перевірки є важливим для підтвердження, що поліс є справжнім документом, зареєстрованим у базі даних.

Щоб виконати перевірку, потрібно зробити два прості кроки:

  • зайти на офіційний сайт МТСБУ, де є централізована база з відкритим доступом;
  • заповнити форму запиту, ввівши необхідні дані: номер транспортного засобу або номер автоцивілки.

Після проведення пошуку з'являться дані з зазначенням періоду дії страховки.

Що таке добровільна або розширена автоцивілка?

Останнім часом у нашій країні відбулися зміни у сфері страхування, що призвело до збільшення максимальних страхових сум під час обов'язкового автострахування. Наразі особи, які постраждали внаслідок ДТП, мають можливість отримати компенсацію в розмірі 160 тис. грн на відновлення пошкодженого автомобіля та до 320 тис. грн, якщо їм буде потрібно лікування.

Проте запропонованих сум виплат в базовому пакеті автоцивілки іноді недостатньо для покриття витрат на ремонт сучасних та дорогих автомобілів. Тому відомі страхові компанії пропонують своїм клієнтам додаткові варіанти страхового захисту. Це якраз і є програми добровільної або розширеної автоцивілки. В їх умовах зазначено, що максимальний розмір компенсації може бути збільшено до 1 млн грн. Ця можливість доступна для клієнтів страхової компанії «УНІКА», яка пропонує декілька подібних програм із різним розміром страхового внеску та максимальною страховою сумою. Такі страхові пакети також можна оформити онлайн.

Як вибрати страхову компанію?

Мабуть, це найважливіше питання, оскільки саме від цього залежить гарантія виплат. Під час вибору необхідно звертати увагу на такі критерії, як фінансова стабільність, якість обслуговування та досвід діяльності на страховому ринку України. Прикладом надійного бізнесу може бути СК «УНІКА», яка успішно працює в Україні вже майже 30 років. Компанія регулярно займає провідні позиції в спеціалізованих рейтингах. Наприклад, вона визнана найкращою в Україні в рейтингу «ТОП-100. Рейтинги найбільших».

СК «УНІКА» докладає зусиль для оперативної підтримки клієнтів, надаючи допомогу тим, хто опинився в скрутній ситуації.

 

  • 27 жовтня 16:41 Складено рейтинг найкрасивіших автомобілів у світі (фото)    0
  • 27 жовтня 15:25 Скільки відсотків українців виступають за проведення виборів під час війни – результати опитування    0
  • 26 жовтня 16:46 Вчені з'ясували, до кого з улюбленців господарі прив'язані більше – до собак чи котів    0
  • 26 жовтня 16:24 Китай показав проект своєї майбутньої бази на Місяці (відео)    0
  • 25 жовтня 15:03 Україна потрапила до п'ятірки країн з найгіршою податковою системою у світі: антирейтинг    0
  • 25 жовтня 14:35 Пробіотики та пребіотики – лікар пояснює, у чому різниця    0
  • 25 жовтня 14:07 TikTok перетворюється на YouTube: соцмережа тестує 15-хвилинні відео та горизонтальний режим    0
  • 25 жовтня 13:29 Скільки відсотків українців вважають, що влада справді намагається боротися з корупцією – результати опитування    0
  • 25 жовтня 12:25 Подружжя з Аргентини побили світовий рекорд із трансформацій тіла (фото, відео)    0
  • 25 жовтня 12:25 Скільки заробляє Apple: з'явилася інформація про собівартість iPhone 15    0
  • 25 жовтня 12:25 Боремося з втомою: названі продукти, які бадьорять не гірше за каву    0
  • 25 жовтня 12:24 Відома еко-активістка Грета Тунберг несподівано виступила на підтримку Палестини та сектору Газа    0
  • 25 жовтня 12:23 5 причин, чому людина постійно мерзне і як з цим боротися    0
  • 25 жовтня 12:23 В Україні створили наземний робот-камікадзе Ratel S: як він допоможе ЗСУ (відео)    0
  • 25 жовтня 12:23 В Україні внесли зміни до Правил дорожнього руху: що потрібно знати    0
  • 25 жовтня 12:22 Актор Дуейн Джонсон попросив змінити свою воскову фігуру в паризькому музеї через колір шкіри (фото)    0
  • 23 жовтня 17:55 Помер найстаріший у світі собака: скільки йому було років (фото)    0