Айфону 15 років: згадуємо всі моделі легендарного смартфона Айфону 15 років: згадуємо всі моделі легендарного смартфона
Техно

Айфону 15 років: згадуємо всі моделі легендарного смартфона

Дарина Герасимчук 01 липня, 2022, 00:56
 0

29 червня 2007 року у продаж надійшов перший смартфон покоління iPhone від Apple. З того дня ринок смартфонів змінився назавжди. Айфон став одним із найбільш продаваних і бажаних гаджетів в історії, залишивши далеко позаду своїх конкурентів. За останніми відкритими даними осені 2018 року, Apple на той момент продала понад 2,2 мільярди телефонів по всьому світу.

Gloss.ua хоче нагадати, які моделі iPhone були випущені за останні 15 років і чим вони відзначилися.

iPhone

Рік виконання : 2007

Кольори : сріблястий

Об'єм пам'яті : 4, 8, 16 ГБ

Перший у світі Айфон коштував 499 доларів за пристрій із пам'яттю 4 ГБ. Смартфон розроблявся в умовах найсуворішої таємності, до офісу, де продумувався інтерфейс, не заходили навіть прибиральники. Стів Джобс акцентував увагу на тому, що це найтонший сенсорний телефон із запатентованою технологією Multi-Touch. Він показав на презентації як легко можна включати музику, дивитися ТВ-шоу, фільми з телефону та збільшувати зображення пальцями по екрану – все це без кнопок та звичних на той час стілусів. У перший рік компанія продала більше 6 мільйонів айфонів, і з того моменту смартфони всіх брендів випускаються лише з сенсорним екраном.

iPhone 3G

Рік випуску : 2008 та 2009

Кольори : чорний

Об'єм пам'яті : 8, 16 ГБ

iPhone 2 не було, оскільки вихід наступної моделі припав на нову епоху зв'язку 3G і Айфон отримав відповідну назву. Корпус переодягся з металу в пластик, а вартість стала суттєво нижчою – 199 доларів за 8 Гб. Пристрій обладнали GPS-приймачем, що в парі зі швидким інтернетом зробило його чудовим навігатором. І звичайно ж, головне оновлення в iOS 2.0 – це App Store. З того часу сторонні розробники отримали можливість випускати застосунки для iPhone і заробляти з цього гроші.

iPhone 3GS

Рік виконання : 2009

Кольори : чорний та білий

Об'єм пам'яті : 8, 16, 32 ГБ

Тут шанувальники бренду зрозуміли, що «ескі» не відрізнятимуться кардинально новим дизайном, зате порадують оновленим залізом. Модель запам'яталася появою камери з автофокусом, можливістю зйомки відео, багатозадачністю програм, голосовим управлінням Voice Control і наявністю цифрового компаса.

iPhone 4

Рік зробити : 2010 (GSM), 2011 (CDMA)

Кольори : чорний та білий

Об'єм пам'яті : 8, 16, 32 ГБ

Четвертий Айфон подарував світу абсолютно новий дизайн, який здійснив революцію на ринку смартфонів. iPhone 4 був ідеально зібраний із матеріалів найвищої якості, а його дизайн випереджав час. Фірмові закруглені кути залишилися, але корпус став рівним та скляним. Алюмосилікатне скло застосовувалося в літакобудуванні і стало чудовим покриттям для телефону завдяки стійкості до подряпин та падінь. Ще однією головною фішкою цієї моделі став екран із високою щільністю пікселів – Retina Display, аналогів якому не було на ринку. Також тут уперше з'явилася фронтальна камера, світлодіодний спалах та гіроскоп.

iPhone 4s

Рік виконання : 2011

Кольори : чорний та білий

Об'єм пам'яті : 8, 16, 32, 64 ГБ

iPhone 4s став останньою моделлю, випущеною великим Стівом Джобсом. Презентацію вів Тім Кук, а сам Стів помер наступного дня після неї. Головним відкриттям «ескі» став голосовий помічник Siri. Сам iPhone зміг роздавати інтернет по Wi-Fi, знімати Full-HD відео, транслювати зображення AirPlay. А ще розробники об'єднали GSM та CDMA моделі в одному пристрої.

iPhone 5

Рік виконання : 2012

Кольори : чорний та білий

Об'єм пам'яті : 16, 32, 64 ГБ

П'ятий Айфон перевдягся в алюмінієвий корпус, а діагональ екрану нарешті побільшала (до 4-х дюймів). З'явився новий роз'єм для зарядки Lightning, в який можна вставляти кабель будь-якою стороною (він з нами і досі). Також тут з'явилася nanoSIM та підтримка 4G-стандарт LTE. Фанати Apple уперше побачили EarPods, які йшли в комплекті з новим телефоном. Очевидно, що в «п'ятірці», як і в кожній новій моделі iPhone процесор став продуктивнішим, камера ще краща, а автономність роботи – довша.

