Комп'ютерні ігри, які розвивають дітей та підлітків Комп'ютерні ігри, які розвивають дітей та підлітків
Стиль життя

Ігри для ПК та телефонів, які розвивають дітей та підлітків

Фото: Колаж: Олександр Шатов
Анна Нестерова 27 вересня, 2022, 18:00
 0

У сучасному світі інтернет, мобільний телефон та інші гаджети стали невід'ємною частиною нашої реальності. На тлі цього багато батьків вже перестали вважати комп'ютерні ігри справжнім злом. Тепер все більше і раніше діти починають дивитися пізнавальні відео та грати в розвиваючі ігри.

Більше актуальних новин – на каналі Gloss.ua у Telegram.

Варто зазначити, що комп'ютерні ігри (як і будь-який інший контент в Інтернеті) можуть принести дитині як користь, так і нашкодити її здоров'ю.

Gloss.ua вирішив розібратися в тому, які саме ігри можуть бути "помічниками" батьків у розвитку та навчанні їхньої дитини.

Плюси та мінуси: як комп'ютерні ігри впливають на дітей

Варто визнати, що сьогодні відеоігри – це величезна розвинена індустрія. Компанії-розробники прагнуть зробити свої продукти справжніми "витворами мистецтва" з неперевершеною графікою, унікальними персонажами, цікавим сюжетом та зручною ігровою механікою.

Останнім часом відеоігри справді все більше нагадують фільми із захоплюючим сюжетом, від яких неможливо відірватися. Варто розуміти, що безконтрольно впустивши дитину у віртуальний світ, ви сильно ризикуєте. Для дітей дошкільного та шкільного віку фахівці радять встановити батьківський контроль на всіх його гаджетах та ретельно стежити за тим контентом, який споживає ваша дитина.

Для підлітків слід встановити чіткий ліміт часу, який він може щодня проводити за комп'ютером або смартфоном.

Важливо допомогти дитині вибрати правильні ігри, які справді підуть їй на користь і не завдадуть шкоди її фізичному/психологічному здоров'ю.

Плюси комп'ютерних ігор:

  • розширення кругозору;
  • розвиток фантазії, уяви та творчих здібностей;
  • інтелектуальний розвиток. Якісні розвиваючі ігри сприяють "прокачування" важливих навичок: покращення пам'яті та уважності, розвиток логіки, аналітичного та критичного мислення, а також здатність до багатозадачності;
  • мотивація та цілеспрямованість. Граючи в ігри дитина вчиться добиватися поставленої мети проходячи все більш складні рівні.
  • розвиток дрібної моторики при взаємодії з клавіатурою чи маніпуляторами.

Мінуси комп'ютерних ігор:

  • комп'ютерна залежність - це серйозна психологічна проблема, яка призводить до того, що дитина цілий день грає в ігри і повністю поринає у віртуальний світ. Ігромана не цікавить спілкування з реальними людьми - для нього важливим є лише ігровий процес і нові досягнення в улюблених іграх.
  • соціальна апатія. Діти, які багато часу проводять за гаджетами, стають менш товариськими і їм складно встановити контакт з оточуючими, знайти друзів та налагодити спілкування в колективі.
  • шкода фізичному здоров'ю. Тривале сидіння в одній позі без контролю за правильною поставою може спричинити проблеми зі здоров'ям: гіподинамію, сколіоз, проблеми з хребтом. Також діти часто забувають робити гімнастику для очей і піддають їх сильним навантаженням, що може призвести до погіршення зору.
  • емоційні/психічні розлади. Ігри зі сценами насильства, вбивств, монстрів та інших страшних спецефектів мають на підліткову та дитячу психіку негативний вплив. Після такого проведення часу дитина може стати нервовою, дратівливою, агресивною і незібраною. Також ігри в "страшилки" загрожують безсонням, апатією та депресією.

Цікаві ігри, які розвивають дітей шкільного віку та підлітків

Дітям шкільного віку та підліткам буде цікаво пограти в ігри-стратегії, симулятори, пригоди-дослідження та квести.

