Виставки вересня 2022 року в Києві: 11 найкращих ідей для прогулянки Виставки вересня 2022 року в Києві: 11 найкращих ідей для прогулянки
Дозвілля

11 найкращих виставок вересня у Києві

Дарина Герасимчук 12 вересня, 2022, 18:27
 0

У вересні рятуватися від осіннього смутку та насиченої стрічки новин будемо мистецтвом та культурно-освітніми заходами.

Gloss.ua зібрав у добірку найцікавіші виставки вересня у Києві та розповість усі деталі про них.

Виставка Ростислава Котерліна «Людина/Над/Людиною»

Коли : 14-15 вересня, 10:00-19:00 (вт-сб)

Де : YA GALLERY, вул. Хорива, 49Б

Вартість : вхід вільний

Деталі

Виставка Ростислава Котерліна «Людина/Над/Людиною» Фото: Виставка Ростислава Котерліна «Людина/Над/Людиною»

«Жорстока війна є тут і зараз. Але ця війна — стара курва, для українців вона триває вже не одне століття. Рашистський хтонізм, те зло, що постало перед нами, виплекане не лише орками. Це колективне творіння багатьох людей різних народів світу, яке тепер виповзло на поверхню на українській землі. Щось важливе пішло не так давно. Війна в Україні, загроза світової ядерної катастрофи, екзистенційна непевність на багатьох континентах, божевілля та популізм політики, кліматичні катаклізми — все це пов'язано з лихими людськими намірами, з глобальним людським йогоїзмом.

Ми маємо бути впевненими у майбутньому, бо це стратегія нашого виживання. Навіть попри драматизм і трагізм нашої години, навіть якщо на горизонті все одно з'явилася нова фігура надлюдини. За іронією долі ця «надлюдина» не одягнена у спецівку і не має статті, вона не із плоті й крові, але це сильна, холодна і розумна подоба людини. Вона — штучне, технологічне відображення людського раціо і нашої нездатності перетворити смерть у життя. Хто навчить її розрізняти добро і зло, правду та брехню? Залишається надія на вільне мистецтво…» - розмірковує автор робіт Ростислав Котерлін.

Благодійна виставка дитячих малюнків «Світ навколо мене»

Коли : 15 вересня о 16:00

Де : ТЦ GLOBUS, вул. Майдан Незалежності, 1

Вартість : вхід вільний

Деталі

Благодійна виставка дитячих малюнків «Світ навколо мене» Фото: Благодійна виставка дитячих малюнків «Світ навколо мене»

Мета благодійної виставки-розпродажу – збір коштів на облаштування бомбосховищ у Бердичівській спеціальній школі та Новоборівському дитячому будинку-інтернаті Житомирської обласної ради. Ці навчальні заклади займаються дітьми з ментальними порушеннями розвитку та діти з такими проблемами не можуть навчатися дистанційно. Без наявності сучасного бомбосховища школи не зможуть розпочати повноцінний навчальний процес.

Частину коштів на відновлення бомбосховищ уже знайдено, тривають ремонтні роботи. Однак їх недостатньо, щоб купити електрогенератор, вентилятори повітря та електроплити. Загальна сума, необхідна для придбання та встановлення цього обладнання – 100 000 грн.

Виставковий проект «Сплав» Назара Білика

Коли : до 18 вересня, 11:00-19:00 (крім понеділка)

Де : Український Дім, вул. Хрещатик, 2

Вартість : 50 гривень

Деталі

Виставковий проект «Сплав» Назара Білика Фото: Виставковий проект «Сплав» Назара Білика

Національний центр «Український Дім» представляє новий проект Назара Білика «Сплав», створений у дні війни. Робота над серією стала для художника практикою пошуку нової форми та її ознак, дослідження простору та меж його впливу. Лаконічність та виразність проекту виражені в його назві, багаторівневій та виконаній смислів, яка відсилає нас також до технологічного процесу створення скульптур. Адже при роботі з таким класичним матеріалом як бронза автор знаходить нове розуміння природи взаємозв'язків.

