Провідні експерти ІТ-галузі закликали зупинити розвиток систем штучного інтелекту Провідні експерти ІТ-галузі закликали зупинити розвиток систем штучного інтелекту
Техно

Маск, Возняк, Харарі та інші експерти IT-галузі закликають призупинити розробку штучного інтелекту

Фото: Wallpaper Access
Дарина Герасимчук 29 березня, 2023, 19:06
 0

Понад тисячу експертів, серед яких Ілон Маск, співзасновник Apple Стів Возняк та ізраїльський історик Юваль Ной Харарі, підписали відкритий лист із закликом призупинити розробку потужних систем на основі штучного інтелекту, щоб дати час переконатися у їхній безпеці. Про це повідомляє France24.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Експерти вважають, що ШІ з рівнем інтелекту, що конкурує з людським, можуть становити серйозні ризики для суспільства та людства. На їхню думку, навчання нейромереж треба зупинити, доки не з'являться загальні протоколи безпеки. А якщо навчання не вдасться зупинити швидко, то влада «має втрутитися і ввести мораторій».

Автори листа застерігають, що навіть творці «потужних цифрових розумів» не можуть їх контролювати, а сучасні системи штучного інтелекту починають конкурувати з людиною.

Так, провідна група експертів у сфері штучного інтелекту (ШІ) та представників ІТ-галузі, серед яких Ілон Маск, співзасновник Apple Стів Возняк та ще понад 1100 осіб, підписали відкритий лист про ризики таких технологій для суспільства та закликали як мінімум на півроку призупинити навчання нейромереж, що перевершують GPT-4.

Future of Life Institute Фото: Future of Life Institute

«AGI може призвести до великих змін в історії життя на Землі… На жаль, зараз не спостерігається достатнього рівня планування та управління, а останні місяці лабораторії ШІ вийшли з-під контролю; ніхто не може зрозуміти, спрогнозувати та контролювати розробку та розгортання все більш потужних цифрових умів — навіть їхні творці», — застерігають експерти.

«Системи на основі штучного інтелекту з людським конкурентним інтелектом можуть становити серйозні ризики для суспільства та людства. Потужні системи на основі штучного інтелекту слід розробляти лише тоді, коли ми будемо впевнені, що їхній ефект буде позитивним, а ризики керованими», - сказано в листі.

Що вміє GPT-4?

Учасники ініціативи вирішили підписати відкритий лист після того, як стартап OpenAI випустив нову модель на основі штучного інтелекту GPT-4, яка набагато потужніша за попередню версію, що використовувалася для роботи чат-бота ChatGPT. Тепер нейромережа здатна розуміти не тільки текст, а й розпізнавати зображення, і може навіть пояснити значення мемів. Розробники стверджують, що GPT-4 може вирішувати складні завдання з більшою точністю завдяки розширеним загальним знанням. Крім того, оновлений бот навчився чудово складати складні іспити з математики та юриспруденції.

Дослідницька команда Microsoft оцінила потужність GPT-4, близьку до людського рівня. Оновлену мовну модель назвали першим кроком до "загального штучного інтелекту" (ЗШІ), тобто здатного на виконання широкого кола завдань.

Як результат, Future of Life Institute закликає всі лабораторії ШІ поставити їх дослідження на шестимісячну паузу, щоб детальніше вивчити всі питання безпеки технології. Водночас, організація не закликає зупинити розробку ШІ в цілому, а скоріше «відступити від небезпечної погоні до дедалі більших і непередбачуваних моделей чорної скриньки з надзвичайними можливостями».

Теги: інформаційні технології , прогрес , людство , штучний інтелект , технології , світові новини

  • 26 липня 18:47 Штучний інтелект із надздібностями: колишній співробітник OpenAI злив у мережу плани компанії до 2029 року    0
  • 24 липня 19:16 Apple планує випустити перший складаний iPhone: стали відомі деталі    0
  • 18 липня 14:44 Британська компанія представила електросамокат, який може зрівнятися за швидкістю з автомобілем (фото)    0
  • 12 липня 14:52 iPhone 17 Pro Max перевершить усі очікування в якості фотозйомки: перші подробиці    0
  • 10 липня 20:23 Британські експерти назвали 10 найкращих електромобілів з пробігом    0
  • 03 липня 17:15 Штучний інтелект передбачив переможця Євро-2024    0
  • 28 червня 18:02 ZTE представила смартфон з дисплеєм, який перетворює контент в 3D без окулярів (відео)    0
  • 15:56 Як вибрати вживаний автомобіль: 5 порад від експертів    0
  • 25 червня 17:45 Замість Екофлоу: айтішник порадив, що купити на випадок тривалих відключень світла    0
  • 20 червня 15:43 Не дочекавшись дозволу США бити по Росії ракетами ATACAMS, Україна створила власну зброю    0
  • 18 червня 15:18 Ілон Маск збирається в майбутньому позбавити людство від смартфонів    0
  • 05 червня 15:23 В Україні змінився лідер продажу серед нових автомобілів    0
  • 04 червня 13:37 П'ять шахраїв з Китаю обдурили компанію Apple на 12 мільйонів доларів    0
  • 17:03 6 ознак того, що вам пора міняти машину    0
  • 24 травня 17:30 Вчені наблизилися до безсмертя: китайські дослідники зробили прорив у кріоніці    0
  • 16 травня 17:53 Як забезпечити роботу інтернету при відключеннях світла – два способи    0
  • 14 травня 15:29 Apple готується вбудувати штучний інтелект ChatGPT в iPhone вже в iOS 18    0
  • 06 травня 16:36 Чому не варто купувати вживане авто з механічною коробкою передач — причини    0
  • 02 травня 16:07 Представлено першу у світі безшумну клавіатуру: на її створення пішло п'ять років    0
  • 30 квiтня 17:33 Найкращі автомобілі для жінок: ТОП-10 компактних моделей    0