5 рецептів осінніх пирогів із сезонних продуктів
Gloss.ua вирішив надихнути вас на ароматну осінню випічку, яка порадує вас не лише результатом, а й процесом приготування. Ми підібрали прості рецепти пирогів із сезонних продуктів, урожай яких збирають саме в цю пору року.
Гарбузовий пиріг
Восени знайти гарбуз у супермаркеті не складе ніяких труднощів. Традиційно відкритий гарбузовий пиріг вважається десертом американської кухні і подають його як правило на Хелловін, День Подяки та Різдво. Радимо обирати гарбуз мускатного сорту (подовжений із закругленим кінцем) - вони найсолодші, тому найкраще підходять для десертів. Також у мускатних гарбузах особливо багато вітамінів-каротиноїдів, а значить крім вишуканого смаку, пиріг вийде ще й дуже корисним. Тільки будьте обережні, адже гарбузи даного сорту зберігаються менше за інші, чим довше вони лежать - тим менше в них залишається солодкості та вітамінів.
Складові:
(на форму діаметром близько 30 см)
- Гарбуз - близько 1 кг
- Борошно пшеничне - 400 г
- Вершкове масло - 250 г
- Яйця – 3 шт
- Цукор - 200 г
- Вершки 30% - 200 мл
- Кориця - за смаком
- Ванілін - 2 г
- Сіль - дрібка
Процес приготування:
- Готуємо пісочну основу для пирога: потрібно просіяти в глибоку миску борошно та сіль. Додаємо м'яке вершкове масло та перетираємо руками до стану хлібних крихт.
- Збиваємо одне яйце і вмішуємо в тісто.
- Тісто скочуємо в кулю, загортаємо в плівку і залишаємо в холодильнику на 40-50 хвилин.
- Переходимо до начинки: потрібно очистити гарбуз від шкіри та насіння, нарізати м'якоть кубиками.
- Відправляємо гарбуз у каструлю з товстим дном, додаємо трохи води і гасимо до м'якості та повного випаровування рідини.
- Готовий гарбуз подрібнюємо блендером в однорідну масу, потім протираємо через сито.
- Охолоджене тісто розгортаємо і поміщаємо у форму діаметром близько 30 см. Пісочному тісту для рівномірного випікання знадобиться вантаж: застеліть його пергаментом і зверху насипте будь-яку крупу. Розігрійте духовку до 190 градусів і випікайте основу протягом 15 хвилин.
- У цей час, гарбузове пюре потрібно збити з двома яйцями, що залишилися, цукром, вершками, сіллю, ваніліном і корицею.
- Суміш, що вийшла, виливаємо в запечену основу і знову відправляємо пиріг в духовку на 50-60 хвилин при 180 градусах.
- Охолоджений пиріг можна прикрасити збитими вершками або подавати з кулькою ванільного морозива.
Кіш з грибами, шпинатом та сиром
Кіш - це традиційна страва французької кухні, який являє собою шарований тарт з основою з рубаного тіста і заливкою з суміші яєць, вершків і сиру. Начинку для кіша можна вибрати будь-яку, французи готують його з того, що є в холодильнику. Ми пропонуємо вам спробувати приготувати вегетаріанський кіш із грибами та шпинатом. Можливо, вам вже пощастило самостійно зібрати гриби в лісі, тоді можете поекспериментувати, додавши в пиріг різні їхні види.
Складові:
(на форму діаметром 28 см)
- Пшеничне борошно - 250 г
- Вершкове масло - 125 г
- Сметана 20% – 70 г
- Сіль - дрібка
- Гриби (будь-які) - 500 г
- Цибуля порей (або ріпчаста) - 1 штука
- Шпинат - пучок
- Рослинна олія - для смаження
- Сіль, перець, спеції – за смаком
- Вершки 20% - 200 г
- Яйця – 3 шт
- Сир твердий - 150 г
Процес приготування:
- Починаємо з тіста: в просіяне з сіллю борошно потрібно натерти на тертці охолоджене вершкове масло, постійно помішуючи. Потім додаємо холодну сметану та швидко замішуємо тісто, не даючи йому нагрітися від тепла рук.
