Штучний інтелект навчився розпізнавати якість вина: як це працює
Дослідники навчили алгоритм штучного інтелекту ідентифікувати походження вина на основі хімічних аналізів, а також розрізняти вина за тонкими особливостями у концентраціях десятків сполук. Про це пише The Guardian.
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
«Навколо багато шахрайства з вином: люди роблять якесь лайно у своїх гаражах, друкують етикетки та продають їх за тисячі доларів. Ми вперше демонструємо, що наші хімічні методи мають значну чутливість, щоб визначити різницю», — сказав професор Олександр Пуже з Женевського університету у Швейцарії.
Для навчання програми ШІ вчені звернулися до газової хроматографії – спеціального фізико-хімічного методу розподілу речовин, який зазвичай використовується в лабораторіях для поділу та ідентифікації сполук, що входять до складу суміші. Вчені використали цей метод для аналізу 80 вин, зібраних протягом 12 років із семи різних маєтків у французькому регіоні Бордо.
Замість того, щоб намагатися знайти окремі сполуки, що відрізняють одне вино від іншого, алгоритм спирається на всі хімічні речовини, виявлені у вині, щоб виробити найбільш надійний підпис для кожного. Програма відображає результати на двовимірній сітці, де вина зі схожими ознаками групуються разом.
«Перше, що ми побачили, це кластери, які відповідають певним шатом. Це одразу підказало нам, що існує хімічний почерк, характерний для кожного шато, незалежно від урожаю. Це загальна картина концентрації багатьох молекул, яка відрізняє кожне шато», - сказав Пуже.
Дослідження передбачає, що штучний інтелект зможе допомогти розслідувати шахрайство, підтверджуючи, чи вино відповідає етикетці. ШІ може розпізнавати вина не лише за певним регіоном вирощування винограду, а й за маєтком, де вони виготовлялися. Багато факторів, від винограду та ґрунту до мікроклімату та процесу виноробства, впливають на концентрацію сполук, що містяться у винах у кожному шато.
Незважаючи на те, що виявлення шахрайства є найбільш очевидним застосуванням програми, Пуже заявив, що цей підхід можна використовувати для моніторингу якості протягом усього процесу виноробства та забезпечення його правильного змішування.
«Змішування вин є ключовим кроком у створенні чудового бордо та шампанського. Поки що цим займаються кілька виноробів, яким платять божевільні гроші за їхню майстерність. Маючи такі інструменти, було б набагато дешевшим робити якісні суміші, які принесуть користь усім», — підсумував Пуже.
Теги: світові новини , технології , штучний інтелект , вино , підробка , програма , дослідження