iPhone 5c

Рік виконання : 2013

Кольори : білий, блакитний, рожевий, зелений та жовтий

Об'єм пам'яті : 8, 16, 32 ГБ

Тут Apple вирішили піти на експеримент і зробити здешевлену модель п'ятого айфона в монолітному кольоровому пластиковому корпусі. Пристрій не мав особливих інновацій і попиту споживачів, тому експеримент більше повторювався. Ціна iPhone 5с 16Гб становила – 99 доларів, а з 32Гб – 199 доларів.

iPhone 5s

Рік виконання : 2013

Кольори : «сірий космос», сріблястий, золотий

Об'єм пам'яті : 16, 32, 64 ГБ

Перший смартфон в золотому кольорі і нова прошивка iOS 7 з інтерфейсом, що абсолютно змінився. Головна інновація – сканер відбитків пальців Touch ID. Електронний відбиток пальця Touch ID зберігається локально у телефоні, тобто ні на персональному комп'ютері при синхронізації телефону з iTunes, ні у хмарі iCloud інформації про відбиток немає. Сенсор Touch ID спочатку запам'ятовує відбиток власника, зберігаючи інфрачервоний малюнок, а потім порівнює його доторканим. Кнопка Home виконана із сапфірового скла, тому стійка до подряпин.

iPhone 6 & iPhone 6 Plus

Рік виконання : 2014

Кольори : «сірий космос», сріблястий, золотий

Об'єм пам'яті : 16, 64, 128 ГБ

У 2014 році Apple уперше презентували великі телефони. Тоді екрани в 5,5 дюйми здавалися перебором, але згодом дуже полюбилися споживачам. З того часу кожна нова модель айфона виходитиме не тільки в стандартних габаритах, а й у розмірі Plus або Max. Якщо говорити про дизайн, то спинка і лицьова сторона стали більш заокругленими, дисплей ніби перетікає в металевий корпус, а кнопка живлення переїхала на правий борт. Загалом iPhone 6/6 Plus - це тонкий корпус, потужна начинка, операційна система iOS 8, камера зі зйомкою Full HD при 60 кадрах в секунду та оптичною стабілізацією (у моделі Plus).

iPhone 6s & iPhone 6s Plus

Рік виконання : 2015

Кольори : «сірий космос», сріблястий, золотий, «рожеве золото»

Об'єм пам'яті : 16, 32, 64, 128 ГБ

У шостій «есці» з'явилася функція 3D Touch (чутливість до сили натискання на екран) та програмні новинки до цієї технології, новий колір «рожеве золото» та покращені матеріали корпусу, функція Live Photos та відеозйомка у форматі 4К, ну і загалом – вся начинка трохи краще ніж у звичайної "шістки".

iPhone SE (1-го покоління)

Рік виконання : 2016

Кольори : «сірий космос», сріблястий, золотий, «рожеве золото»

Об'єм пам'яті : 16, 32, 64, 128 ГБ

Цей пристрій свого часу став найпотужнішим 4-дюймовим смартфоном на ринку. Apple спробували догодити шанувальникам дизайну iPhone 5S, начинивши його потужнішими характеристиками від iPhone 6S.

iPhone 7 & iPhone 7 Plus

Рік виконання : 2016

Кольори : чорний, «чорний онікс», золотий, «рожеве золото», сріблястий, (PRODUCT)RED

Об'єм пам'яті : 32, 128, 256 ГБ

Із цього року Apple починає підтримувати кампанію (RED). В рамках (RED) випускаються товари червоного кольору з маркуванням (PRODUCT)RED. Частина коштів від продажу кожного такого продукту перераховується до Глобального фонду для боротьби з поширенням ВІЛ та СНІДу. У цій лінійці ми бачимо цілих 6 кольорів корпусу (такого не було з часів iPhone 5c). З нових характеристик: з'явилася водонепроникність IPX7, стереозвук, прибрали роз'єм для навушників (тепер тільки Bluetooth або Lightning), а кнопка «Додому» стала сенсором. Камера у великому iPhone 7 Plus стала подвійною, що дозволяло робити дуже якісні знімки у портретному режимі. Разом із «сімкою» Apple презентували свої перші бездротові навушники AirPods.

iPhone 8 & iPhone 8 Plus

Рік виконання : 2017

Кольори : золотий, сріблястий, «сірий космос», (PRODUCT)RED

Об'єм пам'яті : 64, 128, 256 ГБ

Восьме покоління Айфонів не надто відрізнялося від попереднього, хоча знову переодягнулося у скляний корпус, отримало технологію True Tone та підтримку бездротової зарядки. Зрозуміло, вся начинка стала кращою ніж у «сімках».

