Кіт вдома: основні правила догляду за пухнастим улюбленцем Кіт вдома: основні правила догляду за пухнастим улюбленцем
Суспільство

Кіт вдома: основні правила догляду за пухнастим улюбленцем

Gloss 06 лютого, 2024, 11:44
 0

Коти – це найпопулярніші домашні тварини. Вони полюбляють людське товариство, наповнюють простір позитивною енергетикою та часто стають найкращими друзями. і заслужити їх доброзичливе ставлення до себе насправді неважко. Необхідно просто забезпечити тварині належний догляд та доброзичливу атмосферу. А для цього достатньо просто подбати про найважливіші для кота моменти.

Що найважливіше в житті кота?

Спальне місце

Кожен пухнастик повинен мати власне спальне місце, яке буде розташоване в тихому і затишному місці. Можна встановити там кошик, лежак, диванчик або звичайну коробку з підстилкою. Так, коти не сплять в одному місці і часто люблять розлягтися біля хазяїна або на підвіконні. Але в моменти, коли тварина залишається одна вдома вона потребує безпечного закуточка і часто куняє в одному облаштованому для неї місці. Так кіт позбавляється стресу і відчуває себе в безпеці.

Туалет

Для туалету котів слід вибрати лоток з товстими стінками та низьким бортиком. Лоток повинен бути достатньо великим, щоб кіт міг у ньому зручно розміститися. Наповнювач для туалету можна використовувати будь-який, але він повинен бути безпечним для тварини та легко замінятися для зручності господаря.

Кошенят слід привчати до туалету з раннього віку. Для цього необхідно помістити їх у лоток відразу після сну, їжі або ігор. Якщо кіт сходив у туалет не в лоток, не сваріть його, а просто повторіть процедуру привчання або перемістіть лоток. 

Харчування

Коти – м'ясоїдні тварини, тому їхній раціон повинен складатися в основному з м'яса та риби. Також котам можна давати молочні продукти, овочі та фрукти. Годувати тварину натуральними стравами або готовими кормами – це вибір особистий. Але ветеринари радять надавати перевагу другому варіанту, адже такі корми ідеально збалансовані та безпечні для тварини. Додатково це зручно та безпечно. 

Але до вибору готового корму теж необхідно поставитися з відповідальністю. Зараз на ринку існує багато виробників з різними ціновими пропозиціями. Необхідно уважно вивчити склад корму або проконсультуватися зі своїм ветеринаром. 

Зараз більшість спеціалістів радять звернути увагу на корм для кішок Savory. Над його поживною та смаковою формулою працювали кращі нутриціологи Європи. Savory - це преміумкорм класу Holistic, який відповідає всім біологічним потребам котів і максимально наближений до їх природного раціону. Крім того, даний корм для котів представлений у різних формах - сухий, вологий, ласощі, розділений на вікові  категорії, а також має різні лінійки в залежності від індивідуальних потреб - стерилізованих тварин, з чутливим травленням або специфічними смаковими вподобаннями. Корм для котів Savory на 50% складається з високоякісного м’яса птиці або риби для забезпечення належного рівня білка та амінокислот. А також містить необхідні рослинні компоненти - насіння чіа і кіноа, яблука, цукіні. шпинат і т.д. При виборі відповідного виду корму Savory слід враховувати вік, породу та стан здоров'я тварини.Також слід пам'ятати, що ваш пухнастик завжди повинен мати доступ до свіжої води, особливо при годуванні виключно сухим кормом.

Догляд за шерстю​​​​​​​

Коти регулярно самі доглядають за своєю шерстю. Однак, довгошерстих котів необхідно вичісувати кілька разів на тиждень. Це допоможе видалити відмерлу шерсть та запобігти утворенню ковтунів.Короткошерстих котів можна вичісувати раз на тиждень або навіть рідше. Купати котів радять 1 раз на місяць, але тільки спеціальними шампунями і з мінімальним стресовим навантаженням на тварину.

Догляд за нігтями, вухами та очима

Кігті котів необхідно обрізати кожні 2-3 тижні. Це допоможе запобігти дряпанню меблів та інших предметів. Вуха тварини слід чистити раз на місяць та регулярно спостерігати, чи не чухає їх часто кіт. В такому разі слід звернутися за обстеженням, щоб виключити вушного кліща або провести відповідне лікування. Для самостійного очищення можна використовувати ватні тампони, змочені в теплому розчині мила або спирту.

