Породи собак без вовни: екзотичні улюбленці Породи собак без вовни: екзотичні улюбленці
Стиль життя

Екзотичні улюбленці: породи собак без шерсті

Фото: Колаж: Олександр Шатов
Анна Нестерова 12 жовтня, 2022, 19:48
 0

Деякі власники собак вважають за краще заводити абсолютно лисих вихованців. Насамперед, це пов'язано з відсутністю клопоту щодо догляду за шерстю, адже такі собаки не линяють і не страждають від зовнішніх паразитів.

Не забудьте підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.

Однак слід розуміти, що вихованець без шерсті все одно вимагає специфічного догляду, іноді навіть складнішого, ніж його короткошерсті та довгошерсті побратими.

Gloss вирішив розібратися в особливостях утримання собак без шерсті та дізнатися, які ж породи таких екзотичних вихованців існують.

Особливості догляду за лисими собаками

Тваринам без шерсті необхідний ретельний догляд за шкірою, оскільки вона у них більш чутлива і схильна до сухості/лущення. Правильний догляд дозволить підтримувати здоров'я собаки в ідеальному стані та позбавить її можливих шкірних подразнень.

Як правильно доглядати собаку без шерсті

  • Щодня обтирайте собаче тіло м'якою вологою ганчіркою, щоб прибрати пил і бруд.
  • Використовуйте спеціальні м'які щітки для тварин без шерсті.
  • Періодично обробляйте шкіру зволожуючими засобами, оскільки вона схильна до сухості.
  • Купайте собаку приблизно двічі на місяць або при необхідності. Дуже важливо правильно підібрати спеціальний м'який шампунь для підтримки здоров'я шкіри. Для цього бажано проконсультуватися із спеціалістом.
  • Сушіть собаку за допомогою м'якого рушника, який необхідно регулярно прати.
  • Регулярно чистіть зуби тварини щіткою з м'якою щетиною, тому що майже у всіх лисих собак зуби не змінюються.
  • Щодня стежте за гігієною вух та чистіть їх.
  • Придбайте для улюбленця різноманітний одяг, у тому числі светр і черевики, тому що собаки без шерсті гостро реагують на зміну погоди і не можуть самі себе обігріти.
  • Оберігайте свого вихованця від тривалих прогулянок під палючим сонцем, адже лисі собаки засмагають на сонці. Щоб уникнути сонячних опіків, не дозволяйте вихованцю довгий час перебувати під прямими променями та придбайте крем від сонця.
  • Утримуйте в чистоті спальне місце вихованця та його одяг, щоб уникнути проблем зі шкірою.

Породи собак без шерсті

На сьогоднішній день існує кілька найпопулярніших і найвідоміших лисих порід собак, які офіційно визнані Міжнародною кінологічною федерацією. Розгляньмо кожну з них.

Китайська чубата

Зріст: собаки - до 33 см, суки - до 30 см

Маса : до 6 кг

Термін життя: 13-18 років

https://hvost.news/ Фото: https://hvost.news/

Китайська чубата не є мисливцем або охоронцем. Це собака-компаньйон, який був створений для обожнювання своїм господарем. Крім своєї екзотичної зовнішності китайські чубаті приваблюють і своїм темпераментом: вони довірливі, лагідні, активні, витончені, життєрадісні та дуже віддані господареві. Незнайомих людей китайська чубата побоюється, ставиться до них насторожено та недовірливо.

На сьогоднішній день китайська чубата - це одна з найпопулярніших лисих порід у світі. Тварини цієї породи мають волосся лише в області голови, хвоста та на кінцівках. Ці рухливі та веселі собачки можуть стати справжніми друзями як для дорослих, так і для дітей.

Цікаво, що вчені досі не можуть точно сказати, де саме виникла ця порода: одні вважають, що їхня батьківщина – Китай, другі – схиляються до Африки, а треті – наполягають на Мексиці.

