Британські вчені виростили перший штучний ембріон Британські вчені виростили перший штучний ембріон
Події

Британські вчені виростили перший штучний ембріон

Фото: Amadei and Handford
Дарина Герасимчук 22 вересня, 2022, 20:31
 0

Вчені з Кембриджського університету та Каліфорнійського технологічного інституту першими змогли виростити повноцінний штучний ембріон миші зі стовбурових клітин.

Журнал Nature опублікував статтю, в якій повідомляється, що після 10 років досліджень вчені виростили у пробірці (точніше, у чашці) синтетичний ембріон миші, у якого почали формуватися внутрішні органи, включаючи серце та мозок.

Не забудьте передплатити канал Gloss.ua в Telegram.

Ембріон був отриманий зі стовбурових клітин, для його створення не знадобилося ні яйцеклітин, ні сперматозоїдів. Незважаючи на те, що він проіснував лише вісім днів, дослідницька група стверджує, що отримала інформацію, яка допоможе краще зрозуміти розвиток людських ембріонів та вивчити причини невдалих вагітностей.

«У нашій моделі мишачого ембріона розвивається не тільки мозок, а й серце, що б'ється, та інші частини, з яких складається тіло, — говорить провідний автор дослідження Магдалена Зерницька-Гетц (Magdalena Zernicka-Goetz), професор кафедри розвитку ссавців та біології стовбурових клітин у Кембриджському університеті . — Просто неймовірно, що ми зайшли так далеко. Це було мрією нашої спільноти багато років, основним напрямом нашої роботи протягом десятиліття, і, нарешті, ми це зробили».

Для внутрішньоутробного розвитку ембріону необхідні кілька типів клітин: крім ембріональних клітин, які стають тканинами та органами тіла, це клітини, які формують жовтковий мішок, у якому розвивається ембріон, а також плаценту. У лабораторії дослідники виділили три типи стовбурових клітин з ембріонів і культивували їх у спеціальному контейнері, де стимулювали взаємодію між клітинами різних типів. День за днем вони спостерігали, як група клітин перетворюється на все більш складну структуру. У моделі, що сформувалася до 8-го дня, були зачатки голови з переднім і середнім мозком, структура, подібна до серця, тулуб, що включав нервову трубку, хвостовий зачаток, кишкова трубка та інше. Все це розвивалося, як і належить ембріону, у жовтковому мішку.

Отриманий результат відкриває нові перспективи дослідження ембріонів на ранніх стадіях розвитку. Раніше цей процес відбувався лише в утробі матері, тож спостерігати за формуванням плода було складно. Тепер дослідники зможуть отримати детальніше уявлення про цей процес, а значить зрозуміти, чому деякі вагітності несподівано перериваються на ранніх стадіях.

Моделі ембріонів вже зараз можна використовувати для тестування нових ліків, а в перспективі й для створення штучних органів. Щоправда, для цього знадобляться вже людські, а не мишачі моделі. Але до проведення подібних дослідів над людськими клітинами, ймовірно, пройдуть роки, оскільки перед цим потрібно буде вирішити низку законодавчих та етичних питань.

Технічно ця команда не перша, хто заявив про створення синтетичного ембріона миші. Аналогічні дослідження нещодавно оприлюднили вчені з Ізраїлю.

У той же час британські автори зазначили, що їхня робота проходила процес рецензування близько року, ще до того, як ізраїльську статтю представили для публікації, також вони стверджують, що їхня модель - складніша, ніж будь-яка інша сьогодні.

Читайте також:

Теги: новини , дослідження , вчені , миша , наук , Велика Британія , біологія , лабораторні дослідження , світові новини

  • 23 квiтня 16:03 Бог благословив: засновник секти Мунтян показав подарунок від віруючих за 300 тисяч доларів (відео)    0
  • 19 квiтня 16:51 На Telegram чекають на великі оновлення: як користувачі зможуть заробляти в месенджері    0
  • 17 квiтня 15:24 Засновник Telegram Павло Дуров дав інтерв'ю журналісту Такеру Карлсону: найцікавіше    0
  • 12 квiтня 18:10 Чверть чоловіків призовного віку не готові мобілізуватись – результати опитування    0
  • 10 квiтня 17:55 Великдень 2024: дата в Україні, традиції та заборони, чи будуть додаткові вихідні    0
  • 09 квiтня 20:26 Росія запросила Україну на спортивні «Ігри дружби» до Єкатеринбургу: реакція    0
  • 09 квiтня 17:48 11 українців потрапили до списку Forbes «30 до 30» у Європі: хто вони    0
  • 08 квiтня 15:50 Ілон Маск планує відправити на Марс близько мільйона людей і тонни вантажу: причина    0
  • 05 квiтня 17:42 У СБУ розповіли про нові інформаційні спецоперації росіян    0
  • 03 квiтня 16:16 В Україні можуть заборонити TikTok: названі причини    0
  • 02 квiтня 14:42 У Німеччині офіційно легалізували канабіс: тисячі німців вийшли на площу і одночасно закурили (відео)    0
  • 01 квiтня 18:42 Українська кіберспортивна команда NAVI стала першим чемпіоном світу з Counter-Strike 2 (відео)    0
  • 01 квiтня 18:22 Китай збудував у пустелі копію урядового району столиці Тайваню (фото)    0
  • 28 березня 13:33 Фахівці назвали 5 основних способів, за допомогою яких ваш номер телефону потрапляє до шахраїв    0
  • 28 березня 12:49 «Епідемія ігроманії» в українців та у ЗСУ: 9 із 10 військових залежні від онлайн-казино та ставок    0
  • 26 березня 20:08 Археологи знайшли підтвердження існування амазонок: якими були жінки-войовниці    0
  • 26 березня 19:17 Населення планети скорочується вперше з часів «Чорної смерті» у 14 столітті    0
  • 26 березня 17:35 Більшість американців вважають, що українці будуть союзниками США у новій світовій війні – результати опитування    0
  • 26 березня 16:51 Шокуюче відео: у США обвалився 16-кілометровий міст після того, як в нього врізалося судно    0
  • 22 березня 15:50 Як українці відреагували на заклики США припинити удари по російським НПЗ – добірка мемів    0