Найпопулярніші книги літа 2022 Найпопулярніші книги літа 2022
Стиль життя

Найпопулярніші книги літа: що читають українці під час війни

Дарина Герасимчук 25 липня, 2022, 14:44
 0

Літо - найвдаліший час, щоб поєднати приємне з корисним! Відпочиваючи від робочих буднів можна поринути в світ літературних сюжетів з цікавою книгою в руках.

Gloss.ua проаналізував «хіти продажів» від українських видавництв, аби поділитися з вами добіркою актуальних, серед читачів, книг цього літа.

1984 

Джордж Орвелл

Жанр: антиутопія

Видавництво: Видавництво Жупанського

Вік: 16+

Неможливо оминути увагою книгу «1984» Джорджа Орвелла, яка стала «хітом продажів» майже в кожному книжковому магазині України. Реалії твору, написаного більше 60 років тому, детально збігаються з тими, що відбуваються сьогодні. Книга настільки реалістична, що перевертає свідомість і змушує повірити в те, що ми й так знали, але боялись усвідомити. 

Сюжет будується на представленні суспільства майбутнього, де йде війна всіх проти всіх. Події розгортаються у державі під назвою Океанія. Політичний устрій країни — англійський соціалізм, але по суті це жорстокий тоталітаризм. Головний герой живе у Лондоні і працює у Міністерстві Правди, старанно вилучаючи з документів те, що не відповідає офіційній пропаганді. При цьому він людина, що глибоко відчуває і мислить, а тому ненавидить тоталітарний світоустрій і мріє про революцію. 

Основний конфлікт актуальний, як ніколи: особистість проти системи, тяга до любові й свободи проти поневолення та диктатури. Однак автор нещадно зображає систему, яку неможливо перемогти. Адже не можна перемогти те, у чого немає ні серця, ні мозку, ні сенсу, ні цілей існування. 

Колгосп тварин

Джордж Орвелл

Жанр: політична сатира, антиутопія

Видавництво: Видавництво Жупанського

Вік: 16+

Не менш популярна і актуальна книга, ніж попередня. «Колгосп тварин» був написаний в 1944 році і мав на меті показати західному суспільству справжнє обличчя Радянського Союзу, який прикриваючись пропагандою, здійснював репресії над мільйонами власних громадян, водночас прагнувши перетворити весь зовнішній світ на один великий концтабір. 

У казковій повісті в алегоричній формі розповідається про часи становлення СРСР. Зокрема, тут ідеться про революцію 1917 року, про брехливі обіцянки, що "земля - селянам, а заводи - робітникам", розповідається про розкуркулення, примусові переселення, репресії, розстріли і про мільйони замордованих у сталінських концтаборах. От лише замість людей герої цієї повісті - тварини. 

Важко переоцінити актуальність цього класичного твору в сучасному світі, де Росія продовжує існувати за тими самими принципами. До речі, цього літа «Колгосп тварин» був помічений навіть на столі у Президента.

Емоційний інтелект 

Деніел Ґоулман 

Жанр: психологія, саморозвиток

Видавництво: Vivat

Вік: 16+

На сьогоднішній день, науковці доводять, що саме вміння контролювати емоції, тобто емоційний інтелект (а не рівень IQ) визначають все життя людини: наскільки ми будемо успішними, щасливими, здоровими, коханими, тощо.

Серед відгуків до книги Деніела Ґоуламана «Емоційний інтелект» зустрічаються такі тези: «рекомендовано тим, хто починає знайомитись з психологією емоцій»; «книга написана легкою, доступною мовою і необтяжена термінологією»; «автор настільки ненав’язливо дає поради, що ти непомітно для себе починаєш використовувати їх у повсякденному житті». 

Книга про те, як емоції керують нашим життям і про те, як нам навчитись керувати ними. Автор поступово вводить читача у світ емоцій, починаючи з їх формування на фізіологічному рівні. Далі висвітлюється вплив емоцій на формування нашої особистості та соціальної ролі, а потім і на всі інші сфери життя (стосунки, сім’я, кар’єра, амбіції і вміння їх втілювати). 

Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію 

Борис Джонсон 

Жанр: біографія 

Видавництво: Vivat

Вік: 16+

Справжній друг України, один з найвідоміших політиків сучасності і колишній прем‘єр міністр Великобританії виявляється ще й талановитий автор. Ця книга - біографія видатного англійця, написана іншим видатним англійцем. 

Борис Джонсон пропонує власне бачення культової особистості. Під час роботи над дослідженням він використовував не лише загальновідомі історичні факти, а й мемуарну літературу, праці інших дослідників та навіть анекдоти про Вінстона Черчилля. Тому текст вийшов не сухим, а доволі емоційним, написаним простим стилем і легким для сприйняття. Черчилль постає живою людиною, а не просто політичним діячем з далекого минулого. 

