10 кращих виставок жовтня у Києві 10 кращих виставок жовтня у Києві
Дозвілля

10 кращих виставок жовтня у Києві

Дарина Герасимчук 07 жовтня, 2022, 17:50
 0

Напередодні вихідних Gloss.ua підготував для вас афішу виставок, які відбудуться у Києві цього місяця.

Підписуйтесь на канал «Диван зачекає» у Telegram.

Відвідавши будь-який із заходів, ви не лише надихнетеся мистецтвом, а й підтримаєте культурно-освітні проекти локальних художників та організаторів.

Виставка-аукціон «Сяйво всередині»

Коли : відкриття 8 жовтня о 19:00

Де : Squat 17b, вул. Терещенківська, 17Б

Вартість : вхід вільний

Деталі

Кожен із нас несе вогник перемоги всередині. Ми висвітлюємо дорогу рідним, підтримуємо друзів, втішаємо незнайомців, які опиняються поряд. Але що запалює цей вогонь усередині? Що змушує нас не припиняти сяяти - у темний час? Арт-об'єднання ВМІЮ досліджує те, що підтримує, лікує та запалює українців на шляху до перемоги. І яким би темним не був морок навколо, ми об'єднуємося, щоб спалахнути з новою силою.

Арт-об'єднання збирає кошти для волонтерського штабу "Зграя", що утворився у 2013 році, як реакція на події у суспільстві, а з 2014 року вже допомагав військовим на сході.

Учасники: Ярослав Борута, Ніка Любчич, Інна Пилипенко, Каті Прусенко, Ольга Дубровіна, Євгенія Плужник, Анастасія Чумак.

На відкритті можна буде купити роботи за фіксованою ціною та забрати після завершення виставки. Усі роботи, які не придбають під час відкриття, будуть виставлені на онлайн-аукціон, який триватиме до кінця виставки.

Виставка «Людина/Над/Людиною» Ростислава Котерліна

Коли : до 15 жовтня, 10:00-19:00 (вт-сб)

Де : YA GALLERY, вул. Хорива, 49Б

Вартість : вхід вільний

Деталі

«Жорстока війна є тут і зараз. Але ця війна — стара курва, для українців вона триває вже не одне століття. Рашистський хтонізм, те зло, що постало перед нами, виплекане не лише орками. Це колективне творіння багатьох людей різних народів світу, яке тепер виповзло на поверхню на українській землі. Щось важливе пішло не так давно. Війна в Україні, загроза світової ядерної катастрофи, екзистенційна непевність на багатьох континентах, божевілля та популізм політики, кліматичні катаклізми — все це пов'язано з лихими людськими намірами, з глобальним людським йогоїзмом.

Ми маємо бути впевненими у майбутньому, бо це стратегія нашого виживання. Навіть попри драматизм і трагізм нашої години, навіть якщо на горизонті все одно з'явилася нова фігура надлюдини. За іронією долі ця «надлюдина» не одягнена у спецівку і не має статті, вона не із плоті й крові, але це сильна, холодна і розумна подоба людини. Вона — штучне, технологічне відображення людського раціо і нашої нездатності перетворити смерть у життя. Хто навчить її розрізняти добро і зло, правду та брехню? Залишається надія на вільне мистецтво…» – розмірковує автор виставки Ростислав Котерлін.

Виставка образотворчого мистецтва «Щоб пам'ятати»

Коли : до 16 жовтня, 12:00-19:00

Де : Музей Києва, вул. Богдана Хмельницького, 7

Вартість : уточнюйте у організаторів

Деталі

Одним із важливих свідчень епохи є творчість українських художників. Художники ніколи не забували, що в Україні триває війна, трагічне світовідчуття присутнє у творах з 2014 року, воно наростало наприкінці 2021 року та вибухнуло хвилею потужних художніх висловлювань після 24 лютого 2022 року.

