Як отримати свої перші водійські права в Україні: інструкція за новими правилами 2023 року Як отримати свої перші водійські права в Україні: інструкція за новими правилами 2023 року
Місто

Як отримати свої перші водійські права в Україні: інструкція за новими правилами 2023 року

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 01 грудня, 2023, 13:34
 0

Кабінет міністрів затвердив новий порядок отримання прав водія. Для того щоб отримати посвідчення, майбутньому водієві потрібно буде пройти кілька етапів. Відповідну інфографіку склав "Укрінформ".

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Тепер майбутні водії можуть скласти теоретичний іспит без навчання в автошколі. Тільки після цього етапу можна розпочинати практичну підготовку. Отже, як отримати водійське посвідчення по-новому:

Перший етап – теорія

Так, перший крок до отримання посвідчення водія – це складання теоретичного іспиту. Тепер, щоб мати допуск до складання тесту, не обов'язково вчитися в автошколі. Це можна зробити самостійно чи за допомогою репетитора.

Складати тест з теорії потрібно в сервісному центрі МВС за попереднім онлайн-записом. Згодом така послуга буде доступна через ЦНАП.

На здачу теорії дається 20 хвилин, за які потрібно буде встигнути відповісти на 20 питань. Тепер у кабінетах, де складатимуться іспити, будуть встановлені 4 камери та аудіофіксувальна апаратура, які виключать можливість підказок чи маніпуляцій.

Якщо з першого разу здати теорію не вдалося, то можна повторити через 10 днів. При цьому кількість спроб – необмежена. Свідоцтво про теоретичну підготовку дійсне протягом 1 року. Тобто той, хто успішно склав теоретичний іспит, має цілий рік на те, щоб пройти практичний курс навчання.

Другий етап – практика

Другим етапом стане складання практичного іспиту в автошколі. Щоб отримати допуск до іспиту з водіння, потрібно обов'язково вчитися в автошколі.

Приступати до практичного навчання дозволяється лише після успішного складання іспиту з теорії у сервісному центрі МВС. Така можливість зберігається протягом 12 місяців після отримання свідоцтва про теоретичну підготовку.

Стандартна програма – 40 годин із інструктором. Далі майбутній водій складає внутрішній іспит в автошколі та отримує документ про закінчення автошколи. Дане посвідчення буде дійсним 2 роки, протягом яких потрібно буде пройти третій етап.

Третій етап – державний іспит на водіння

Спочатку необхідно записатися на іспит з практики в сервісному центрі МВС. Запис здійснюється через термінали у приміщеннях центрів. Також тестують можливість записатися на іспит онлайн.

Кількість спроб для складання державного практичного іспиту є необмеженою (раніше допускалося лише 3 спроби) протягом 2-х років від дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки в автошколі. Інтервал між спробами – 10 днів.

У салоні авто для практичних іспитів встановили по 2 реєстратори та камеру з кутом огляду салону на 360°, щоб виключити неправомірні дії екзаменатора. Екзаменаційний лист має чітко визначені типові помилки та критерії оцінювання кандидата у водії.

www.ukrinform.ua Фото: www.ukrinform.ua

Теги: водійське посвідчення , водії , водійські права , нововведення , новини України , іспити

  • 22 квiтня 17:02 Купівля однокімнатної квартири в Києві дорівнює 17 рокам оренди: яка ситуація в інших містах України    0
  • 11 квiтня 16:41 Чи будуть відключення світла через руйнування Трипільської ТЕС — відповідь «Укренерго»    0
  • 04 квiтня 16:09 В Україні водія можуть оштрафувати за порушення, які він не скоював: причина    0
  • 20 березня 19:49 В Україні перейменують 5 міст та понад 100 сіл: повний список нових назв    0
  • 18 березня 15:46 500 гривень штрафу та рік без прав: водіїв в Україні можуть жорстко покарати за невинне порушення    0
  • 12 лютого 13:10 В Україну повернуться морози до -15: синоптики попередили, коли чекати на похолодання    0
  • 29 сiчня 17:39 Чого чекати від погоди в останній місяць зими: прогноз на лютий від Укргідрометцентру    0
  • 11 сiчня 17:18 Як змінилася ситуація на ринку нерухомості України у 2023 році: пропозиції та ціни    0
  • 09 сiчня 15:38 «Київпастранс» витратить вісім мільйонів гривень на скляні зупинки    0
  • 02 сiчня 14:27 Чи запрацюють графіки відключення світла після ракетної атаки: у Yasno дали відповідь    0
  • 29 грудня 16:44 В Україну йдуть 20-градусні морози: дати та карта погоди    0
  • 15:49 Де в Україні найдешевша та найдорожча чашка кави: індекс Еспресо України 2023    0
  • 13 грудня 13:47 Демограф розповів, скільки людей житиме в Україні через 10 років    0
  • 08 грудня 18:22 Від Трипілля до наших днів: для дітей ВПО і військових запустили цикл безкоштовних історичних екскурсій від COMINBANK    0
  • 04 грудня 17:36 У київських кінотеатрах запускають сеанси для людей з вадами слуху та зору    0
  • 01 грудня 13:34 Як отримати свої перші водійські права в Україні: інструкція за новими правилами 2023 року    0
  • 28 листопада 15:07 Опубліковано рейтинг найдорожчих міст для життя в Україні    0
  • 09 листопада 15:44 Жовтень цього року став найтеплішим за всю історію спостережень, але у листопаді погода в Україні зміниться    0
  • 09 листопада 09:00 WhiteBIT надасть голоси закритим пам’ятникам Києва    0
  • 07 листопада 16:28 8 речей, які кожен водій повинен перевірити в автомобілі до настання зими    0