Історія бутерброду: від Тевтонського ордену до онлайн-супермаркету Cooker Історія бутерброду: від Тевтонського ордену до онлайн-супермаркету Cooker
Новости Gloss

Історія бутерброду: від Тевтонського ордену до онлайн-супермаркету Cooker

Фото: unsplash
Gloss 07 сентября, 2021, 10:00
 0

Він – основа будь-якого застілля. Його можна зустріти на поважних пафосних виставках і у студентському гуртожитку. Він буває зовсім крихітний, як в Іспанії, і величезний, як у США, холодний і гарячий, відкритий і закритий, солоний і солодкий... Його історія варта окремої книжки. А головне, ми всі його добре знаємо.  Пригадуємо цікаві факти і легенди про походження… бутерброду.

Еко-посуд

Настільки проста їжа, що називати її окремою стравою вередливі гурмани не поспішають. І даремно. Адже у давнину будь-яке застілля було, по суті, поїданням бутербродів. Страви клали на хліб, він вбирав у себе соуси та запахи, після чого можна було їсти відносно акуратно. Як не дивно, цей спосіб досі популярний в побуті.

Подивіться, як апетитно вірмени знімають шашлик з шампура лавашом, як під час пікніку хліб може замінити тарілку, як у Чорногорії збирають у "гірос" м’ясо, салати і соуси, врешті-решт, як, збираючись на роботу, людина збирає собі бутерброд, складаючи у хліб найрізноманітніше начиння. Хліб – найекологічніший посуд і обгортка. Він вже давно перестав бути атрибутом кулінарних маргіналів, які не хочуть готувати. Адже вишуканість бутерброду залежить від того, що саме в нього покласти.

Хліб з маслом

Його величність хліб з маслом. Не поспішайте зневажливо посміхатися! Ця страва не проста та має власну історію. За легендою, першим хліб намазав маслом астроном і фізик Коперник. Саме так, автор теорії, за якою планети рухаються навколо Сонця. Сталося це буцімто під час облоги Ольшанського замку тевтонцями. Облога затяглася, мешканці почали хворіти. Коперник, що на той час перебував у замку, припустив, що проблема у гігієні. Впустивши хліб на землю, люди піднімали й продовжували його їсти. Видатний науковець нібито вигадав змастити хліб маслом, аби було видно, чи на ньому є бруд. Спосіб, дивакуватий, але коли ти годинами витріщаєшся на небо, й не таке в голову прийде. 

Хай воно як, але нині ідеї Коперника живуть не тільки в астрономії. Ми мастимо хліб і звичайним вершковим маслом, трохи присолюємо і додаємо краплину оливкової олії. А є ще конопляна, кунжутна, гарбузова... 

Хліб можна взяти будь-який: звичайний батон чи пристрасну чіабату. Можна просто відрізати скибку, підсмажити її, ба навіть брутально відірвати шмат рукою й макати в олію, куди додали трішки часнику й зелені. 

Хліб з маслом згадується навіть у світовому кіно. Приклад – "Останнє танго у Парижі" з білоцерківським "Селянським", але тамтешні кулінарні традиції трохи дивакуваті.

Бутерброд відкритий…

Ще у дитинстві наші перші кулінарні експерименти складалися з елементарних солоних (хліб з маслом підсолити) й солодких бутербродів (хліб з маслом посипати цукром). Утім, нині, коли Ілон Маск роздає інтернет, а Безос літає у космос на вихідні, бутерброд у своєму розвитку також досяг космічних масштабів.

Візьмемо іспанську національну страву – тапас. По суті, це мініатюрні бутерброди, які слугують закускою. На домашній хліб складають різноманітні мікси начинки: дрібно порізаний помідор – в’ялений чи сирий, з зеленню, обов’язково трохи часнику; сирна намазка; м’ясні та рибні начинки. Організувати іспанську вечірку вдома дуже просто: достатньо мати багет і все, що завгодно з холодильника. Чи доступ до інтернету і трохи фантазії, щоб за 15 хвилин з онлайн-супермаркета Cooker доставили все необхідне. Якщо ж додати трохи театральності - назвіть це все "кростіні" й "паніні", зробіть характерний жест пальцями, і вуаля - вечеря набуває італійського смаку. "Ти просиш у мене бутерброд, але робиш це без поваги"...

Водночас, не слід думати, що тапаси – це страва народних барів Середземномор’я. Їх так само подають на аукціонах з продажу витворів мистецтва, коли гості у непристойно дорогих костюмах беруть закуски кінчиками пальців. А ви кажете, бутерброд – страва для студентів…

… і закритий

Свої бутербродні легенди мають і англійці. От тільки вони досі не можуть погодити, чи був англієць Джон Сендвіч графом чи просто затятим картярем. Нам більше до вподоби інша версія. Буцімто, щоб тримати карти чистими руками і не відволікатися на їжу, він накрив відкритий бутерброд скибкою хліба. Дякуємо за винахід, пане Сендвіч! Якщо ви взагалі існували.

Нині сендвіч – національна страва у Великій Британії та США, вона поживна та проста у приготуванні. Достатньо взяти хліб для тостів, звичайний чи підсмажений, сирну нарізку, і обов’язково – ковбасну чи рибну. І все, сендвіч для вечірки готовий! Можете називати його на британський манер "сандвіч", друзі будуть у захваті.    