Важливо підібрати продукт, що підходить для їх віку та рівня розвитку. Врахуйте, що гра повинна допомагати дитині розвиватися, а не лише розважатися.

Angry Birds

Жанр: аркада, реалістична фізика

Angry Birds Фото: Angry Birds

У Angry Birds та всіх її варіаціях на дитину чекає цікавий, заснований на фізиці геймплей.

На кону стоїть виживання злих птахів і гравцеві потрібно помститися жадібним свиням, які вкрали їх яйця. На вас чекає непростий ігровий процес з реалістичною фізикою та рівнями, які цікаво проходити раз за разом. Щоб пройти їх усі, вам знадобляться логіка, терпіння та рішучість.

Monopoly - Classic Board Game

Жанр: стратегія, економіка

Monopoly - Classic Board Game Фото: Monopoly - Classic Board Game

Захоплююча гра, що тренує економічні навички та стратегічне мислення. Гравець має побудувати власну бізнес-імперію та керувати нею. Необхідно докласти чимало зусиль та кмітливості, щоб правильно вкладати гроші, оцінювати рентабельність угод, вчасно сплачувати податки, вдало купувати підприємства та активи, а також співпрацювати з партнерами.

Samsara

Жанр: логічна, аркада, пазл-платформер

Samsara Фото: Samsara

У цій красивій, розслаблюючій грі-головоломці дитині потрібно буде використовувати всю свою кмітливість, щоб правильно маневрувати блоками різної форми та властивостей. За сюжетом, гравцю потрібно допомогти Зії вибратися із дзеркальних та спотворених вимірів Самсари.

BATTLESHIP - Морський бій

Жанр: стратегія, кораблі, морський бій

BATTLESHIP - Морський бій Фото: BATTLESHIP - Морський бій

Гра дозволяє вам боротися проти комп'ютера, грати на одному пристрої зі знайомими або спробувати свої сили в онлайн-боях з реальними суперниками.

BATTLESHIP передбачає те, що дитина командуватиме власним флотом, який слід грамотно розставити на полі бою. Мета гравця – першим вразити всі кораблі супротивника.

Chronology

Жанр: логічна, аркада, пазл-платформер

Chronology Фото: Chronology

Захоплююча гра-подорож у часі, яка є квест-платформою, яка допомагає розвивати кмітливість і логічне мислення. Дитині буде необхідно вирішити безліч завдань та головоломок. Гравець має дістатися до місця призначення, переміщаючись у просторі разом з Професором та Равликом. Щоб усунути певні проблеми у теперішньому чи майбутньому, необхідно повернутися у минуле та виправити помилку.

AntVentor

Жанр: квест, пригода

AntVentor: квест пригода Фото: AntVentor: квест пригода

Гра про життя мурашки-винахідника на ім'я Флорентін. Герой подорожує фотореалістичним макросвітом дикої природи, розгадуючи загадки та взаємодіючи з місцевими тваринами та комахами. Гра сприяє розвитку інтелекту, пам'яті та кмітливості.

Ключова особливість ігрової механіки – повна відсутність діалогів. Розповідь повністю здійснюється через дії та емоції головного персонажа. За сюжетом мураха-винахідник хотів створити складний механізм, здатний покращити життя його колонії. Але щось пішло не так і мураха вирушає у далеку подорож у пошуках натхнення та нових деталей.

Ігри із серії "Lego My City" та LEGO®Tower

Жанр: аркада, менеджер, лего

LEGO®Tower Фото: LEGO®Tower

Ігри із серії "Lego My City" або "Lego City Undercover" створені за мотивами цього відомого конструктора. Тут можна проходити різні квести, вирішувати головоломки та завдання. За допомогою таких ігор дитина пізнає комп'ютер, навчається будувати міста та керувати ними.

Наприклад, у грі LEGO®Tower гравцеві пропонується побудувати свою вежу і керувати життям у ній. "Побудуй найрізноманітніші квартири для мешканців-міні-фігурок, з якими ти гратимеш, і придумай місця їхньої роботи. Побувай у вежах своїх друзів. Обмінюйтесь предметами, щоб допомогти один одному в будівництві. Збери сотні унікальних міні-фігурок і знайди захованих персонажів. Нехай башта твоєї мрії виросте до небес", відзначають розробники.