Американський голий тер'єр

Зріст: від 25 до 46 см

Маса: 5,5-7,3 кг

Термін життя: 14-16 років

https://animals.net/ Фото: https://animals.net/

Американський голий тер'єр має відносно молоде коріння. Так, ця порода собак була виведена на початку 1970-х років у США, коли у посліді чистокровних рет-тер'єрів було виявлено абсолютно лисе щеня, якого згодом назвали Жозефіна. Собака був подарований Едвіну Скотту з Луїзіани, який швидко оцінив усі переваги догляду за безволосим собакою і почав розводити американських голих тер'єрів.

Незважаючи на мисливське минуле, голі тер'єри, насамперед, собаки-компаньйони. У них пустотливий, життєлюбний, енергійний характер і тому з ними треба довго гуляти. Американський голий тер'єр дуже розумний і здатний легко опанувати будь-який вид дресирування. У більшості країн світу ці собаки живуть переважно в сім'ях алергіків, оскільки часто буває так, що саме вони є єдиною породою, яка не викликає у людини алергічної реакції.

Ксолоітцкуінтлі або Мексиканська гола собака

Зріст: мініатюрні: 25-35 см, середні: 36-45 см, стандартні: 46-60 см

Маса: мініатюрні: 4,5-7 кг, середні: 7-14 кг, стандартні: 14-25 кг

Термін життя: 13-18 років

https://petstory Фото: https://petstory

Ксолоітцкуінтлі - одна з найдавніших порід собак (деякі вчені вважають, що найдавніша у світі), яка розвивалася без втручання людини. Її батьківщина – Мексика

У ацтеків ця порода вважалася земним представником бога Шолотля, ім'я якого вона носить. Завданням шолоітцкуінтлі було супроводжувати душі мертвих у потойбічний світ. Собак цієї породи цінували і шанували, а у стародавніх похованнях біля Мексики досі знаходять мумії собак і глиняні фігурки, що зображують ксолоітцкуінтлі. Ці знахідки датуються 5000-3000 років до н. е. На своїй батьківщині – у Мексиці – вони є національним надбанням.

Мексиканська гола собака - це вірний друг і приятель. Вона із задоволенням проводитиме з господарем щохвилини і скрізь його супроводжуватиме, слідуючи за ним. Собакам цієї породи необхідно приділяти досить багато часу та уваги, інакше вони починають тужити. Схильні виявляти впертість.

Перуанська орхідея інків або перуанська гола собака

Зріст: малі: 25-40 см, середні: 41-50 см, великі: 51-65 см

Маса: малі: 4-8 кг, середні: 8-12 кг, великі: 12-30 кг

Термін життя: 12-15 років

iStock Фото: iStock

Ця стародавня порода собак родом із Перу. Існувала задовго до цивілізації інків, з'явилася між ІІІ століттям до н. е. і XIV століттям нашої ери. Використовується як компаньйон, хоча спочатку була виведена як мисливець.

Елегантний стрункий собака, зовнішній вигляд якого виражає швидкість, силу і гармонію без будь-якого натяку на грубість. Має два різновиди: голу, з щетинистим чубчиком на голові, шерстю на вухах та кінчику хвоста; і повністю вкриту негустою шерстю.

Спокійний, врівноважений, кмітливий, активний і пильний собака. Гарний сторож. Дуже віддана своєму господареві, від якого воліє далеко не відходити. Недовірлива до сторонніх і не любить, коли її чіпають чужі люди.

Піла архентино чи аргентинська піла

Зріст: маленькі: 25 - 35 см, середні: 35 - 45 см, великі: 45-55 см

Маса: малі: до 8 кг, середні: до 11 кг, великі: до 24 кг

Термін життя : 8-14 років

wikipedia.org Фото: wikipedia.org

Аргентинська собака піла - близька родичка перуанської голої собаки (перуанської орхідеї інків) від якої вона, швидше за все, і походить. Ця порода буває трьох розмірів, і переважно зустрічається в аргентинських північно-західних провінціях.