Музей історії міста Києва зібрав у своєму проекті твори, які є промовистим свідченням епохи. Одні роботи художників були закінчені 23 лютого і залишилися на мольбертах і друкарських верстатах, коли на країну впали перші ракети, інші виконані після російського вторгнення як рефлексія жахів війни, деякі створені між 2014 і 2022 роком і спроби осмислити загрозливу реальність.

Живопис та графіка, плакати та об'єкти, політична карикатура – ​​всі ці твори є знаком епохи і, безумовно, залишаться в історії українського та світового мистецтва. А зберігати їх має музей. Тому частину творів, що експонуються на виставці, передано у подарунок Музею історії міста Києва. Щоб пам'ятати.

Виставковий проект “Made in Kyiv. Археологія повсякденного життя»

Коли : до 19 жовтня, 12:00-19:00

Де : Музей Києва, вул. Богдана Хмельницького, 7

Вартість : 40-70 гривень

Деталі

«Made in Kyiv. Археологія повсякденності» - це смілива спроба поєднання класичного наукового досвіду та сучасних музейних технологій. В його основі – речі княжих часів (Х-XIII ст.), які характерні власне для Києва та виявляють самобутність життя городян.

В експозиції представлені копії карбованих на Русі монет та гривень, ювелірних прикрас, творів сакрального мистецтва, предметів побуту та керамічного посуду, елементи одягу та особистого благочестя.

Спеціальною частиною проекту є дослідження та відтворення стародавніх технологій київських майстрів, представлене у динамічній формі з використанням 3D моделей, 3D друку, відео та анімації, покликане пожвавити назавжди застигле історичне тло.

Виставка INSIGHT Антона Логова

Коли : до 20 жовтня, 12:00-17:00 (вт-сб)

Де : галерея «Лавра», Лаврський провулок, 7

Вартість : уточнюйте у організаторів

Деталі

«Ця виставка про збереження в пам'яті важливих фактів та психо-емоційних картин, що допомагають проникати в суть подій та подолати життєві перешкоди.

Мистецтво – це підсвідомість.

«Проект «Інсайт» – це розуміння чогось неочевидного. Культурна та художня інформація дають таке розуміння. Якщо виходити зі значення самого слова, то це раптове прозріння, переосмислення і зміна перспективи.

Інсайт – це відчути невагомість і потрапити в певний стан від перегляду картини на виставці, або фільму. Інсайт – це коли ми впізнаємо собі в якійсь ситуації і кажемо: «То це ж про мене!»

У живописі – це багатошарове сприйняття та прочитування різних за полярністю ідей одночасно. В абстракції відіграє важливу роль і є образом пятна, лінія, край-абрис полотна, фактурна зернина поверхні, запах фарби і розчинника, так і окремо назва.

Інсталяційно-скульптурні форми підкреслюють і розвивають воображення про простір, руйнують його реальні та метафоричні кордони.

Відео та фото структурують реальність та вводять контрапункти. У них можна осягнути позачасовість і відчути дистанцію між глядачем і дійсністю.

Інсайт – це сон про дійсність. Це відчуття трансцендентності та самоіронія при впізнаванні собі у оточуючих людях, звичках та предметах.

Це повітря спогадів про дитинство...» – Антон Логов, куратор виставки.

Виставка живопису «Наша Земля»

Коли : до 22 жовтня, 12:00-18:00

Де : Imagine Point gallery, Голосіївський проспект, 86/1

Вартість : уточнюйте у організаторів

Деталі

«Вона незмінна, є і завжди була. Вона змінюється щодня та щомісяця. Вона живе своїм життям - засинає, прокидається, розквітає, зав'язується, плодоносить і знову засинає. І знову прокидається. Вона відновлює сили. І продовжує жити.

Іноді здається, що їй байдуже, чи є ми чи ні, чи навіть, що їй краще без нас. Але це не так. Ми сплелися з нею. Наші пращури в сім'ї. І наші онуки, сподіваємось, її любитимуть» - галерея Imagine Point представляє виставку живопису "Наша Земля".