Що стосується очей, то якби кицька не вмивалася, їй буває важко дістатися до куточків очей. Тому очі котів необхідно протирати хазяїну вологою ганчіркою щодня.

Ігри та спілкування

Коти - активні тварини, які потребують достатнього рівня фізичної активності. Для ігор з котом можна використовувати різноманітні іграшки. Ці тварини також потребують спілкування з людиною. Грайте з котом, гладьте його та говоріть з ним.

Ветеринарний догляд

Котів необхідно регулярно возити на огляд до ветеринара. Це допоможе запобігти розвитку захворювань та утримувати тварину в здоровому стані. Обов'язково слід дотримуватися календаря щеплень. Якщо ви запланували стерилізацію/кастрацію тварини, то проконсультуйтеся у ветеринарній клініці щодо підготовчих мір та будьте готові до післяопераційного догляду за твариною.

Забезпечення правильних умов життя кота, збалансоване якісне харчування, доброзичливе ставлення та правильний догляд за ним дозволять тварини  жити довго та щасливо у вас вдома і радувати вас своїм пухнастим теплом і задоволеним мурчанням.

Додатковий бонус

І наостанок кілька корисних порад, які можуть стати вам в пригоді та попередити неприємні сюрпризи для вашого улюбленця:

  • Якщо у вас є маленькі діти, навчіть їх правильно поводитися з котом.
  • Якщо ви плануєте відпустку, подбайте про те, щоб хтось доглядав за твариною та проводив з ним хоч трохи часу..
  • Якщо ви переїжджаєте в інше місце, привчайте кота до нового будинку поступово і не сподівайтеся, що він вже це проходив.
  • Спостерігайте за поведінкою тварини, бо коти дуже підвладні стресу. В разі незвичного поводження проаналізуйте оточення і виключіть стресуючі фактори.
  • 27 жовтня 16:41 Складено рейтинг найкрасивіших автомобілів у світі (фото)    0
  • 27 жовтня 15:25 Скільки відсотків українців виступають за проведення виборів під час війни – результати опитування    0
  • 26 жовтня 16:46 Вчені з'ясували, до кого з улюбленців господарі прив'язані більше – до собак чи котів    0
  • 26 жовтня 16:24 Китай показав проект своєї майбутньої бази на Місяці (відео)    0
  • 25 жовтня 15:03 Україна потрапила до п'ятірки країн з найгіршою податковою системою у світі: антирейтинг    0
  • 25 жовтня 14:35 Пробіотики та пребіотики – лікар пояснює, у чому різниця    0
  • 25 жовтня 14:07 TikTok перетворюється на YouTube: соцмережа тестує 15-хвилинні відео та горизонтальний режим    0
  • 25 жовтня 13:29 Скільки відсотків українців вважають, що влада справді намагається боротися з корупцією – результати опитування    0
  • 25 жовтня 12:25 Подружжя з Аргентини побили світовий рекорд із трансформацій тіла (фото, відео)    0
  • 25 жовтня 12:25 Скільки заробляє Apple: з'явилася інформація про собівартість iPhone 15    0
  • 25 жовтня 12:25 Боремося з втомою: названі продукти, які бадьорять не гірше за каву    0
  • 25 жовтня 12:24 Відома еко-активістка Грета Тунберг несподівано виступила на підтримку Палестини та сектору Газа    0
  • 25 жовтня 12:23 5 причин, чому людина постійно мерзне і як з цим боротися    0
  • 25 жовтня 12:23 В Україні створили наземний робот-камікадзе Ratel S: як він допоможе ЗСУ (відео)    0
  • 25 жовтня 12:23 В Україні внесли зміни до Правил дорожнього руху: що потрібно знати    0
  • 25 жовтня 12:22 Актор Дуейн Джонсон попросив змінити свою воскову фігуру в паризькому музеї через колір шкіри (фото)    0
  • 23 жовтня 17:55 Помер найстаріший у світі собака: скільки йому було років (фото)    0