10 факторів, що шкодять шкірі обличчя, або чому не варто переглядати стрічку Instagram перед сном 10 факторів, що шкодять шкірі обличчя, або чому не варто переглядати стрічку Instagram перед сном
Стиль життя

10 факторів, що шкодять шкірі обличчя, або чому не варто переглядати стрічку Instagram перед сном

Фото: 10 факторів, що шкодять шкірі обличчя
Gloss 31 серпня, 2022, 11:54
 0

Коли шкіра здорова, вона допомагає організму захищатися від вірусів та бактерій, регулює температуру, має рівний сяючий тон, виглядає молодою та доглянутою. Існує багато зовнішніх факторів, що впливають на стан шкіри обличчя. Більшість із них нам під силу контролювати.

1. Ультрафіолетове випромінювання

Постійне перебування на сонці стимулює утворення вільних радикалів. Ці агресивні молекули ушкоджують клітини та послаблюють захисні механізми шкіри. Щоразу, коли збираєтеся довго перебувати на вулиці, попередньо слід наносити захисний крем із високим SPF. Нехтування захистом протягом багатьох років призводить до хронічного фотоіндукованого пошкодження шкіри та прискореного старіння.

10 факторів, що шкодять шкірі обличчя Фото: 10 факторів, що шкодять шкірі обличчя

2. Надлишок синього світла у вечірній час

Синє світло або HEV-випромінювання є невід'ємною частиною кожного гаджета. Здається, немає нічого страшного в тому, щоб трохи посидіти перед сном у соцмережах чи подивитися YouTube. Але таке дозвілля несе небезпеку для краси та самопочуття. Синє світло порушує природний режим сну, через що з'являється втома, а шкіра стає тьмяною та втрачає тонус.

Якщо ваша робота пов'язана з комп'ютером, робіть перерви у вигляді розминок, прогулянок та інших занять подалі від екрана. Перед сном відкладайте всі аксесуари убік. Намагайтеся засипати без яскравого світла для нормального вироблення мелатоніну – гормону-регулятора циркадних ритмів. І обов'язково доглядайте шкіру за допомогою пептидів, керамідів та антиоксидантів.

3. Агресивні засоби та процедури

Шкіра має трохи кислу природну реакцію з рН 5. Продукти з лужним pH і агресивними сульфатами руйнують її природні нейтралізуючі властивості, структуру клітин та зовнішній бар'єр. Шкіра може стати сухою, роздратованою, вразливою до інфекцій та схильною до атопічного дерматиту.

Ніколи не вмивайтеся звичайним милом! Деякі види хімічного пілінгу порушують pH-баланс, тому важливо консультуватись з дерматологом перед проведенням процедури. Якщо у вас проблемна шкіра, найкраще використовувати якісну дерматокосметику на основі термальної води та безпечних компонентів: Avene, La Roche Posay, Vichy, Eucerin.

10 факторів, що шкодять шкірі обличчя Фото: 10 факторів, що шкодять шкірі обличчя

4. Дуже висока температура води

Для купання, миття рук та очищення обличчя рекомендується використовувати теплу, а не гарячу воду. Під впливом високої температури розширюються кровоносні судини. На шкірі з'являються почервоніння. З віком може виявитися капілярна сітка. Незважаючи на те, що гаряча ванна розслаблює, для гідроліпідної мантії шкіри такий релакс руйнівний і призводить до зниження захисної сили проти зовнішніх подразників. Деякі шкірні захворювання, наприклад розацеа, також можуть бути викликані високими температурами.

5. Куріння

Причому неважливо, пасивне чи активне. Тютюновий дим – одне з основних джерел утворення вільних радикалів. Він "забирає" у шкіри молодість, сприяє поглибленню зморшок. Під час куріння звужуються крихітні судини у внутрішніх шарах шкіри, зменшується приплив крові, кисню та поживних речовин, порушується вироблення колагену, необхідного для пружності.

6. Телефон без захисного чохла

Відкритий екран за день стикається з різними поверхнями та збирає навколишній бруд і пил. Коли ви притискаєте апарат до щоки, все це попадає на шкіру та знаходиться там до вечірнього вмивання. Подальший результат залежить від властивостей та типу шкіри. Іноді такі забруднення загрожують лише одиничними подразненнями та висипаннями. Але часом ситуація загострюється, і розвиваються екзема чи акне. Якщо під час розмови ви зазвичай підносите телефон до вуха, чохол-книжка – чудовий спосіб захистити екран від забруднень. Сам гаджет періодично протирайте антибактеріальними серветками.