Portal

Жанр: головоломка, казуальна гра

Portal Фото: Portal

Portal - популярна гра від першої особи, в якій необхідно вирішувати просторові головоломки, створюючи портали та переміщаючись незвичайним чином. Така гра допоможе дитині розвинути просторову уяву, логіку та витримку, оскільки з першого разу спорудити правильні портали виходить далеко не у всіх.

Sandship: Crafting Factory

Жанр: постапокаліптичний менеджер

Sandship: Crafting Factory Фото: Sandship: Crafting Factory
Sandship - це гра для управління фабрикою, створена в постапокаліптичному науково-фантастичному всесвіті. Гравець має керувати пересувним містом на гусеничній платформі -  піщаним кораблем - гігантською мегафабрикою зі штучним інтелектом, яка блукає нескінченними пустельами далекої планети.

Дитині буде необхідно заново відкрити забуті технології, створити найкраще майбутнє за допомогою ремесел та торгівлі, а також битися з ворогами. Гра відмінно підходить для розвитку логічного мислення, стратегічного бачення та вміння планувати свої дії.

Bit City - Pocket Town Planner

Жанр: симулятор, казуальна гра

Bit City - Pocket Town Planner Фото: Bit City - Pocket Town Planner

Гра стимулює розвиток фантазії та просторового мислення, а так само тренує економічні навички та стратегічне мислення.

Так, дитині потрібно буде побудувати своє Біг-Сіті та зробити своїх мешканців щасливими. Почнеться гра з крихітного містечка, а потім він виросте до процвітаючого мегаполісу.

Тут необхідно збирати прибуток та інвестувати у покращення, які сприяють зростанню вашого міста. Наповнюйте своє місто новими видами автомобілів, літаків та кораблів. Відкривайте нові будинки, в тому числі визначні пам'ятки, щоб змінити вигляд свого міста.

The Talos Principle

Жанр: квести, логічні, головоломки

The Talos Principle Фото: The Talos Principle

The Talos principle – тривимірна філософська головоломка з видом від першої особи. Дія гри відбувається в дивному світі, де багато дивовижних машин зі складними механізмами та дивних стародавніх руїн.

Дитині належить розгадати безліч загадок, а також знайти відповіді на філософські питання з категорії "Хто ти?", "Яке твоє призначення?" і "Де ти?".

Подібні ігри відмінно розвивають мислення і дають дитині нові уявлення про простір, час та історію.

Minecraft

Жанр: аркада, симулятор, пісочниця

Minecraft Фото: Minecraft

Всесвітньо відомий ігровий світ, в якому можна не тільки виживати та боротися, а й фантазувати, творити, будувати і створювати нові світи. Досліджуйте нескінченні світи і будуйте будь-що: від простих хатин до найрозкішніших замків. Грайте в творчому режимі з необмеженими ресурсами або виберіть режим виживання, в якому вам доведеться створювати зброю та добувати ресурси, захищаючись від небезпечних мобів.

Це чудовий майданчик для творчості, розвитку просторової уяви та конструювання власних об'єктів та персонажів.

Super Mario run

Жанр: екшн, платформер

Super Mario run Фото: Super Mario run

Виявіть спритність - допоможіть відважному водопровіднику Маріо пройти крізь дивовижні світи, населені підступними ворогами. Гравцеві доведеться подолати цікаві локації, а також розтрощити величезних босів.

Rome: Total war

Жанр: стратегія, RTS, історична

Rome: Total war Фото: Rome: Total war

Rome: Total war - це історична гра, яка дозволить дитині перенестись за часів римських полководців. Гравцеві доведеться вести багатотисячні армії в бій, підкорювати провінції Римської республіки, мудро керуйте своєю державою і боротися з небезпечними супротивниками. Для цього доведеться розставляти пріоритети, вдаватися до різних військових хитрощів, продумувати стратегію, робити грамотну розстановку армії і розумно використовувати ландшафт. Гра відмінно підходить для розвитку просторового мислення, логіки, а також уміння планувати та прогнозувати.