Назар Білик - скульптор, автор робіт у публічних просторах, відомий як професійному ком'юніті, так і широкому загалу. Учасник групових та персональних виставок в Україні, Німеччині, Австрії, Швейцарії, Великій Британії, США.

Виставка «Залізне Небо»

Коли : до 25 вересня, 11:00-17:00 (крім понеділка та четверга)

Де : Київська картинна галерея, вул. Терещенківська, 9

Вартість : 250 гривень (повний квиток, який включає всі виставки представлені в галереї)

Деталі

Виставка «Залізне Небо» Фото: Виставка «Залізне Небо»

Щоб зберегти себе, українцям сьогодні потрібні не лише «залізні нерви», а й залізна зброя та «залізне небо», захищена від російських повітряних атак. Україна виявилася достатньо сильною, щоби витримати перші дні повномасштабного російського нападу. Але ключовим чинником української обороноздатності була тоді не техніка, а героїзм та єдність перед загальною небезпекою.

Однак реалії війни — це не лише героїзм і моральна витривалість, а й багато страждань, несправедливості та горя, що також знаходить своє вираження у творчих практиках. Зображення руїн, портрети постраждалих, поранені тіла, зруйновані будинки, потворні істоти, що втілюють хаос, злочин та агресію. Подібні образи тепер є невід'ємною частиною візуальної культури воєнного часу. Внутрішню потребу у подоланні вразливості та передчутті відновлення добре передають і урбаністичні фігури бетонних людей та будівельних конструкцій, які продовжують своє життя в абстракціях, стріт-арті та вуличній поезії.

Виставка Максима Мазура «Транслітерація»

Коли : до 25 вересня, 11:00-19:00 (крім понеділка та вівторка)

Де : PORTAL11 art gallery, вул. Трьохсвятительська, 11

Вартість : уточнюйте у організаторів

Деталі

Виставка Максима Мазура «Транслітерація» Фото: Виставка Максима Мазура «Транслітерація»

Проект базується на трансформації візуальних образів, символів, знаків, предметів в абстрактну чуттєву форму поза традиційним світоглядним сприйняттям. Автор усвідомлено відмовився від класичних мальовничих матеріалів на користь експерименту з об'єктами, намагаючись використати їхній власний потенціал.

Віддаляючись від картинності як зображення, автор входить у текстуру, фактуру, колір, форму і пластику предмета, позбавляє речі конкретного зображення до повної втрати первісної предметності. Метод транслітерації передає текст із однієї графічної системи у вигляді іншої графічної системи. Метод став основою стандарту перекладу нелатинських систем письма на латиницю зі збереженням буквеного образу слів.

Виставка-маркет VEGAN EXPOsition-2022

Коли : 27-30 вересня, 11:00-18:00

Де : Палац Спорту, Спортивна площа, 1

Вартість : безкоштовно при реєстрації

Деталі

Виставка-маркет VEGAN EXPOsition-2022 Фото: Виставка-маркет VEGAN EXPOsition-2022

Усіх бажаючих запрошують відкрити світ здорового харчування та способу життя у всіх гранях на заході VEGAN EXPOsition-2022. На виставці-маркеті буде представлено великий натуральних продуктів (природні олії, екопродукти, натуральні десерти та багато іншого). І що особливо апетитно – це не просто експозиція, а повноцінний освітній центр, де можна дізнатись про користь продуктів від професіоналів.

На заході будуть окремі секції, присвячені натуральним лікам, органічним біодобавкам, оздоровчим методикам. А ще натуральна косметика, секрети краси від вегетаріанців, екологічний одяг та веганський маркет!