iPhone X

Рік виконання : 2017

Кольори : сріблястий, «сірий космос»

Об'єм пам'яті : 64, 256 ГБ

Абсолютно новий iPhone! Настільки безрамковий та безкнопковий, наскільки це можливо. Дисплей Super Retina діагоналлю в 5,8 дюймів покриває весь корпус пристрою, за винятком острівця, в якому знаходиться верхній динамік, фронтальна камера та датчики технології Face ID, яка дозволяє розблокувати смартфон за допомогою сканування 3D-моделі обличчя (технологія була виконана дуже вдало і стала справжнім проривом в поколінні iPhone). Задня сторона повністю покрита склом, а положення камер змінилося з горизонтального на вертикальне задля подвійної стабілізації.

iPhone XR

Рік виконання : 2018

Кольори : чорний, білий, синій, жовтий, кораловий, (PRODUCT)RED

Об'єм пам'яті : 64, 128, 256 ГБ

Найбюджетніший Айфон з лінійки Х, який сподобався фанатам Apple своїми кольоровими рішеннями. Корпус з алюмінію, LCD-екран, Face ID, натискання пробудження, процесор A12 Bionic, підтримка двох SIM-карт і одна 12-мегапіксельна камера.

iPhone XS & iPhone XS Max

Рік виконання : 2018

Кольори : сріблястий, «сірий космос» та золотий

Об'єм пам'яті : 64, 128, 256 ГБ

Той самий iPhone X, але крутіший і потужніший (авжеж додали Max версію). Як завжди, покращили автономність, продуктивність, вологозахист та камери, а також розширили лінійку золотим кольором. Ці новинки підтримують роботу двох SIM-карток.

iPhone 11

Рік виконання : 2019

Кольори : фіолетовий, зелений, жовтий, чорний, білий, (PRODUCT)RED

Об'єм пам'яті : 64, 128, 256 ГБ

Виріз для фронтальної камери та датчиків нікуди не подівся, а основна камера вбудувалась у квадратний блок. Дисплей IPS із діагоналлю 6,1 дюймів. Нові динаміки підтримують Dolby Atmos. Основна камера – 12 Мп, а друга раптово стала надширококутною з діафрагмою f/2,4. Є повноцінний нічний режим.

iPhone 11 Pro & iPhone 11 Pro Max

Рік виконання : 2019

Кольори : сріблястий, «сірий космос», золотий, темно-зелений

Об'єм пам'яті : 64, 256, 512 ГБ

Одинадцяті Pro Айфони обзавелися потрійною камерою, яскравішим спалахом, швидкісною зарядкою, більшою автономністю, чіпом А13 Bionic, динаміками Dolby Atmos і новим кольором. Ціна стартує від 999 доларів.

iPhone SE (2-го покоління)

Рік виконання : 2020

Кольори : білий, чорний, (PRODUCT)RED

Об'єм пам'яті : 64, 128, 256 ГБ

Більш потужний і швидший iPhone SE, але тепер в корпусі від "сімки". За продуктивність відповідає процесор Apple A13, а за зйомку фото та відео – самотня камера на 12 Мп, яка підтримує 4К та портретний режим.

iPhone 12 & iPhone 12 mini

Рік виконання : 2020

Кольори : чорний, білий, (PRODUCT)RED, зелений, синій, фіолетовий

Об'єм пам'яті : 64, 128, 256 ГБ

iPhone 12 прийшов на заміну iPhone 11. Дизайн знову повернувся до квадратного бічного профілю. З нового: OLED-дисплей, 5G, процесор А14 та оновлена камера з двома об'єктивами та датчиками для кращої роботи при слабкому освітленні. Mini-версія має ті ж характеристики, тільки в компактному корпусі.

iPhone 12 Pro & iPhone 12 Pro Max

Рік виконання : 2020

Кольори : сріблястий, графітовий, золотий, «тихоокеанський синій»

Об'єм пам'яті : 128, 256, 512 ГБ

Дванадцяті «прошки» виросли в розмірах: версія 12 Pro має 6.1-дюймову OLED-панель, а версія 12 Pro Max - отримала 6.7 дюймів (найбільший iPhone випущений Apple). PRO у назві означає, що телефон є частиною дворівневої флагманської пропозиції Apple на 2020 рік. Разом з Pro-версіями ви отримуєте найкращі характеристики та більш сучасну камеру. Варто відзначити, що у великому iPhone 12 Pro Max є датчик ToF LiDAR від Apple і більший оптичний зум, ніж у моделі Pro - це робить камеру Max-версії кращою. 