В компанії будуть дівчата? Тоді вам стане в нагоді "гавайський тост": хліб, вершкове масло, шинка, ананас і плавлений сир. 

Вегетаріанці? Тримайте мою котлету. Беріть той самий хліб, але замість начинки – картопляники зі спеціями (чилі, гірчиця, каррі, імбир). Вегетаріанство взагалі займає більше часу й потребує більше зусиль, але з Cooker знайти всі інгредієнти дуже просто. 

У вас багато часу й кортить заморочитись? Зробіть "франсезінью" – типовий бутерброд з міста Порту. Беремо хліб, на нього викладаємо різні види шинки, ковбаси, сосисок, перекладаємо сиром. Щойно вежа досягне 10-15 сантиметрів заввишки – розбиваємо на неї яйце, обгортаємо сиром і ставимо запікатися. До деяких ресторанів, де готують франсезінью, в Порту без запису не потрапити. А враховуючи, що до неї завжди подають ще й картоплю фрі, нагодувати можна цілу родину. Знову ж таки, якщо у вас є інтернет і терпіння зачекати 15 хвилин, поки прибуде доставка Cooker.

Хліб з м’ясом

Котлета чи ковбаса в холодильнику – запорука родинного щастя, генетичний код, порятунок від стресу й шлях до кар’єрних звершень. А ковбаса у бутерброді – це український Інь і Янь. Достатньо взяти скибку хліба, покласти шмат ковбаси, а краще два, заплющити очі… і ось вже ваша квартира перетворюється на Дніпрові схили, навколо – безхмарні горизонти, садочки, вишні, хрущі і все за класикою. 

Бутерброд і тут зробив космічний прорив, подарувавши світу силу-силенну бургерів, хот-догів тощо. Копирсатися в рецептурі – справа тяжка. Скажімо лише, що на сайті Cooker достатньо вбити у пошуку "бургер" і клікати, клікати, клікати...

Хліб з макаронами

Хто не пік пиріжки з макаронами – не був студентом. Утім, цей жарт не викликає посмішки у Японії. Допоки широкий загал чув лише про суші, самі японці полюбляють якісобу-пан. Беремо булочку для хот-догу, кладемо в неї підсмажену лапшу, маринований імбир і майонез. Звучить смачно!

Топпінг


Підіб’ємо підсумки. Бутерброд – дивовижна страва з неймовірною історією. Буде вона простою й брутальною чи вишуканою й тендітною, як тапаси, залежить від вас. Все, що потрібно – трохи фантазії і онлайн-супермаркет Cooker, який доставить ваші забаганки за 15 хвилин. Якщо ж ви за натурою експериментатор, а аніматори на вечірці не тішать - то й тут на допомогу прийде бутерброд з маслом. Скотч. І кішка. Але то - вже інша історія.

Теги: супермаркет , сендвіч , бутерброд , історія , онлайн-магазин

  • 16:51 Telegram ждут большие обновления: как пользователи смогут зарабатывать в мессенджере    0
  • 18 апреля 17:05 Прошел первый "воздушный бой" между пилотируемым самолетом и истребителем, которым управлял ИИ (видео)    0
  • 18 апреля 15:58 DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch (видео)    0
  • 17 апреля 17:31 Известный шеф-повар Владимир Ярославский поделился особым рецептом теста для домашних пирожков (видео)    0
  • 17 апреля 17:03 Топ-6 лучших бизнес-книг из списка Forbes издадут в Украине в этом году    0
  • 17 апреля 16:42 Украинский Marvel: в кинопрокат выходит фильм о 3-й отдельной штурмовой бригаде «Мы были рекрутами» (трейлер)    0
  • 17 апреля 15:24 Создатель Telegram Павел Дуров дал интервью журналисту Такеру Карлсону: самое интересное    0
  • 16 апреля 15:40 Британский диетолог назвал фрукты, которые не дают похудеть    0
  • 16 апреля 14:06 Украинские инженеры разрабатывают боевую подводную лодку, которая стреляет торпедами (видео)    0
  • 15 апреля 16:07 Умер знаменитый итальянский модельер Роберто Кавалли: чем он запомнился (фото)    0
  • 15 апреля 15:36 Эксперты назвали 5 автомобильных брендов, которые являются самыми дешевыми в обслуживании    0
  • 12 апреля 18:10 Четверть мужчин призывного возраста не готовы мобилизоваться – результаты опроса    0
  • 12 апреля 17:43 Актриса Марго Робби станет продюсером фильма по мотивам настольной игры «Монополия»    0
  • 12 апреля 17:05 Apple раскрыла возможности своего искусственного интеллекта: он превосходит GPT-4    0
  • 12 апреля 16:38 Инспектор Львовской таможни похвасталась нарядом за 8000 долларов и через час была уволена (видео)    0
  • 12 апреля 10:00 Pepsi презентує новий візуальний стиль в Україні    0
  • 11 апреля 18:11 Эктор Хименес-Браво поделился простым рецептом сочной вырезки в беконе (видео)    0
  • 11 апреля 17:04 ТЦК сможет «мобилизовать» автомобили украинцев: какие авто будут изымать на нужды ВСУ    0
  • 11 апреля 16:41 Будут ли отключение света из-за разрушения Трипольской ТЭС — ответ «Укрэнерго»    0
  • 10 апреля 19:13 Британец Расс Кук стал первым человеком в истории, пробежавшим всю Африку    0