У проекті представлені мальовничі твори колекції галереї. Зокрема роботи художників, родом з різних куточків України: Закарпаття, Тернопільщина, Львів, Рівне, Київ, Дніпро, Крим. Краєвиди присвячені українській землі, яку ми так любимо.

Виставка авторської ляльки «Князівни та княгині»

Коли : до 23 жовтня, 10:00-17:30

Де : Національний заповідник «Софія Київська», вул. Володимирська, 24

Вартість : уточнюйте у організаторів

Деталі

У залах Брами Заборовського представлена ​​колекція авторських ляльок «Князівни та княгині», виготовлених майстринями з різних куточків України, а також українськими художницями, які мешкають у Норвегії та Німеччині. Організатори виставки – Тетяна Золочівська (Бремен, Німеччина) та Ніна Хаген (Осло, Норвегія).

Виставковий проект присвячений дружинам та дочкам князів Русі-України Х–XIII століття, жінкам князівських родів Гольшанських, Острозьких (XVI століття) тощо. Спираючись на дослідження з історії нарядів, майстрині використовували традиційну техніку вузлової текстильної ляльки та одягли її у стилізовані шати візантійських царівн, княгинь Русі-України, скандинавських та німецьких принцес та королів.

Кожна лялька – унікальний витвір. На виставці буде представлено близько 70 ляльок, які спеціально виготовили понад 30 майстринь, більшість із яких є учасницями Національної спілки народних майстрів України. Експозицію буде доповнено історичними довідками та ілюстраціями із серії «Київські княжни на престолах Європи» відомого художника Василя Василенка.

Персональна виставка Олександра Ройтбурда «Культові персоналії»

Коли : до 28 жовтня, 11:00-19:00 (пн, вт - вихідні)

Де : галерея Vakulenko Art Consulting, вул. Костьольна, 8

Вартість : вхід вільний

Деталі

Персони та наративи за ними – одна з важливих та цікавих тем творчості Олександра Ройтбурда. Більшість елементів наративу, що вибудовується художником у своїх роботах, мають посилання на світову культуру, опрацьовані та переосмислені художником.

Персоналії для наративу Ройтбурд вибирає дуже ретельно та селективно, створюючи певні архетипові, узагальнені образи та пропускаючи їх через художній фільтр. Культові ж персоналії протягом багатьох років та різних проектів цікавили митця у контексті життя звичайних людей та того, як працює сучасне суспільство. Всі ці персоналії своєю діяльністю чи просто існуванням змінили світ чи чиєсь життя зокрема.

У коло робіт, представлених на виставці, увійшли портрети відомих українських та світових культових персон, серед яких гурт «Бітлс», Енді Уорхол, Григорій Сковорода та Бенджамін Франклін. Художник конструює свою реальність для обраних героїв, робить це іронічно і водночас залучаючи власний досвід та переживання чи розмірковуючи над культом цих персоналій у суспільстві.

Виставка «Одеське мистецтво у колекції Михайла Поживанова»

Коли : з 11 жовтня до 4 листопада, 12:00-19:00 (вт-сб)

Де : галерея «АВС-арт», вул. Глибочицька, 32В

Вартість : вхід вільний

Деталі

Колекція Михайла Поживанова – громадського та політичного діяча, засновника галереї «АВС-арт» – представляє відкритість системного погляду приватного колекціонера на український мистецький процес. Вона – своєрідна локальна мистецька карта України, на якій вирізняються художники південноукраїнської мистецької школи.

Галерея «АВС-арт» ексклюзивно експонує у своєму просторі добірку мистецтва з колекції Михайла Поживанова, яка візуалізується живописом та графікою неповторних майстрів Одещини, кожен з яких має виразний характер творчості. В експозиції – Валентин Алтанець, Альбін Гавдзінський, Василь Сад, Сергій Савченко, Адольф Лоза, Андрій Антонюк, Володимир Цюпко, Микола Прокопенко, Сергій Кириченко, Олександр Ройтбурд, Геннадій Верещагін та інші класики та сучасники українського образотворчого мистецтва.