- Скочуємо тісто в кулю, загортаємо в харчову плівку і відправляємо в холодильник приблизно на 1 годину.
- Приступаємо до начинки: нарізаємо цибулю порей (напівкільцями), гриби та шпинат.
- На олії (бажано оливковій) обсмажуємо гриби на великому вогні до випаровування рідини. Потім додаємо цибулю порей та шпинат, смажимо всі разом ще 2 хвилини. Даємо начинці охолонути.
- Розкочуємо тісто, укладаємо у форму, застилаємо зверху пергаментом і насипаємо вантаж (будь-яку крупу). Ставимо тісто на 25 хвилин у розігріту до 180 градусів духовку.
- Готуємо заливку: вінчиком збиваємо яйця в глибокі миски, вмішуємо вершки і дрібно натертий сир. Додайте сіль, перець та улюблені спеції, щоб наситити заливку смаком.
- Дістаємо нашу основу з духовки, прибираємо вантаж і збираємо кіш: розкладаємо начинку всередину і покриваємо її заливкою. Лопаткою розподіляємо весь вміст рівномірно по формі і знову відправляємо пиріг в духовку на 40 хвилин при температурі 180 градусів.
- Дайте готовому кішу злегка охолонути і насолоджуємось усією родиною!
Пиріг з карамелізованими яблуками та грушами
Для солодкоїжок і тих, хто втомився від класичної Шарлотки, пропонуємо спробувати приготувати ароматний та повітряний пиріг з карамелізованими яблуками та грушами. Для цього рецепту йайкраще підійдуть більш кисліші плоди, які після карамелізації додадуть вашому десерту приємний кисло-солодкий смак.
Складові:
(на форму діаметром 28 см)
- Груші – 2 штуки
- Яблука - 2 штуки
- Вершкове масло - 50 + 10 г
- Сік лимона – 1-2 ч.л.
- Яйця – 3 штуки
- Цукор – 180 + 60 г
- Борошно - 180 г
- Сметана 20% – 50 г
- Ванільний цукор - 10 г
- Розпушувач – 1 ч.л.
Процес приготування:
- Наріжте яблука та груші дольками. Збризкайте фрукти лимонним соком, щоб вони не темніли.
- У розігріту сковороду з товстим дном додаємо вершкове масло (50 г) та 2-3 столові ложки цукру (~60 г). Коли цукор розчиниться, додаємо дольки яблук та груш. Карамелізуємо фрукти близько 5 хвилин. За бажанням можна додати дрібку кориці.
- Готуємо тісто: збийте яйця та цукор до стану густої піни. Коригуйте кількість цукру залежно від солодкості ваших фруктів. Потім додайте сметану та ванільний цукор. Добре збийте отриману масу.
- Просійте борошно з розпушувачем у тісто і акуратно вмішайте їх силіконовою лопаткою.
- Дно форми застеляємо пергаментним папером. Боки та дно змащуємо вершковим маслом (10 г). За бажанням можна присипати форму сухарями чи манкою.
- Заповніть форму тістом, а зверху викладіть карамелізовані дольки яблук та груш. Дайте пирогу постояти 5 хвилин.
- Випікайте у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці близько 50 хвилин. Перевіряйте готовність сухою шпажкою.
- Готовий пиріг можна полити карамеллю, що залишилася від фруктів, попередньо прогрівши її, щоб вона знову стала рідкою.
Пиріг з інжиром за рецептом Марти Стюарт
Марта Стюарт - відома американська домогосподарка, чиї кулінарні книги та поради по господарству стали відомими на весь світ завдяки своїй простоті та користі. Інжир - напрочуд гарний фрукт, який максимально розкриває свій смак під час теплової обробки. Якщо поєднати цей унікальний фрукт із вдалим рецептом Марти, ви отримаєте ідеальний осінній пиріг, який просто тане у роті.