Тут Друга Світова війна очима британця різко відрізняється від пропаганди нав’язаної СРСР. В той час, коли Великобританія залишилась сам на сам із Гітлером, нацисти захопили майже всю Європу, підтримували дружні контакти з СРСР та Італією, а США просто спостерігали, лише Британія на чолі з Черчиллем дала відсіч нацизму, відмовляючись навіть вести переговори з ворогом.

Безстрашний на полі бою, один із найкращих ораторів усіх часів, лауреат Нобелівської премії з літератури, Вінстон Черчилль довів, що одна відважна людина може впливати на хід історії.

Тривожні люди 

Фредрік Бакман

Жанр: психологічний роман, комедія

Видавництво: #книголав

Вік: 16+ 

Роман всесвітньовідомого шведського письменника Фредріка Бакмана стоїть на полицях бестселерів не тільки в Україні, а й по всьому світу, де очолює найвідоміші книжкові рейтинги. «Тривожні люди» - це зворушлива комедійна історія сповнена емпатії та мудрості, про силу дружби, прощення і надію, про речі, які рятують у найважчі часи.

В основі сюжету: грабіжник-невдаха бере випадково в заручники вісьмох надзвичайно стурбованих незнайомців, які оглядають квартиру, виставлену на продаж. Під час перебування у цьому помешканні вони поступово починають відкриватися одне одному – і виявляється, у них чимало спільного. Подружжя, яке щойно вийшло на пенсію, директорка банку, старенька пані, яка вже не боїться, коли на неї наставляють пістолет, молода пара, яка очікує дитину, агентка з нерухомості – усі вони розкривають одне одному свої найглибші таємниці.

Місто дівчат 

Елізабет Ґілберт 

Жанр: любовний роман

Видавництво: Видавництво Старого Лева

Вік: 18+

Новий бестселер від авторки «Їсти, молитися, кохати» Елізабет Ґілберт - це інтригуючий роман про жіночу сексуальність і свободу, про відвагу бути собою і право робити те, що хочеться. А ще — історія дуже незвичайного кохання, на яке наклала свою тінь війна, та справжньої дружби, яку нелегко знайти, зрозуміти та оцінити, особливо в такому непростому і мінливому місті, як Нью-Йорк. 

Дія розгортається в 1940 році, коли дев’ятнадцятилітню Вівіан Морріс виганяють з престижного коледжу. Батьки відправляють доньку на Мангеттен до тітки — власниці невеликого, проте дуже ексцентричного театру. Несподівано для себе Вівіан опиняється у справжньому вирі довоєнного богемного життя. Знайомства із зірками, незвичайні театральні постановки, нестримний секс, ріки алкоголю і відчуття цілковитої свободи спершу заворожують та спокушають, а потім вибивають землю з-під ніг. 

Зелене світло 

Меттью Макконахі

Жанр: біографія 

Видавництво: Book Chef

Вік: 16+

Книга кінозірки й оскароносного актора Метью Макконагі очолила книжкові топи ще до свого виходу у світ. У ній він пропонує читачам ознайомитися з уроками, які дало йому життя, й переконатися, що справа — не в перемозі чи успіху, а в тому, як ви сприймаєте ці уроки. В основу книги лягли щоденникові записи історій із життя, ключових моментів і думок Макконагі, які він вів протягом 35 років. Актор занотовував успіхи й невдачі, а ще — речі, які змушували дивуватися й сміятися. Його книга про те, як насолоджуватися життям й усім, що воно пропонує. Як замість стресу отримувати задоволення. Як більше веселитися й менше страждати. Як любити людей і бути справедливим.

Метью не соромиться виразів та цензури - він пише від серця, від душі. Описує не тільки власні пригоди, зйомки у фільмах але й шлях, яким він прийшов до слави і визнання. Метью не боїться відкриватися читачам - описує свої страхи, захоплення і навіть еротичні сни та бажання, які наставили його на шлях зеленого світла. 

Дюна 

Френк Герберт

Жанр: наукова фантастика 

Видавництво: Клуб Сімейного Дозвілля 

Вік: 16+

Після масштабної екранізації, прем‘єра якої відбулась минулого року, науково-фантастичний роман «Дюна» піймав чергову хвилю популярності. Ця робота зробила Френка Герберта відомим на весь світ і виборола найпрестижніші літературні нагороди як «найкращий роман усіх часів».

Меланж (або прянощі) — найцінніша і найрідкісніша речовина у всесвіті, яка може все: від подовження життя до сприяння міжзоряним подорожам. І знайти її можна лише на одній планеті — непривітному пустельному Арракісі. Той, хто володарює на Арракісі, контролює прянощі. А хто контролює прянощі — керує всесвітом. Коли Імператор позбавляє клан Харконненів звання правлячого і віддає цей титул Атрідам, Харконнени вбивають герцога Лето Атріда. Його син Пол і наложниця Джессіка тікають у пустелю. Щоб помститися за батька і відвоювати планету в Харконненів, Пол має здобути довіру фрименів — корінних мешканців Арракіса — і повести крихітну армію проти незліченних сил супротивника. Це культова сага про вічну боротьбу і жагу до перемоги, про ціну справедливості і вибір шляху.

