Нацбанк запровадив нові обмеження на купівлю валюти: пояснюємо, що сталося Нацбанк запровадив нові обмеження на купівлю валюти: пояснюємо, що сталося
Суспільство

Нацбанк запровадив нові обмеження на купівлю валюти: пояснюємо, що сталося

Gloss 22 лютого, 2024, 11:52
 0

21 лютого набули нових валютних обмежень, запроваджених Національним банком України і вони спрямовані на зниження попиту на долар після девальвації гривні. Відповідаємо на популярні питання українців і нагадуємо, що можна дізнаватись про курс валют київ на Rates.

Що змінилося

Банкам заборонено купувати інвалюту для підприємств із достатніми валютними коштами на рахунках. Підприємства тепер зобов'язані надавати банкам звіти про валютні залишки, як купити нову порцію валюти.

Це рішення спрямоване на запобігання купівлі повної суми валюти для імпортних контрактів, якщо компанія вже має частину необхідних для цього коштів. Також посилюється контроль за виконанням експортних контрактів та забороняється припинення валютного контролю при сплаті контрактів у гривні.

Як це стосуватиметься звичайних людей?

Ці обмеження можуть вплинути на пересічних людей опосередковано через економіку. Зниження попиту на долар може стабілізувати курс гривні, що є важливим для загальної економічної стабільності. Однак для підприємств посилюються умови купівлі валюти, що може вплинути на ціни на імпортні товари та послуги. Також це може торкнутися експортерів, яким потрібно ретельніше звітувати про валютні надходження.

Навіщо введені такі обмеження?

Обмеження введено зниження попиту іноземну валюту і стабілізації національної валюти після її девальвації. Це спрямовано на зміцнення економічної стабільності та контроль за валютними операціями, щоб запобігти непотрібним коливанням курсу та покращити баланс зовнішньої торгівлі.

Чи можу я купити долари в банку?

Так, звичайні люди, як і раніше, зможуть купувати долари в банках, але введені обмеження стосуються переважно операцій банків з підприємствами. Однак, варто враховувати, що залежно від поточної економічної ситуації та політики Національного банку можуть бути введені додаткові обмеження або вимоги для обміну валют для фізичних осіб.

Чи є зараз обмеження щодо купівлі долара для звичайних людей?

Для фізичних осіб в Україні діють певні обмеження на купівлю валюти: до 200 000 грн в еквіваленті на місяць для розміщення на депозиті строком на 3 місяці та до 50 000 грн в еквіваленті на місяць для збереження коштів у валюті на поточному рахунку або зняття готівкою через касу банку ​.

  • 27 жовтня 16:41 Складено рейтинг найкрасивіших автомобілів у світі (фото)    0
  • 27 жовтня 15:25 Скільки відсотків українців виступають за проведення виборів під час війни – результати опитування    0
  • 26 жовтня 16:46 Вчені з'ясували, до кого з улюбленців господарі прив'язані більше – до собак чи котів    0
  • 26 жовтня 16:24 Китай показав проект своєї майбутньої бази на Місяці (відео)    0
  • 25 жовтня 15:03 Україна потрапила до п'ятірки країн з найгіршою податковою системою у світі: антирейтинг    0
  • 25 жовтня 14:35 Пробіотики та пребіотики – лікар пояснює, у чому різниця    0
  • 25 жовтня 14:07 TikTok перетворюється на YouTube: соцмережа тестує 15-хвилинні відео та горизонтальний режим    0
  • 25 жовтня 13:29 Скільки відсотків українців вважають, що влада справді намагається боротися з корупцією – результати опитування    0
  • 25 жовтня 12:25 Подружжя з Аргентини побили світовий рекорд із трансформацій тіла (фото, відео)    0
  • 25 жовтня 12:25 Скільки заробляє Apple: з'явилася інформація про собівартість iPhone 15    0
  • 25 жовтня 12:25 Боремося з втомою: названі продукти, які бадьорять не гірше за каву    0
  • 25 жовтня 12:24 Відома еко-активістка Грета Тунберг несподівано виступила на підтримку Палестини та сектору Газа    0
  • 25 жовтня 12:23 5 причин, чому людина постійно мерзне і як з цим боротися    0
  • 25 жовтня 12:23 В Україні створили наземний робот-камікадзе Ratel S: як він допоможе ЗСУ (відео)    0
  • 25 жовтня 12:23 В Україні внесли зміни до Правил дорожнього руху: що потрібно знати    0
  • 25 жовтня 12:22 Актор Дуейн Джонсон попросив змінити свою воскову фігуру в паризькому музеї через колір шкіри (фото)    0
  • 23 жовтня 17:55 Помер найстаріший у світі собака: скільки йому було років (фото)    0