У Росії зачитали доповідь про наркоманів у ЗСУ, біологічні лабораторії України та COVID-19 У Росії зачитали доповідь про наркоманів у ЗСУ, біологічні лабораторії України та COVID-19
Події

У Росії зачитали доповідь про наркоманів у ЗСУ, біологічні лабораторії України та COVID-19

У Росії зачитали доповідь про наркоманів у ЗСУ, біологічні лабораторії України та COVID-19 Фото: smotrim.ru
Марина Горносталь 05 серпня, 2022, 10:12
 0

У четвер, 4 серпня, російський генерал-лейтенант та начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ Ігор Кириллов виступив на брифінгу з деякими теоріями про наркоманів серед українських військових, біологічні лабораторії в Україні та про американське походження коронавірусу.

Про що вкотре передбачає уряд Росії розповідаємо у матеріалі. Їхні заяви частково засновані нібито на документах із клініки "Фармбіотест" у Рубіжному Луганській області. Зазначимо, що місто було захоплене навесні 2022 року російськими військами під час російської агресії на території України.

Не забудьте підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.

ЗСУ та наркотики

У РФ заявляють, що знайшли наркотичні речовини на "залишених українських позиціях", мовляв, серед них метадон, кодепсин, кодетерп, т-федрин і три-федрин, які викликають "надмірну агресивність". При цьому як аналогію Кириллов каже, що так робили фашистська Німеччина під час Другої світової та американські військові під час корейської та в'єтнамської воєн.

Для довідки:

  • метадон - препарат для полегшення больового синдрому, пов'язаного із запаленням або пошкодженням тканин та органів, який також відомий як синтетичний наркотик та застосовується при наркотичній залежності;

  • кодепсин та кодетерп – препарати з протикашльовим та відхаркувальним ефектом, які слід застосовувати з обережністю пацієнтам при зловживанні наркотиками в анамнезі;

  • т-федрін – препарат, призначений для симптоматичного лікування захворювань, що супроводжуються синдромом бронхіальної обструкції;

  • три-федрін – засіб для системного застосування при обструктивних захворюваннях дихальних шляхів, який протипоказаний наркотично залежним.

За заявою РФ, вони знайшли в крові українських солдатів, які "здалися добровільно", ще й "високу концентрацію антибіотиків", і "маркери, які свідчать про контакт із збудниками лихоманки з нирковим синдромом та Західного Нілу, які вивчали Пентагон".

COVID-19 та США

Росія також вирішила знову розглянути можливість, що Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) причетне до "виникнення нової коронавірусної інфекції" на тлі "цікавості до вивчення біологічних засобів вузькоспрямованої дії". А американські військові біологи нібито причетні до "появи та поширення збудника COVID-19".

Кириллов посилається на експерта журналу Lancet, який стверджував навесні 2022 року, що "коронавірус створений штучно з великою ймовірністю використання американських досягнень у галузі біотехнології". За заявами РФ, США з 2009 року фінансує програму вивчення нових видів коронавірусу, а роботу над програмою нібито закрили 2019-го.

  • Теорія причетності США до коронавірусу вже розглядалася і активно просувалася російськими ЗМІ як 2021-го, так і 2020 року.

Британський токсиколог і професор екологічної токсикології Аластер Хей стверджував, що походження ковіда не зрозуміле, але пандемія надто наочна, тому "було б вкрай незвично, якби США робили те, що затверджує Росія".

Тепер Росія ще й пов'язує Штати з вивченням вірусу мавпячої віспи у рамках "програми щодо зниження біологічної загрози".

Крім того, Кириллов звинувачує США у навмисному поширенні біологічної зброї на Кубі та причетності до вбивства колишнього президента Венесуели Уго Чавеса, посилаючись на припущення нинішнього президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

Біологічні лабораторії в Україні

Повертаючись до теми зв'язку США та коронавірусу, представники Росії не забули додати, що у проєкті з вивчення коронавірусу бере участь американська компанія, яка нібито займається "військово-біологічною діяльністю" в Україні.

І російська влада вирішила сказати, що вона продовжить вивчати якісь знайдені докази, які мають свідчення про "реалізацію американської військово-біологічної програми на території України".

До перерахованих вище звинувачень, за словами Кириллова, в Луганській області американські та європейські компанії "кілька років проводили клінічні випробування" на українцях, про які саме не йдеться, зокрема на військових, малозабезпечених громадян і психбольних, платили їм за це "копійки", а також "приховували летальні випадки" та "не проводили серйозних перевірок".

Ще в РФ додали, що на піддослідних перевіряли "незареєстровані препарати із серйозними побічними ефектами", а за результатами стежили, мовляв, "західні замовники".