Складові:
(на форму діаметром 21 см)
- Інжир – 400 г
- Яйця - 1 штука
- Цукор - 140 г
- Борошно - 170 г
- Вершкове масло - 80 г
- Молоко – 125 мл
- Розпушувач – 1,5 ч.л.
- Ванільний цукор – 1 ч.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
Процес приготування:
- Інжир помийте, обсушіть і розріжте навпіл.
- Змішайте сухі інгредієнти: борошно із сіллю та розпушувачем.
Розм'якшене масло збийте із цукром. Потім додайте яйце та молоко. Збийте до однорідності. Всі продукти мають бути кімнатної температури! - Додайте сухі інгредієнти до рідких і перемішуйте до консистенції густої сметани.
- Застеліть форму пергаментом і змастіть боки вершковим маслом. Вилийте тісто у форму і викладіть половинки інжиру злегка утоплюючи їх усередину.
- Випікайте пиріг у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці протягом 10 хвилин. Потім зменшіть температуру до 160 градусів і випікайте ще близько 40 хвилин.
- Готовий пиріг повністю остудити перед тим, як вийняти його з форми. За бажанням, посипте цукровою пудрою.
Пиріг на кефірі з м'ясом та цибулею
Саме в холодну пору року хочеться готувати більш ситні та насичені страви, наприклад, такі як м'ясний пиріг. Тісто на кефірі виходить пишним і ніжним з хрусткою скоринкою, воно чудово поєднується із соковитою начинкою з фаршу та цибулі. На смак страва нагадує кавказькі пироги, тільки тісто тут бездрожжеве. У рецепті для начинки використовують свинину, проте ви можете замінити її на той вид м'яса, який вам більше до смаку (яловичина, телятина, курка).
Складові:
- Яйця - 1 штука
- Кефір - 1 склянка
- Борошно - 2,5 склянки
- Рослинна олія – 2 ст.л.
- Сіль – 0,5 ст.л.
- Сода - щіпка
- Кунжут - для посипання
- Свинина – 400 г
- Цибуля - 2 штуки
- Часник - 1-2 зубчики
- Вершки (або молоко) – 3 ст.л.
- Зелень – за смаком
- Сіль за смаком
- Спеції – за смаком
Процес приготування:
- Починаємо з тіста: віночком збовтуємо яйце з сіллю, кефіром, содою та олією. Додайте 2 склянки борошна та замісіть тісто. Потім додавайте борошно скільки знадобиться (~0,5 склянки), поки тісто не почне відставати від рук. Після вимішування залиште тісто на столі під рушником на 20 хвилин.
- Переходимо до начинки: подрібніть м'ясо, часник і одну цибулину в блендері або м'ясорубці. Решту цибулі наріжте соломкою, подрібніть зелень і додайте все це у фарш. Потім влийте вершки (або молоко) і додайте сіль, спеції до смаку. Перемішайте всю начинку до однорідності.
- Присипте робочу поверхню борошном і розкотіть тісто одним великим коржиком до товщини приблизно 8 мм. У центр викладіть начинку і розрівняйте її по колу, відступаючи від країв.
- Загортайте краї до центру, щільно защипуючи їх та випускаючи все повітря, щоб сік не випливав під час запікання. Руками добре розрівняйте пиріг.
- Застеліть деко пергаментним папером і змастіть маслом. Переверніть пиріг і перенесіть на деко. Розкачайте його качалкою до рівної і плоскої форми. У середині зробіть невеликий отвір для виходу пари.
- Проколіть пиріг виделкою по всій поверхні, не торкаючись дна. Поверхню змастіть вершками або збитим жовтком. Зверху посипте кунжутом.
- Випікайте у розігрітій духовці при 180 градусах протягом 30-40 хвилин.
- Готовий пиріг збризкайте водою і накрийте рушником. Дайте охолонути протягом 15-20 хвилин.