5 ефективних способів відволіктися від негативних думок і впоратися з тривогою 5 ефективних способів відволіктися від негативних думок і впоратися з тривогою
Стиль життя

5 ефективних способів відволіктися від негативних думок і впоратися з тривогою

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 16 травня, 2024, 15:08
 0

Українцям зараз як ніколи необхідно вміти брати під контроль свої емоції та відволікатися від тривожних думок. Інформаційний простір кишить негативними новинами і це чинить надмірний тиск на нашу психіку.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Як відомо, стрес є головним фактором ризику при прояві та загостренні багатьох захворювань. Такий стан порушує діяльність людини, її поведінку та призводить до різноманітних порушень здоров'я.

Важливо навчитися брати під контроль тривогу та нескінченний потік думок у голові, щоб дати своєму організму можливість розслабитися та уникнути зайвого стресу. Ось 5 ефективних способів зняти напругу та відновити душевну рівновагу:

Дихальна гімнастика

Дихання – це основа нашого життя. Дихальні вправи та гігієна дихального процесу були поширені ще в Стародавньому Римі. Доведено, що усвідомлене дихання ефективно впливає на мозок: уповільнюється частота серцебиття; заспокоюється нервова система; знижується рівень гормону стресу, кортизолу.

Одна з найпопулярніших практик – техніка 4-7-8. Це один з різновидів повільного контрольованого дихання, де видих триваліший за вдих і є затримка дихання між ними.

Як її виконувати? Базова техніка: вдих через ніс протягом 4 секунд, затримку дихання на 7 секунд, і видих через рот протягом 8 секунд (кінчик язика при цьому повинен знаходитися за верхніми передніми зубами).

Фізичні вправи

Не секрет, що позбавитися негативних емоцій добре допомагає фізичне навантаження. Якщо охоплює страх, тривожні думки не дають заспокоїтись, потрібно дати тілу інтенсивно рухатися. Наприклад, зробити кілька присідань, побігати, пройтися швидким кроком, кілька разів спуститися та піднятися сходами.

Коли доводиться бути постійно в напрузі через потік негативних думок, варто переключитися на виконання фізичних вправ, причому кардіотренування підійдуть якнайкраще.

Однак, якщо ви за станом здоров'я не можете зайнятися активним спортом, зробіть легку розтяжку, йогу або просто прогуляйтеся пішки вулицею. Після будь-якої фізичної активності ви точно відчуєте розслаблення і градус переживань знизиться.

Генеральне прибирання

У разі стресу, коли рівень тривоги зашкалює, часто здається, що повсякденні справи стали безглуздими і недоречними. Особливо, коли ви не в змозі щось змінити. Але психологи радять зосередитися на виконанні рутинних дій. Наприклад, можна влаштувати генеральне прибирання, розібрати речі, навести лад у шафах, протерти пил, помити підлогу, позбутися мотлоху.

Наведення ладу у своїй оселі викликає в людини почуття контролю над ситуацією, зміцнює віру в те, що ми можемо керувати життям, упорядковує думки і, як наслідок, зменшує тривожність.

Постаратися позбутися негативних прогнозів

В умовах тривожної ситуації людині властиво будувати прогнози і найчастіше в уяві бачиться негативний варіант розвитку подій. Це певною мірою є спробою набути контролю над ситуацією. Однак постійне прокручування в голові негативного сценарію лише посилює тривогу та веде до виникнення пригніченості та депресії.

Краще зосередитися на сьогоденні, стежити за ситуацією в реальності, а не у своїх домислах, і в думках примиритися з дійсністю, яка є, без уявних бід.

Медитація

Якщо ви ще не пробували медитувати, можливо зараз саме час освоїти таку практику. Дослідження показали, що виконуючи медитації, людина вчиться контролювати себе та концентруватися на правильних позитивних думках, почуттях та відчуттях власного тіла. Це призводить до стану більшого спокою, фізичного розслаблення та психологічної рівноваги.

Починати радять із п'яти хвилин, з яких самій медитації потрібно присвятити лише дві. Пару хвилин слід приділити підготовці до вправи: сісти у будь-якій зручній позі з прямою спиною, розслабити тіло, сконцентруватися на диханні. Після медитації слід провести в тиші ще одну хвилину.

Теги: світові новини , стиль життя , психологічна допомога , стрес , тривога , негативна реакція

  • 26 липня 16:24 Monobank ввів функцію відгуків про магазини: як залишити коментар про покупки прямо в додатку    0
  • 26 липня 14:55 Спортивні штани для повсякденного носіння: як створити свій стиль    0
  • 24 липня 17:12 Вперше в історії: МОК проголосував за створення Олімпійських кіберспортивних ігор    0
  • 23 липня 16:41 Передбачення «Сімпсонів»: у мережі обговорюють епізод з Лісою в образі Камали Гарріс    0
  • 16 липня 15:44 Названі Топ-10 найкращих ігор цього літа для PlayStation, Xbox та Nintendo Switch    0
  • 17:15 Ці три знаки зодіаку стають найкращими керівниками    0
  • 26 червня 15:17 Спробуй переплисти: в App Store з'явилася гра Тиса    0
  • 20 червня 14:23 У Твіттері новий тренд: іноземці пишуть, за що вони ненавиділи Росію ще до того, як це стало мейнстрімом    0
  • 20 червня 13:17 День літнього сонцестояння 20 червня 2024 року: що обов'язково потрібно зробити    0
  • 18 червня 16:51 Українцям роздадуть по 900 гривень на купівлю книг: як отримати    0
  • 14 червня 16:50 Стилісти назвали ідеальну стрижку для жінок будь-якого віку, яка не вимагає укладання    0
  • 11 червня 16:53 Американець побудував величезне місто з LEGO, використавши понад мільйон деталей (відео)    0
  • 04 червня 14:14 У Твіттері тепер офіційно дозволено публікувати порно    0
  • 03 червня 14:57 Вчений із Південної Кореї заявив, що знаки зодіаку не впливають на долю людини – результати дослідження    0
  • 29 травня 15:20 Що таке декаф: користь та шкода кави без кофеїну    0
  • 28 травня 16:51 The New York Times присвятили статтю українській виставі «Конотопська відьма»    0
  • 23 травня 14:27 Планета подарунків Юпітер змінює знак на цілий рік: чого чекати кожному з нас    0
  • 17 травня 16:31 Тест на уважність: за 10 секунд знайдіть бджілку, яка відрізняється від інших    0
  • 17 травня 15:45 Співзасновник Apple Стів Возняк поділився сімейним секретом виховання дітей    0
  • 16 травня 15:08 5 ефективних способів відволіктися від негативних думок і впоратися з тривогою    0