Мистецтво війни 

Сунь-цзи

Жанр: трактат, нон-фікшн

Видавництво: Видавництво Старого Лева

Вік: 18+

Кажуть, що даний трактат, написаний легендарним полководцем і стратегом Сунь Цзи (V століття до н.е.) - це найперша бізнес-книга. Хоча мова йде про стратегію та філософію ведення війни, яка актуальна і сьогодні, проте читачі успішно застосовують описані автором ідеї і в інших сферах життя. Українською «Мистецтво війни» тлумачиться вперше. Перекладач, історик філософії Сходу, переконаний, що твір давньокитайського воєначальника та викладені ним поради стосуються не лише стратегії бою і завоювання, але й усієї діяльності людини, зокрема й бізнесу. 

«Наведені тут поради - як формули. Підставляєш у будь-який приклад з життя й отримуєш потрібний результат. Для того, щоб отримати з книги користь прочитати її один раз недостатньо» - зазначає читач в одній із рецензій на книгу «Мистецтво війни».

Медицина доказова і не дуже 

Андрій Сем‘янків 

Жанр: нон-фікшн, медицина 

Видавництво: Віхола

Вік: 18+

Андрій Сем’янків — лікар та автор блогу про медицину MED GOblin, кандидат медичних наук. Понад 14 років працював в анестезіології та інтенсивній терапії. Крім лікарської практики, Андрій брав участь у міжнародних клінічних дослідженнях, навчав цивільних і військових медиків. 

Ця книга створена для тих, хто хоче дізнатися більше про те, як працюють ліки і що ховається за народною медициною, гомеопатією та стовбуровими клітинами. Відомо, що 50% ліків на планеті Земля призначаються неправильно. На тій самій планеті 50% пацієнтів приймають ліки не так, як треба. Додайте до цього альтернативну медицину, гомеопатію, інста-гуру без медичної освіти, які роздають свої поради направо і наліво, та натренованих «профілактичним» вживанням антибіотиків бактерій.

Автор стисло та зрозуміло, з елементами сарказму та дотепного гумору, веде читача в світ наукової медицини та вчить, як убезпечити себе від шарлатанства та безглуздих міфів щодо здоров’я та лікування.

 

 

Теги: книги , кращі книги , романи , література , фантастика , наук

  • 24 квiтня 18:09 Психолог розповіла, як сформувати здорові стосунки у робочому колективі    0
  • 22 квiтня 15:20 Україна увійшла до ТОП-5 країн за кількістю розлучень: у якій країні найміцніші шлюби    0
  • 19 квiтня 17:16 У яких регіонах України жити дешевше у 2024 році — рейтинг Держстату    0
  • 17 квiтня 17:03 Топ-6 найкращих бізнес-книг зі списку Forbes видадуть в Україні цього року    0
  • 16 квiтня 15:29 Стильна революція – від мінімалізму до екстравагантності, відкрийте свій індивідуальний стиль    0
  • 12 квiтня 10:00 Pepsi презентує новий візуальний стиль в Україні    0
  • 10 квiтня 19:13 Британець Расс Кук став першою людиною в історії, яка пробігла всю Африку    0
  • 03 квiтня 15:45 Повне сонячне затемнення у квітні 2024 року: коли і де можна буде спостерігати    0
  • 01 квiтня 15:45 Ретроградний Меркурій з 1 по 25 квітня 2024 року: вплив на всі знаки зодіаку    0
  • 29 березня 14:51 Квіткові чудеса Києва: від букетів до горщиків    0
  • 28 березня 15:00 Google запустив безкоштовне навчання для українців: хто може зареєструватися    0
  • 28 березня 14:31 YouTube додасть нову функцію на основі штучного інтелекту, яка заощадить ваш час    0
  • 27 березня 16:55 В одній із найпопулярніших онлайн-ігор відтворили Майдан Незалежності: як це допоможе Україні    0
  • 16:06 Ввечері українці зможуть побачити рідкісне північне сяйво    0
  • 21 березня 15:46 Як підвищити самооцінку: 5 кроків любові до себе    0
  • 18 березня 16:07 Найкращі фотографії дикої природи: названо переможців щорічної премії «British Wildlife Photography Awards 2024» (фото)    0
  • 13 березня 18:36 Швидкий тест: чого вам не вистачає в житті, щоб бути справді щасливим    0
  • 12 березня 17:10 Найкращі книги року: Міжнародна Букерівська премія – 2024 опублікувала лонг-лист    0
  • 05 березня 13:34 Магнітні бурі у березні 2024 року: прогноз на місяць    0
  • 04 березня 15:07 3 причини вибрати троянди в подарунок    0