7. Сухе повітря у приміщенні

Обігрівачі взимку та кондиціонери влітку значно полегшують життя, але й шкіру сушать нещадно. Щоб врятувати обличчя від заломів та зморшок, не забувайте про догляд та використовуйте зволожувач повітря. Розпорошення води з пульверизатора кілька разів на день теж допоможе, якщо немає можливості придбати спеціальний агрегат.

8. Рідкісна зміна постільної білизни

Забруднена наволочка – один із найнебезпечніших факторів для здоров'я шкіри. На подушці накопичуються відмерлі клітини, пил, бактерії. Щоразу ви лягаєте спати та щільно стикаєтеся щоками зі шкідливим біологічним набором. Роздратування та висипання у разі неминучі. Намагайтеся міняти постільну білизну мінімум раз на тиждень навесні та влітку, і раз на два тижні – у холодний сезон.

9. Пропущений демакіяж

Перетримана на обличчі косметика з брудом і себумом, що налипла за день, – це сприятливе середовище для розмноження бактерій, появи алергії, акне та дерматиту. Змивайте макіяж завжди, як би не було ліньки.

10 факторів, що шкодять шкірі обличчя Фото: 10 факторів, що шкодять шкірі обличчя

10. Брудні кисті та спонжі

На інструментах для макіяжу залишається маса всього: пігмент, себум, частинки, що ороговіли. Боліснотворні мікроорганізми охоче розвиваються в такій обстановці і згодом дратують і запалюють шкіру. Експрес-обробка спеціальними спреями та серветками ефективна, якщо кисті були ідеально чистими та лише кілька разів побули у використанні. Забиті продуктами інструменти очищайте теплою водою з милом.

Регулярний і правильний догляд, здоровий спосіб життя, трохи самодисципліни – і проблем зі шкірою від наведених вище пунктів точно поменшає!

Теги: рекомендації , краса , догляд за шкірою , соцмережі , здоров'я , догляд , поради

  • 25 квiтня 14:41 Українські розробники представили нову хорор гру F20, де головні ролі зіграли відомі військові (відео)    0
  • 25 квiтня 14:00 Мільйонер відмовився від своїх грошей, щоб знову заробити $1 000 000 з нуля: що пішло не так    0
  • 24 квiтня 18:09 Психолог розповіла, як сформувати здорові стосунки у робочому колективі    0
  • 22 квiтня 15:20 Україна увійшла до ТОП-5 країн за кількістю розлучень: у якій країні найміцніші шлюби    0
  • 19 квiтня 17:16 У яких регіонах України жити дешевше у 2024 році — рейтинг Держстату    0
  • 17 квiтня 17:03 Топ-6 найкращих бізнес-книг зі списку Forbes видадуть в Україні цього року    0
  • 16 квiтня 15:29 Стильна революція – від мінімалізму до екстравагантності, відкрийте свій індивідуальний стиль    0
  • 12 квiтня 10:00 Pepsi презентує новий візуальний стиль в Україні    0
  • 10 квiтня 19:13 Британець Расс Кук став першою людиною в історії, яка пробігла всю Африку    0
  • 03 квiтня 15:45 Повне сонячне затемнення у квітні 2024 року: коли і де можна буде спостерігати    0
  • 01 квiтня 15:45 Ретроградний Меркурій з 1 по 25 квітня 2024 року: вплив на всі знаки зодіаку    0
  • 29 березня 14:51 Квіткові чудеса Києва: від букетів до горщиків    0
  • 28 березня 15:00 Google запустив безкоштовне навчання для українців: хто може зареєструватися    0
  • 28 березня 14:31 YouTube додасть нову функцію на основі штучного інтелекту, яка заощадить ваш час    0
  • 27 березня 16:55 В одній із найпопулярніших онлайн-ігор відтворили Майдан Незалежності: як це допоможе Україні    0
  • 25 березня 16:06 Ввечері українці зможуть побачити рідкісне північне сяйво    0
  • 21 березня 15:46 Як підвищити самооцінку: 5 кроків любові до себе    0
  • 18 березня 16:07 Найкращі фотографії дикої природи: названо переможців щорічної премії «British Wildlife Photography Awards 2024» (фото)    0
  • 13 березня 18:36 Швидкий тест: чого вам не вистачає в житті, щоб бути справді щасливим    0
  • 12 березня 17:10 Найкращі книги року: Міжнародна Букерівська премія – 2024 опублікувала лонг-лист    0