«Мені як колекціонеру надзвичайно приємно презентувати добірку творів одеських художників у Києві – у той час, коли в Одесі відбувається моя персональна виставка як художника. Це – своєрідний обмін візуальним досвідом, містецький місток між півднем України та столицею у таких складних для всіх нас воєнних умовах» - коментує виставку Михайло Поживанов.

Виставка «Потенційно (не)прийнятний контент» Стаса Жалобнюка

Коли : до 6 листопада, 11:00-18:00 (пн, вт - вихідні)

Де : Maidan Museum, алея Героїв Небесної Сотні, 5

Вартість : вхід вільний

Деталі

Стас Жалобнюк представив у Києві серію робіт, створених у ході російсько-української війни. Роботи, виконані переважно у змішаній техніці (колаж), іноді шокують.

Художник запевняє, що документує. Розкриває справжню особу окупантів і прагне таким чином руйнувати репутацію російської культури там, де досі існують міфи про її велич.

Ця військова серія – документування не стільки подій, скільки своєї реакції на трагедію, яку ми всі переживаємо: звірства в Бучі, заміновані рідні для художника береги Одеси, щоразу свіжі новини про злочини окупантів і життя в постійній напрузі, однією з причин якої є нескінченні повітряні тривоги.

Теги: дозвілля , виставки , Куди піти , афіша , мистецтво , арт , живопис , виставки 2022

  • 23 квiтня 10:11 Технічна магія Великодня: як створити свято без зайвих турбот    0
  • 11 сiчня 15:54 У Києві відновив роботу Музей Науки: нова експозиція з Копенгагену    0
  • 27 грудня 21:26 У Києві на Арсенальній площі з’явився святковий зимовий простір для дітей та молоді    0
  • 22 грудня 16:29 У Києві в укритті проведуть кінопокази сімейних фільмів: де та коли    0
  • 12 грудня 20:02 "Зимова Країна" в Києві на ВДНГ: локації та ціни 2022-2023 років    0
  • 02 грудня 10:42 Куди піти в Києві цими вихідними: 15 найкращих заходів    0
  • 28 листопада 23:02 Відомо, якою буде "Зимова Країна" на ВДНГ у Києві    0
  • 18 жовтня 16:17 В Україні розпочався благодійний фестиваль з вуличних культур    0
  • 30 вересня 22:16 В Україні пропонують подивитися українське кіно за 1 гривню    0
  • 22 вересня 18:29 У Києві відкрили найбільше в Україні бейсбольне поле (фото, відео)    0
  • 21 вересня 12:28 У Києві організовують велосипедний флешмоб: дата та локація    0
  • 19 вересня 21:44 У Києві пройде кінофестиваль Kharkiv MeetDocs: дата    0
  • 19 серпня 17:25 У київських кінотеатрах пройде тиждень безкоштовного українського кіно    0
  • 19 серпня 16:59 У музеї "Пирогово" можна відвідати медовий ярмарок та дізнатися про бджільництво    0
  • 08 серпня 10:18 Чому повчитися в серпні: 13 цікавих майстер-класів у Києві    0
  • 01 серпня 22:12 20 заходів для вечірнього відпочинку: куди піти в Києві цього тижня    0
  • 27 липня 17:31 У Києві покажуть дзвін гетьмана Івана Мазепи: де і коли    0
  • 25 липня 18:46 18 заходів для вечірнього відпочинку: куди піти в Києві цього тижня    0
  • 15 липня 21:31 У Києві відновлює роботу Pinchuk Art Centre: коли та яка буде виставка    0
  • 14 липня 00:39 У Києві відкрилася виставка картин на честь оперної співачки Крушельницької    0