Які вітаміни покращують імунітет дитини Які вітаміни покращують імунітет дитини
Суспільство

Які вітаміни покращують імунітет дитини

Gloss 21 лютого, 2024, 00:16
 0

Постійні застуди на ГРЗ не можуть тішити батьків – адже вони впливають на ритм життя усієї сім’ї. Тому мами й тата вдаються з питання – чи є дієві способи підвищення імунітету, профілактики захворювань. Так, і ми поговоримо про них далі.

Про особливості дитячого імунітету

Імунітет людини формується до віку 20 років, а часті застуди у малюків, дошколят та підлітків вважаються варіантом норми. Але одні діти хворіють частіше, інші рідше – це залежить від особливостей конкретного організму. До першої групи педіатри використовують термін зниженої резистентності організму. Часто надмірна частота захворювань спровокована генетичними факторами, порушеннями в роботі імунної системи, хронічними захворюваннями.

Поживні речовини не є панацеєю, але вони значно покращують ситуацію, підтримують організм. Вітаміни для імунітету дитини можна приймати у лікувальних або профілактичних дозуваннях. Бажано буде спочатку проконсультуватись з лікарем – він визначить дефіцити та порекомендує оптимальну схему терапії, буде стежили за відсутністю передозувань.

Коли потрібно вживати заходи?

Якщо дитина хворіє протягом одного сезону 4 рази та більше, потрібно бити на сполох. Особливо небезпечні ситуації, що супроводжуються ускладненнями – пневмонією, отитом чи гайморитом. У таких випадках потрібно записуватись на консультацію до імунолога, робити якісну імунограму та шукати першопричини стану. Допомагає корекція способу життя, харчування. Але якщо з ними все нормально, а дитина все одно постійно хапає нові ГРВІ, потрібно визначати та усунути першопричину.

Імуностимулятори без призначення лікаря використовувати не варто, адже пригнічуючий вплив на організм дитини чинять різні препарати, а от стимулюючий – обмежений перелік. Краще буде проконсультуватись з лікарем з приводу щеплення – вакцина знизить ризики захворювань та ускладнень в результаті інфікування. Варто робити щеплення до кінця зими – інакше воно просто не встигне подіяти. Дітей від грипу починають вакцинувати з віку 2-3 років.

Увага на харчування

Стан здоров’я дитини значною мірою залежить від того, чим вона харчується. Вітаміни для підвищення імунітету теж можна отримувати зі звичайних продуктів. Харчування має бути збалансованим, містити достатню кількість клітковини, білків та жирів. Для дітей корисні риба, м’ясо птиці, боби та кисломолочка. Мінімізуйте кількість солодощів у раціоні – цукор пригнічує імунітет, сприяє підвищенню загального рівня запалення. Фрукти корисні, але їх потрібно жувати, не пити. Соки та фреші мають невисоку користь для здоров’я, іноді взагалі шкідливі.

Важливо своєчасно лягати спати – не пізніше 22 години, приділяти час фізичним тренуванням. Мінімізуйте стреси – імунітет значною мірою залежить від атмосфери в сім’ї та школі чи садку.

Користь вітаміну Д

Вітамін Д підтримує імунітет дитини, сприяє зниженню рівня запалення в організмі. Його можна отримувати з добавок – наприклад, Olidetrim. Виробник «Польфарма» пропонує різні варіанти дозувань – 600, 1000, 2000 та 4000 МО. Форма випуску – капсули або жировий розчин.

Також вітамін Д міститься в деяких продуктах – це скумбрія, оселедець, курячі яйця. Частково потреби організму задовольняються шляхом природного синтезу речовини. Але для активного вироблення вітаміну шкірою потрібно регулярно бувати на вулиці у сонячну погоду та не використовувати засоби з СПФ. За умови діагностування значних дефіцитів краще не експериментувати та починати приймання добавок. Додатково зміцнити імунітет дитини допомагають вітаміни А, Е, групи В, цинк, мідь та магній.

  • 27 жовтня 16:41 Складено рейтинг найкрасивіших автомобілів у світі (фото)    0
  • 27 жовтня 15:25 Скільки відсотків українців виступають за проведення виборів під час війни – результати опитування    0
  • 26 жовтня 16:46 Вчені з'ясували, до кого з улюбленців господарі прив'язані більше – до собак чи котів    0
  • 26 жовтня 16:24 Китай показав проект своєї майбутньої бази на Місяці (відео)    0
  • 25 жовтня 15:03 Україна потрапила до п'ятірки країн з найгіршою податковою системою у світі: антирейтинг    0
  • 25 жовтня 14:35 Пробіотики та пребіотики – лікар пояснює, у чому різниця    0
  • 25 жовтня 14:07 TikTok перетворюється на YouTube: соцмережа тестує 15-хвилинні відео та горизонтальний режим    0
  • 25 жовтня 13:29 Скільки відсотків українців вважають, що влада справді намагається боротися з корупцією – результати опитування    0
  • 25 жовтня 12:25 Подружжя з Аргентини побили світовий рекорд із трансформацій тіла (фото, відео)    0
  • 25 жовтня 12:25 Скільки заробляє Apple: з'явилася інформація про собівартість iPhone 15    0
  • 25 жовтня 12:25 Боремося з втомою: названі продукти, які бадьорять не гірше за каву    0
  • 25 жовтня 12:24 Відома еко-активістка Грета Тунберг несподівано виступила на підтримку Палестини та сектору Газа    0
  • 25 жовтня 12:23 5 причин, чому людина постійно мерзне і як з цим боротися    0
  • 25 жовтня 12:23 В Україні створили наземний робот-камікадзе Ratel S: як він допоможе ЗСУ (відео)    0
  • 25 жовтня 12:23 В Україні внесли зміни до Правил дорожнього руху: що потрібно знати    0
  • 25 жовтня 12:22 Актор Дуейн Джонсон попросив змінити свою воскову фігуру в паризькому музеї через колір шкіри (фото)    0
  • 23 жовтня 17:55 Помер найстаріший у світі собака: скільки йому було років (фото)    0