  • Зазначимо, що в клінічних випробуваннях можуть брати участь тільки добровольці, які страждають на певне захворювання, для лікування якого призначений препарат, що вивчається. Американські вчені підрахували, що за публічними даними на 2011 рік смертність від клінічних досліджень дорівнювала 25%.

Цікаво те, що після повномасштабного збройного вторгнення Росії в Україну саме Кириллов не вперше дотримується наративу про "біологічні лабораторії в Україні", а пропагандистські російські ЗМІ підхоплюють тему та публікують статті про "секретні американські біолабораторії". Усі подібні теорії вже давно спростовані.

При цьому є підтверджені факти того, що в Україні є лабораторії, які займалися не розробкою біологічної зброї, а виключно дослідженнями.

Російська влада та медіа найчастіше виривали із контексту заяви західних діячів, які стверджували, що українські лабораторії фінансуються Заходом, наприклад, США. Українсько-американське співробітництво у сфері медицини з 2005 року спрямоване на окремі дослідження способів боротьби з вірусами та запобігання поширенню інформації, яка може надалі використовуватись для біозброї.

Крім того, Україна ще у 2007 році підписала Конвенцію про заборону розробки, виробництва та розповсюдження біологічної та токсинної зброї, а в публічному доступі є всі дослідні центри, які фінансуються США за більш ніж 15 років.

Експерти наголошують, що з 1991 року, за весь час незалежності України, не було жодної ознаки розробки біологічної зброї в Україні, забороненої Конвенцією, хоча Росія якраз перебуває під такою підозрою. До того ж в Україні дозволено біорозробки з метою безпеки охорони здоров'я, а не заради зброї. Але Росія своїми звинуваченнями у бік України з приводу створення біологічної зброї може просто готувати публіку до того, що сама її використовуватиме.

Британський професор екологічної токсикології Аластер Хей також говорив, що Росія протягом кількох років говорить про лабораторії в Україні, але доказів так ніхто й не бачив.

Теги: війна , ВСУ , коронавірус , Україна , Росія , новини

  • 19 квiтня 16:51 На Telegram чекають на великі оновлення: як користувачі зможуть заробляти в месенджері    0
  • 17 квiтня 15:24 Засновник Telegram Павло Дуров дав інтерв'ю журналісту Такеру Карлсону: найцікавіше    0
  • 12 квiтня 18:10 Чверть чоловіків призовного віку не готові мобілізуватись – результати опитування    0
  • 10 квiтня 17:55 Великдень 2024: дата в Україні, традиції та заборони, чи будуть додаткові вихідні    0
  • 09 квiтня 20:26 Росія запросила Україну на спортивні «Ігри дружби» до Єкатеринбургу: реакція    0
  • 09 квiтня 17:48 11 українців потрапили до списку Forbes «30 до 30» у Європі: хто вони    0
  • 08 квiтня 15:50 Ілон Маск планує відправити на Марс близько мільйона людей і тонни вантажу: причина    0
  • 05 квiтня 17:42 У СБУ розповіли про нові інформаційні спецоперації росіян    0
  • 03 квiтня 16:16 В Україні можуть заборонити TikTok: названі причини    0
  • 02 квiтня 14:42 У Німеччині офіційно легалізували канабіс: тисячі німців вийшли на площу і одночасно закурили (відео)    0
  • 01 квiтня 18:42 Українська кіберспортивна команда NAVI стала першим чемпіоном світу з Counter-Strike 2 (відео)    0
  • 01 квiтня 18:22 Китай збудував у пустелі копію урядового району столиці Тайваню (фото)    0
  • 28 березня 13:33 Фахівці назвали 5 основних способів, за допомогою яких ваш номер телефону потрапляє до шахраїв    0
  • 28 березня 12:49 «Епідемія ігроманії» в українців та у ЗСУ: 9 із 10 військових залежні від онлайн-казино та ставок    0
  • 26 березня 20:08 Археологи знайшли підтвердження існування амазонок: якими були жінки-войовниці    0
  • 26 березня 19:17 Населення планети скорочується вперше з часів «Чорної смерті» у 14 столітті    0
  • 26 березня 17:35 Більшість американців вважають, що українці будуть союзниками США у новій світовій війні – результати опитування    0
  • 26 березня 16:51 Шокуюче відео: у США обвалився 16-кілометровий міст після того, як в нього врізалося судно    0
  • 22 березня 15:50 Як українці відреагували на заклики США припинити удари по російським НПЗ – добірка мемів    0
  • 19 березня 15:41 Вчені збираються воскресити мамонтів до 2028 року: як вони це зроблять    0