Truck Simulator: Ultimate

Жанр: симулятор

Truck Simulator: Ultimate Фото: Truck Simulator: Ultimate

За сюжетом, гравець керує власною логістичною компанією. Однак він також може самостійно виконувати рейси на вантажівці. Відбувається дія у напіввідкритому світі, поїздити можна в містах десятка різних країн, попередньо відкривши в них офіси своєї компанії.

Цікаво, що офіси можна розвивати та покращувати. Управління машиною походить з деталізованої кабіни, але вигляд можна міняти. Є зміна дня та ночі, погодних умов. Паливо закінчується, а водій може відчувати голод, який доведеться вгамовувати, перекушуючи в кафе. Подібні ігри розвивають у дітях посидючість, уміння зосереджуватися на кількох справах одночасно.

Hidden Journey: Знайти Предмети

Жанр: пошук об'єктів, головоломка, казуальна гра

Hidden Journey: Знайти Предмети Фото: Hidden Journey: Знайти Предмети

Приголомшлива гра на уважність, де гравець має багато думати і використовувати всі свої знання, інтелект і вправність.

Вам належить стати справжнім детективом, розгадувати таємниці, знаходити докази та розслідувати злочинів. Кожен новий рівень – це нова локація: таємничий будинок, ранчо, покинутий пікап та багато іншого...

Теги: найкращі ігри , найкращі ігри на ПК 2022 , найочікуваніші ігри 2022 , розвиваючі ігри

  • 17 квiтня 17:03 Топ-6 найкращих бізнес-книг зі списку Forbes видадуть в Україні цього року    0
  • 16 квiтня 15:29 Стильна революція – від мінімалізму до екстравагантності, відкрийте свій індивідуальний стиль    0
  • 12 квiтня 10:00 Pepsi презентує новий візуальний стиль в Україні    0
  • 10 квiтня 19:13 Британець Расс Кук став першою людиною в історії, яка пробігла всю Африку    0
  • 03 квiтня 15:45 Повне сонячне затемнення у квітні 2024 року: коли і де можна буде спостерігати    0
  • 01 квiтня 15:45 Ретроградний Меркурій з 1 по 25 квітня 2024 року: вплив на всі знаки зодіаку    0
  • 29 березня 14:51 Квіткові чудеса Києва: від букетів до горщиків    0
  • 28 березня 15:00 Google запустив безкоштовне навчання для українців: хто може зареєструватися    0
  • 28 березня 14:31 YouTube додасть нову функцію на основі штучного інтелекту, яка заощадить ваш час    0
  • 27 березня 16:55 В одній із найпопулярніших онлайн-ігор відтворили Майдан Незалежності: як це допоможе Україні    0
  • 25 березня 16:06 Ввечері українці зможуть побачити рідкісне північне сяйво    0
  • 21 березня 15:46 Як підвищити самооцінку: 5 кроків любові до себе    0
  • 18 березня 16:07 Найкращі фотографії дикої природи: названо переможців щорічної премії «British Wildlife Photography Awards 2024» (фото)    0
  • 13 березня 18:36 Швидкий тест: чого вам не вистачає в житті, щоб бути справді щасливим    0
  • 12 березня 17:10 Найкращі книги року: Міжнародна Букерівська премія – 2024 опублікувала лонг-лист    0
  • 05 березня 13:34 Магнітні бурі у березні 2024 року: прогноз на місяць    0
  • 04 березня 15:07 3 причини вибрати троянди в подарунок    0
  • 29 лютого 15:46 OnlyFans-моделі обходять цензуру Інстаграму, прикидаючись годуючими матусями (фото)    0
  • 28 лютого 17:01 Власниця найбільших у світі губ зробила ще 6 ін'єкцій в обличчя за один день (фото)    0
  • 22 лютого 13:00 Журнал TIME назвав 12 найвпливовіших жінок 2024 року: Грета Гервіг на першому місці    0