Виставка ілюстрацій Сальвадора Далі «Божественна комедія»

Коли : до 30 вересня, 11:00-17:00 (крім понеділка та четверга)

Де : Київська картинна галерея, вул. Терещенківська, 9

Вартість : 250 гривень (повний квиток, який включає всі виставки представлені в галереї)

Деталі

Виставка ілюстрацій Сальвадора Далі «Божественна комедія» Фото: Виставка ілюстрацій Сальвадора Далі «Божественна комедія»

У 50-х роках XX століття Сальвадор Далі отримав завдання проілюструвати Божественну комедію. Так народилося 100 акварелей, по одній для кожної зі ста пісень поеми. Ці ілюстрації є унікальним прикладом книжкової графіки художника. Завдяки співпраці з галереєю ARTAREA та Благодійним фондом підтримки культури та мистецтв стало можливим познайомити українську публіку із «Божественною комедією» в інтерпретації Сальвадора Далі у стінах київського музею. Експозиція доповнена тематичними інсталяціями та відеорядом, що занурює відвідувачів у атмосферу дантівського всесвіту. У музеї представлено 50 робіт художника.

Виставка «Осяйний простір» художниці Неллі Ісупової

Коли : до 30 вересня, 11:00-17:00 (крім понеділка та четверга)

Де : Київська картинна галерея, вул. Терещенківська, 9

Вартість : 50-100 гривень

Деталі

Виставка «Осяяний простір» художниці Неллі Ісупової Фото: Виставка «Осяяний простір» художниці Неллі Ісупової

«Осяйний простір» – виставка однієї з найвідоміших українських керамісток, легендарної художниці Неллі Ісупової. Вона працює в галузі монументального та декоративно-ужиткового мистецтва і є засновницею відомої української династії, її діти – відомі українські художники Сергій та Ілля Ісупов. Керамічні скульптури Ісупової відзначені виразною індивідуальністю, національною своєрідністю, грою фантазії. Для поліхромної глазурованої майоліки художниці властива гармонія скульптурних деталей та багатобарвного розпису. Зоо- та антропоморфні вироби художниці уособлюють унікальний та неповторний, імпровізовано-грайливий характер образної та пластичної мови. Кожен твір випромінює тепло та любов, якими автор щиро ділиться з глядачем. Виставка складається з більш ніж 50 робіт з кераміки.

Виставка «Коли віра зрушує гори»

Коли : до 9 жовтня, 12:00-20:00

Де : Pinchuk Art Centre, вул. Велика Васильківська, 1/вул.Басейна, 3-2

Вартість : вхід вільний

Деталі

Виставка «Коли віра зрушує гори» Фото: Виставка «Коли віра зрушує гори»

Через 143 дні після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну PinchukArtCentre знову відкрив свої двері 20 липня і представив виставковий проект «Коли віра зрушує гори». Масштабна групова виставка, за участю понад 45 українських та міжнародних художників, представлена ​​завдяки партнерству з антверпенським Музеєм сучасного мистецтва M HKA та урядом Фландрії, приверне увагу до України як країни, відкритої світу, та підкреслить її глибоке коріння та зв'язок з Європою. Незважаючи на те, що колекція не може бути застрахована від можливої ​​шкоди внаслідок воєнних дій, M HKA та фламандський уряд ухвалили рішення виділити власні ресурси та тимчасово надати значну частину своєї спадщини для підтримки України. В експозиції твори з бельгійської колекції вступають у діалог із роботами українських художників, багато з яких було створено під час війни. Виставка спонукає відчувати, розмірковувати та рефлексувати не лише про нагальні проблеми війни.

Виставка образотворчого мистецтва "Щоб пам'ятати"

Коли : до 16 жовтня, 12:00-19:00

Де : Музей Києва, вул. Богдана Хмельницького, 7

Вартість : уточнюйте у організаторів

Деталі

Виставка образотворчого мистецтва Фото: Виставка образотворчого мистецтва

Одним із важливих свідчень епохи є творчість українських художників. Художники ніколи не забували, що в Україні триває війна, трагічне світовідчуття присутнє у творах з 2014 року, воно наростало наприкінці 2021 року та вибухнуло хвилею потужних художніх висловлювань після 24 лютого 2022 року.