У колоніальні часи і до ХХ століття піла архентино користувалися великою повагою на північному заході Аргентини. Їх використовували для обігріву ліжок і цінували як відмінних охоронців через їх характер, завжди пильний до будь-якого руху або незвичайного шуму в навколишньому середовищі.

Ці собаки лагідні та грайливі, легко пристосовуються до нових умов і добре піддаються дресирування. В основному вони лисі, але можуть мати кілька пучків шерсті на голові, лапах та хвості.

Лисий чіхуахуа

Зріст: міні – до 14 см, стандартні – до 16 см

Маса: 1-3 кг

Термін життя: 14-16 років

Лисий чихуахуа Фото: Лисий чихуахуа

Чіхуахуа – собака-компаньйон. Вважається найменшим собакою у світі і носить ім'я мексиканського штату Чіуауа. Є припущення, що предки цього собаки жили в дикій природі, і в епоху цивілізації тольтеків були одомашнені ними.

Чіхуахуа без шерсті мають рідкісний генетичний дефект, через який вони народжуються лисими. Мають жвавий, сміливий, бешкетний, поступливий характер, відрізняються міцним здоров'ям, високим інтелектом, контактністю. Віддані господарям та готові захищати свою територію до останнього.

Лисий чіхуахуа характеризується практично повною відсутністю волосся на тілі. Можливі невеликі скупчення волосся на вухах, хвості та кінцівках.

Теги: домашні улюбленці , домашні тварини , екзотичні собаки , новини України , собаки

  • 26 липня 16:24 Monobank ввів функцію відгуків про магазини: як залишити коментар про покупки прямо в додатку    0
  • 26 липня 14:55 Спортивні штани для повсякденного носіння: як створити свій стиль    0
  • 24 липня 17:12 Вперше в історії: МОК проголосував за створення Олімпійських кіберспортивних ігор    0
  • 23 липня 16:41 Передбачення «Сімпсонів»: у мережі обговорюють епізод з Лісою в образі Камали Гарріс    0
  • 16 липня 15:44 Названі Топ-10 найкращих ігор цього літа для PlayStation, Xbox та Nintendo Switch    0
  • 17:15 Ці три знаки зодіаку стають найкращими керівниками    0
  • 26 червня 15:17 Спробуй переплисти: в App Store з'явилася гра Тиса    0
  • 20 червня 14:23 У Твіттері новий тренд: іноземці пишуть, за що вони ненавиділи Росію ще до того, як це стало мейнстрімом    0
  • 20 червня 13:17 День літнього сонцестояння 20 червня 2024 року: що обов'язково потрібно зробити    0
  • 18 червня 16:51 Українцям роздадуть по 900 гривень на купівлю книг: як отримати    0
  • 14 червня 16:50 Стилісти назвали ідеальну стрижку для жінок будь-якого віку, яка не вимагає укладання    0
  • 11 червня 16:53 Американець побудував величезне місто з LEGO, використавши понад мільйон деталей (відео)    0
  • 04 червня 14:14 У Твіттері тепер офіційно дозволено публікувати порно    0
  • 03 червня 14:57 Вчений із Південної Кореї заявив, що знаки зодіаку не впливають на долю людини – результати дослідження    0
  • 29 травня 15:20 Що таке декаф: користь та шкода кави без кофеїну    0
  • 28 травня 16:51 The New York Times присвятили статтю українській виставі «Конотопська відьма»    0
  • 23 травня 14:27 Планета подарунків Юпітер змінює знак на цілий рік: чого чекати кожному з нас    0
  • 17 травня 16:31 Тест на уважність: за 10 секунд знайдіть бджілку, яка відрізняється від інших    0
  • 17 травня 15:45 Співзасновник Apple Стів Возняк поділився сімейним секретом виховання дітей    0
  • 16 травня 15:08 5 ефективних способів відволіктися від негативних думок і впоратися з тривогою    0