iPhone 13 & iPhone 13 mini

Рік виконання : 2021

Кольори : (PRODUCT)RED, «сяюча зірка», «темна ніч», синій, рожевий, зелений

Об'єм пам'яті : 128 ГБ, 256 ГБ та 512 ГБ

Ця модель отримала більшість оновлень від iPhone 12 Pro, а також технологію стабілізації зі зміщенням сенсора та новий чіпсет А15. З'явився режим кінематографії, який перемикає фокус у реальному часі під час зйомки відео. Острівець став на 20% менше, а дисплей на 28% яскравіший.

iPhone 13 Pro & iPhone 13 Pro Max

Рік виконання : 2021

Кольори : графітовий, золотий, сріблястий, небесно-блакитний, «альпійський зелений»

Об'єм пам'яті : 128 ГБ, 256 ГБ, 512 ГБ, 1 ТБ

Два нових кольори, більший блок основних камер з покращеними характеристиками та оптичною стабілізацією сенсора, новий екран Super Retina XDR із частотою 120 Гц та підвищеною яскравістю, макрооб'єктив, який дозволяє знімати об'єкти з відстані 2-х см, кінематографічний режим з технологією ProRes та додатковий рівень пам'яті – 1 ТБ. Крім традиційно покращеної продуктивності та автономності, iPhone 13 Pro/Pro Max – є найкращими на сьогоднішній день смартфонами бренду для зйомки фото та відео.

iPhone SE (3-го покоління)

Рік виконання : 2022

Кольори : (PRODUCT)RED, «сяюча зірка», «темна ніч»

Об'єм пам'яті : 64 ГБ, 128 ГБ та 256 ГБ

Навесні цього року Apple презентували третє покоління маленького смартфона SE. Діагональ дисплея як і раніше складає всього 4.7 дюйми. Забута багатьма кнопка «Home» залишається на місці та оснащена датчиком Touch ID. Apple примудрилася навчити стару 12-мегапіксельну камеру створенню якісних портретних знімків завдяки ПЗ та обчислювальним можливостям А15 Bionic. Новинка отримала технологію Deep Fusion із iPhone 13 для збільшення деталізації. Ціна нового iPhone SE стартує від 429 доларів.

Фото: https://support.apple.com/

Теги: iPhone , apple , смартфони , технології

  • 18 квiтня 17:05 Пройшов перший "повітряний бій" між пілотованим літаком та винищувачем, яким керував ШІ (відео)    0
  • 16 квiтня 14:06 Українські інженери розробляють бойовий підводний човен, який стріляє торпедами (відео)    0
  • 15 квiтня 15:36 Експерти назвали 5 автомобільних брендів, які є найдешевшими в обслуговуванні    0
  • 12 квiтня 17:05 Apple розкрила можливості свого штучного інтелекту: він перевершує GPT-4    0
  • 11 квiтня 17:04 ТЦК зможе «мобілізувати» автомобілі українців: які авто будуть вилучати на потреби ЗСУ    0
  • 08 квiтня 10:50 AENO HD1: Фен з унікальною технологією для швидкого стайлінгу без шкоди для здоров’я волосся    0
  • 04 квiтня 15:46 Apple працює над створенням домашніх роботів – Bloomberg    0
  • 02 квiтня 15:42 Ілон Маск оцінив ймовірність загибелі людства через штучний інтелект у 20%    0
  • 28 березня 16:06 Ноутбуки ROG ‒ ідеальний вибір для геймерів та професіоналів    0
  • 28 березня 14:31 YouTube додасть нову функцію на основі штучного інтелекту, яка заощадить ваш час    0
  • 22 березня 17:27 Російські війська скаржаться на новий український дрон-камікадзе, зроблений із фанери та пластикових пляшок (фото)    0
  • 21 березня 15:20 Компанія Маска показала, як перша людина з чіпом Neuralink у мозку грає в онлайн-шахи силою думки – відео    0
  • 14:54 Названо 10 професій, які замінить штучний інтелект    0
  • 13 березня 16:46 Найбільший у світі літак із 117-метровим розмахом крил виконав тестовий політ (відео)    0
  • 05 березня 16:44 Apple представила новий MacBook Air з чіпом M3: характеристики та ціна    0
  • 04 березня 15:48 Єврокомісія оштрафувала корпорацію Apple на 1,8 мільярда євро: причина    0
  • 27 лютого 16:59 Названо найцінніший автомобільний бренд у світі – рейтинг 2024 року від Brand Finance    0
  • 21 лютого 17:54 Топ-20 найпопулярніших нових автомобілів в Україні за підсумками 2023 року    0
  • 20 лютого 16:23 Перша людина з чіпом у мозку змогла керувати комп'ютерною мишкою силою думки — Ілон Маск    0
  • 07 лютого 19:41 Перші користувачі дорвалися до Apple Vision Pro і передбачення «Сімпсонів» про революційний гаджет одразу збулось (відео)    0