Музей історії міста Києва зібрав у своєму проекті твори, які є промовистим свідченням епохи. Одні роботи художників були закінчені 23 лютого і залишилися на мольбертах і друкарських верстатах, коли на країну впали перші ракети, інші виконані після російського вторгнення як рефлексія жахів війни, деякі створені між 2014 і 2022 роком і спроби осмислити загрозливу реальність. Живопис та графіка, плакати та об'єкти, політична карикатура – ​​всі ці твори є знаком епохи і, безумовно, залишаться в історії українського та світового мистецтва. А зберігати їх має музей. Тому частину творів, що експонуються на виставці, передано у подарунок Музею історії міста Києва. Щоби пам'ятати.

Виставковий проект «Made in Kyiv. Археологія повсякденного життя»

Коли : до 19 жовтня, 12:00-19:00

Де : Музей Києва, вул. Богдана Хмельницького, 7

Вартість : 40-70 гривень

Деталі

Виставковий проект “Made in Kyiv. Археологія повсякденного життя» Фото: Виставковий проект “Made in Kyiv. Археологія повсякденного життя»

«Made in Kyiv. Археологія повсякденності» - це смілива спроба поєднання класичного наукового досвіду та сучасних музейних технологій. В його основі – речі княжих часів (Х-XIII ст.), які характерні власне для Києва та виявляють самобутність життя городян. В експозиції представлені копії карбованих на Русі монет та гривень, ювелірних прикрас, творів сакрального мистецтва, предметів побуту та керамічного посуду, елементи одягу та особистого благочестя. Спеціальною частиною проекту є дослідження та відтворення стародавніх технологій київських майстрів, представлене у динамічній формі з використанням 3D моделей, 3D друку, відео та анімації, покликане пожвавити назавжди застигле історичне тло.

Теги: виставки , Куди піти , скульптури , картини , фотовиставка , живопис , галереї Київ

  • 23 квiтня 10:11 Технічна магія Великодня: як створити свято без зайвих турбот    0
  • 11 сiчня 15:54 У Києві відновив роботу Музей Науки: нова експозиція з Копенгагену    0
  • 27 грудня 21:26 У Києві на Арсенальній площі з’явився святковий зимовий простір для дітей та молоді    0
  • 22 грудня 16:29 У Києві в укритті проведуть кінопокази сімейних фільмів: де та коли    0
  • 12 грудня 20:02 "Зимова Країна" в Києві на ВДНГ: локації та ціни 2022-2023 років    0
  • 02 грудня 10:42 Куди піти в Києві цими вихідними: 15 найкращих заходів    0
  • 28 листопада 23:02 Відомо, якою буде "Зимова Країна" на ВДНГ у Києві    0
  • 18 жовтня 16:17 В Україні розпочався благодійний фестиваль з вуличних культур    0
  • 30 вересня 22:16 В Україні пропонують подивитися українське кіно за 1 гривню    0
  • 22 вересня 18:29 У Києві відкрили найбільше в Україні бейсбольне поле (фото, відео)    0
  • 21 вересня 12:28 У Києві організовують велосипедний флешмоб: дата та локація    0
  • 19 вересня 21:44 У Києві пройде кінофестиваль Kharkiv MeetDocs: дата    0
  • 19 серпня 17:25 У київських кінотеатрах пройде тиждень безкоштовного українського кіно    0
  • 19 серпня 16:59 У музеї "Пирогово" можна відвідати медовий ярмарок та дізнатися про бджільництво    0
  • 08 серпня 10:18 Чому повчитися в серпні: 13 цікавих майстер-класів у Києві    0
  • 01 серпня 22:12 20 заходів для вечірнього відпочинку: куди піти в Києві цього тижня    0
  • 27 липня 17:31 У Києві покажуть дзвін гетьмана Івана Мазепи: де і коли    0
  • 25 липня 18:46 18 заходів для вечірнього відпочинку: куди піти в Києві цього тижня    0
  • 15 липня 21:31 У Києві відновлює роботу Pinchuk Art Centre: коли та яка буде виставка    0
  • 14 липня 00:39 У Києві відкрилася виставка картин на честь оперної співачки Крушельницької    0