Що таке менторство та чи можна це зробити своєю професією Що таке менторство та чи можна це зробити своєю професією
Стиль життя

Що таке менторство та чи можна це зробити своєю професією

Gloss 27 вересня, 2023, 14:30
 0

У сьогоднішньому глобальному конкурентному бізнес-середовищі компаніям важливо наймати та утримувати потрібних їм фахівців, а нещодавнє опитування, проведене Harvard Business Review, показало, що одна з п'яти головних якостей, які співробітники хочуть бачити від свого роботодавця, це наставництво та коучинг, а тому для компаній стає життєво важливим мати працівників, здатних це забезпечити.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Хоча сертифікація не є обов'язковою вимогою для того, щоб стати наставником, не завадить інвестувати і у формальне навчання, наприклад пройти курси менторів. Багато успішних менторів отримали свої знання на основі власного практичного досвіду, але проходження курсу навчання менторів дасть вам додаткові переваги та навички, зокрема навички спілкування, методи активного слухання та більш глибоке розуміння найкращих інструментів та практик наставництва.

Бути ментором не обов’язково означає роботу на повний день, менторство відбувається у різних умовах і на різному рівні формальності. Воно може бути добровільним, або частиною вимог до фаху чи кар'єри. Ментор може надати пораду, керівництво або ресурс, навести приклади та кейси з власного досвіду. Підтримка, яку надає ментор допомагає підопічному рости як професійно, так і особисто. 

Основні напрямки менторства

Освітні ментори

Здійснюється у школах, коледжах та університетах. Основні цілі — досягти більшого академічного успіху, допомогти новим студентам освоїтися в новому середовищі та допомогти підопічних перейти до подальшої освіти чи кар'єри.

Ментори співробітників

У цьому випадку наставником зазвичай є досвідченіший співробітник або керівник. Наставники проводять навчання без відриву від виробництва та дають поради, які допомагають новим співробітникам адаптуватися до нових посад та компанії.

Корпоративні ментори

Деякі компанії пропонують чи надають ментора для забезпечення професійного розвитку та утримання потрібного працівника. Цей тип наставництва є більш структурованим, ніж інші типи, і може включати офіційну угоду.

Кар'єрні ментори

Кар'єрні наставники допомагають своїм підопічним вибрати кар'єрний шлях або професійно розвиватись. Наставником такого типу зазвичай є експерт у тій галузі, в якій підопічний сподівається досягти успіху.

Бізнес ментори

У цьому типі наставництва беруть участь досвідчені власники бізнесу, які допомагають тим, хто починає та розвиває бізнес. Підопічний може використати досвід наставника для розвитку свого бізнесу.

Життєві наставники

Цей тип відносин наставника та підопічного орієнтований на особистий розвиток. Життєвий наставник може надати підтримку у важкі часи. Життєве наставництво може також включати духовне керівництво та емоційну підтримку.

Курси менторства відкриють нові грані та перспективи вашого професійного розвитку. Пройшовши курс навчання менторів, ви станете ще більш корисним, бо ваша робота допоможе зміцнити вашу компанію та посилити її позиції. Крім того, це покращить ваші знання, підвищить кваліфікацію та цінність, дасть можливість постійного навчання та відкриє нові перспективи, розвине лідерські якості та зміцнить впевненість у собі, покращить навички міжособистісного спілкування, розширить вашу мережу зв'язків, відкриє можливості для самоаналізу та врешті дасть почуття більшого задоволення від вашої професії. 

Теги: курси , освіта

  • 01 травня 17:18 Лайфхак для прибирання: як ідеально відмити сантехніку від нальоту    0
  • 26 квiтня 18:29 У день 38-ї річниці катастрофи на ЧАЕС вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl (відео)    0
  • 25 квiтня 14:41 Українські розробники представили нову хорор гру F20, де головні ролі зіграли відомі військові (відео)    0
  • 25 квiтня 14:00 Мільйонер відмовився від своїх грошей, щоб знову заробити $1 000 000 з нуля: що пішло не так    0
  • 24 квiтня 18:09 Психолог розповіла, як сформувати здорові стосунки у робочому колективі    0
  • 22 квiтня 15:20 Україна увійшла до ТОП-5 країн за кількістю розлучень: у якій країні найміцніші шлюби    0
  • 19 квiтня 17:16 У яких регіонах України жити дешевше у 2024 році — рейтинг Держстату    0
  • 17 квiтня 17:03 Топ-6 найкращих бізнес-книг зі списку Forbes видадуть в Україні цього року    0
  • 16 квiтня 15:29 Стильна революція – від мінімалізму до екстравагантності, відкрийте свій індивідуальний стиль    0
  • 12 квiтня 10:00 Pepsi презентує новий візуальний стиль в Україні    0
  • 10 квiтня 19:13 Британець Расс Кук став першою людиною в історії, яка пробігла всю Африку    0
  • 15:45 Повне сонячне затемнення у квітні 2024 року: коли і де можна буде спостерігати    0
  • 01 квiтня 15:45 Ретроградний Меркурій з 1 по 25 квітня 2024 року: вплив на всі знаки зодіаку    0
  • 29 березня 14:51 Квіткові чудеса Києва: від букетів до горщиків    0
  • 28 березня 15:00 Google запустив безкоштовне навчання для українців: хто може зареєструватися    0
  • 28 березня 14:31 YouTube додасть нову функцію на основі штучного інтелекту, яка заощадить ваш час    0
  • 27 березня 16:55 В одній із найпопулярніших онлайн-ігор відтворили Майдан Незалежності: як це допоможе Україні    0
  • 25 березня 16:06 Ввечері українці зможуть побачити рідкісне північне сяйво    0
  • 21 березня 15:46 Як підвищити самооцінку: 5 кроків любові до себе    0
  • 18 березня 16:07 Найкращі фотографії дикої природи: названо переможців щорічної премії «British Wildlife Photography Awards 2024» (фото)    0